Mei-19: Alle Gemeentes Blij

..als je de ‘Geluksatlas-2017’ mag geloven. Van de 50 grootste gemeentes was Ede (met 89%) het meest gelukkig en Rotterdam en Amsterdam het minst. Maar ook daar zijn nog altijd 82% van de inwoners gelukkig en dat vind ik een fors percentage. De verschillen zijn daarbij klein. Gemiddeld zijn volgens dit onderzoek 86% van de Nederlanders gelukkig, met als top 94% in enkele kleine landelijke gemeentes zoals Hellendoorn, Beemster en Grootegast. Lager dan de 82% van o.m. Rotterdam en Vaals komt het niet.

Natuurlijk verkoopt dit lekker en alle media slikten het voor zoete koek. Toch kan je er wat kanttekeningen bij plaatsen. Zo vond het onderzoek voor 2016 (en dus waarschijnlijk in 2015) plaats. Afgaand op de gemeentelijk herindelingen, die wel en niet zijn opgenomen. Inmiddels is de economie nog meer aangetrokken en de werkloosheid afgenomen, dus zou je bij alles misschien wel 2% op kunnen tellen. En dat staat behoorlijk haaks op de afgelopen 2e kamerverkiezing. Stemmen op de PVV, 50plus, maar ook op SP en het Forum van Baudet doe je niet uit gelukzaligheid. Met die uitslag zou je eerder dat Atlasgemiddelde rond de 70% verwachten.

De Atlas geeft vooral aan dat het van de bevolkingsdichtheid afhangt. Naast Rotterdam en Amsterdam scoren ook Den Haag, Arnhem en Sittard-Geleen laag. Het is dus niet typisch de Randstad en een verband met de woonkosten, voorzieningen of werkgelegenheid is ook niet te leggen. Toch is het vreemd dat de landelijke gemeentes (die dus veel hoger scoren) langzaam leeglopen richting grote steden. Zoeken deze mensen al jaren de ellende op?

Ede komt van de 50 grootste gemeentes het beste uit de bus. Dat is niet vreemd, dit is een zeer uitgestrekte gemeente, die veel dorpen telt, waardoor hun bevolkingsdichtheid een stuk lager is dan bijvoorbeeld Leiden of Zwolle. Als Arnhem de omliggende gemeentes annexeert, dan scoren zij met deze methode waarschijnlijk even hoog als Ede.

Hieronder heb ik een beknopt lijstje geplaatst en daarin vallen bijvoorbeeld Slochteren en Ten Boer op. Die mensen zijn net zo en zelfs meer gelukkig als in Ede. Strookt dat wel met hun (terechte) gezeur over de aardbevingen en hun huizen die daardoor slecht te verkopen zijn? Het kaartje hieronder laat zien dat mensen gelukkiger zijn in een aardbevingsgebied dan in het verstedelijkte Groningen:

Gemeente Rucphen scoort met 90% ook erg hoog en daarom scoort daar de PVV het best van Nederland? Urk scoort met 93% nog hoger en daar stemde ruim 56% op de SGP, de partij die niet bepaald vrouwvriendelijk is. Mochten Urkse vrouwen niet meedoen in dit onderzoek, of zijn juist zij erg gelukkig dat de mannen voor hen na mogen denken? In de Haarlemmermeer is in deze cijfers niets te merken van het Schipholse vlieglawaai. Worden ze daar gelukkig van?

Kortom een redelijk flut-onderzoek dat je bij hen kan kopen. En mensen kopen eerder zoiets als de zaken voor hen een tikkeltje positief zijn. Daar hebben ze dan meteen maar 3 tikkeltjes van gemaakt en de media tuinen daar behoorlijk in. Gezien de reclame in het NOS-Journaal.

Het is volgens mij geen GeluksAtlas, maar een TevredenheidsAtlas. Dwz in kleine gemeenten zijn de mensen meer tevreden. Zij die daar blijven wonen hebben de situatie geaccepteerd en vinden het wel prima zo. Je moet daarbij dan ook aan vergrijzing denken. Jonge gelukzoekers gaan nog altijd naar de grote stad en dat valt dan tegen. Zij vullen zo’n onderzoek dus anders in.

Zelf propageer ik tevredenheid boven het zoeken naar geluk. Geluk vind je niet door het te zoeken, maar ervaar je eerder door in te zetten op tevredenheid. Je kan dus stellen dat deze ‘Geluksatlas’ dat onderstreept. Maar je kan ook net zo goed stellen dat de onderzoeksmethode voor geen meter deugt en dat je meer waarde kan hechten aan de diverse Coelo-onderzoeken van de Rijksuniversiteit Groningen en de Leefbaarheidsbarometer van BZK. De stichting Geluksatlas zal bij beide zeker leentjebuur hebben gespeeld.

Hier kan je je eigen gemeente vinden op de Geluksatlas.

Hier nog een lijstje (gerangschikt op percentage gelukkig) met gemeentes die ik op de Geluksatlas heb opgezocht:

94 Alphen-Chaam
94 Beemster
94 Hellendoorn
94 Grootegast
94 Oudewater
93 Voorst
93 Ten Boer
93 Blaricum
93 Urk
92 Tubbergen
91 Hollands Kroon
91 Baarle-Nassau
91 Texel
91 Horst a/d Maas
91 Westland
90 Eisden-Margraten
90 Delfzijl
90 Landsmeer
90 Zeewolde
90 Rucphen
89 Vianen
89 Edam-Volendam
89 Ede
89 Slochteren
88 Amersfoort
88 Assen
88 Terneuzen
88 Zeist
88 Bergen NH
88 Wassenaar
87 Den Bosch
87 Zaanstad
87 Zwolle
87 Emmen
87 Alkmaar
87 Venlo
87 Den Helder
87 Middelburg
86 Breda
86 Utrecht
86 Leeuwarden
86 Delft
86 Hoorn
85 Eindhoven
85 Almere
85 Haarlem
85 Enschede
85 Tilburg
85 Leiden
85 Dordrecht
85 Schiedam
85 Hilversum
85 Oss
85 Roermond
85 Brummen
84 Groningen
84 Nijmegen
84 Maastricht
84 Heerlen
84 Lelystad
84 Heemstede
84 Franekeradeel
84 Grave
83 Den Haag
83 Arnhem
83 Sittard-Geleen
83 Laren NH
83 Kerkrade
83 Oostzaan
82 Amsterdam
82 Rotterdam
82 Vaals
Advertentie

Geplaatst op 2017-05-19, in Overmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Ja, tevreden is waarschijnlijk een beter woord.

 2. Ik houd ook meer van de term ‘tevreden’; en als bewoner van Ede was ik nogal verrast: de kernplaats (dorp met stadse fratsen) heeft als plaats weinig sfeer.
  Ik woon hier wel naar tevredenheid, deels omdat het wel een praktische plaats is om te wonen: je kunt er qua winkelen redelijk terecht (afgezien van de sfeer); er is een goede boekhandel, een goede bioscoop, een ziekenhuis, een intercitystation.
  Bos vlakbij aan de noordzijde, en aan de zuidzijde het mooie Binnenveld.
  Ik woon hier vooral naar tevredenheid vanwege de mensen die ik hier ken.
  Maar ik zou ook prima kunnen wonen in Amersfoort, Utrecht, Groningen, om maar een paar plaatsen te noemen. En daar zou ik ook wel weer mensen leren kennen in de plaats zelf.

 3. Ik vind het gewoon een onzin onderzoek…

 4. @Sjoerd: De logica ontbreekt. Zo scoort Vaals het laagst en het nabijgelegen Simpelveld juist veel hoger dan landelijk. Dat terwijl hun stemgedrag vrijwel identiek was. Het betreft beide kleien dorpen met midden in het centrum een tankstation. Ik vermoed dat uit beide gemeentes te weinig mensen hebben meegedaan om een representatieve indruk te krijgen.

 5. @Trijntje: Zelf ben ik meer tevreden in Alkmaar dan in de dorpen ten noorden ervan waar ik flink wat jaren heb gewoond. Maar dat kan ook te maken hebben met m’n leeftijd. Voorzieningen zijn hier te over. Alkmaar is de enige Nederlandse gemeente met zowel een Wielerbaan, Drafbaan, Schaats- en eredivisievoetbal-stadion. De meeste winkels zijn er, behalve Ikea en de Bijenkorf. Aan parken, horeca en musea ontbreekt het zeker niet. Verder erg lage gemeentelijke lasten en weinig zwerfvuil. De Beemster scoort echter maximaal en daar zijn de voorzieningen belabberd. Waarschijnlijk zijn die mensen gewoon met veel minder tevreden.

  Raam Open dacht dat het ook te maken kon hebben met religie. Maar als je de kaart goed bekijkt, dan kan je daar zeker de zoganaamde biblebelt niet in herkennen. Nog even dacht ik dat conservatieve mensen (die vaker buiten de steden te vinden zijn) positiever zijn dan progressieve mensen (die juist vaker in de steden zitten). Dat verklaart de grote steden, Urk en bijvoorbeeld Rucphen. Maar ja dan had Staphorst en de gehele Achterhoek ook beter moeten scoren.

 6. Een onzin onderzoek, je tevredenheid wordt door je persoonlijke omstandigheden bepaald en niet waar je woont. Zelf zou ik liever in het oosten van het land wonen, daar zijn de mensen minder gejaagd. Maar de gejaagdheid hier kan je ook negeren en dan ben je weer een stukje meer tevreden.

 7. @Bytheway: Toch kan je met die gehaastheid wel een flink puntje hebben. Een paar jaar geleden fietste ik in de avondspits dwars door Amsterdam van Sloten naar CS. Ik schrok er van hoe fietsers op elkaar zaten te foeteren. Iets dat ik in onze omgeving zelden hoor. Er was ook een reden voor, hun fietspaden zijn simpelweg overbelast. Die hoge bevolkingsdichtheid heeft dan ook nadelen als het om files of zitplaatsen in het OV gaat. Dan ben je blijer in een dorp waar helemaal geen bus rijdt en er alle ruimte is voor je auto of fiets.

 8. Urk is volgens deze atlas ook buitengewoon gelukkig. Ik ben er wel eens geweest. Om het zachtjes uit te drukken: je ziet het er niet aan af.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: