Mei-24: De Coalitie-puzzel
Schippers en consorten schijnen het er maar moeilijk mee te hebben. Ze vinden het een lastige puzzel. Rutte wil een meerderheidscabinet (minimaal 76 zetels) en niet meer dan 4 partijen. VVD-CDA-D66-GL lag met 85 zetels dus erg voor de hand. Dat komt omdat niemand trek heeft in de PVV. Het is ook maar de vraag of die ministers, danwel staatssecretarissen kan leveren.
De PvdA heeft zelf geen zin. Ze zijn dan ook enorm afgestraft door de kiezers. De SP past er voor om een rechts cabinet aan een meerderheid te helpen. Een cabinet zonder VVD zal getalsmatig geen kans maken, zij zijn nu eenmaal de grootste partij. Dat gat vul je niet even op met een berg splinterpartijtjes zoals 50plus, SGP en/of Denk.
Zelf denk ik dat het voorbarig was om GroenLinks (GL) te vervangen door de ChristenUnie (CU). Dan kom je op maar net 76 zetels uit. Dat terwijl er 2 andere opties zijn waarmee 80 zetels te halen is. Een daarvan is niet realistisch. Dan zou D66 vervangen worden door de SP en dat is voor de SP nog minder aantrekkelijk. Nee dan beter het CDA inruilen voor de SP, dat maakt volgens mij wel een kans.
Het CDA bij de VVD gaat absoluut geen groen cabinet opleveren. Iets waar ondernemers en de EU voor pleiten. Nederland heeft op dat gebied een flinke achterstand in te lopen. Wat GroenLinks en D66 betreft geen probleem. De SP is ook geen echte milieuvriendelijke partij, maar ze zijn niet zo milieu-onvriendelijk als het CDA.
Zonder het CDA zal de VVD ook iets meer aan het milieu willen doen en dan zal GL minder bezwaarlijk voor hen zijn. De SP kan niet meer klagen over een rechts cabinet, als het CDA er geen deel meer van uitmaakt. Kortom zomaar een optie die ik nog niet heb gehoord, maar 1 die verrassend genoeg wel eens kansrijk kan zijn.
Geplaatst op 2017-05-24, in Kiesmatig, Milieumatig en getagd als CDA, Coalitie, CU, D66, Formatie, GL, Motorblok, Puzzel, SP, TK, Verkiezing, VVD. Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.
Laten we hopen dat iemand in Den Haag meeleest.
Democratische groet,
CDA inruilen voor SP, mijn zegen hebben ze. Morgen, als het kan.
De gedachtegang van de partijen kan ik wel begrijpen, partijbelang afwegen tegen landsbelang is moeilijk, ze gooien niet zomaar hun principes overboord.
Toch wringt het, die onwil.
Het is niet heel erg raar dat je die optie nog niet hebt gehoord, immers de SP wil niet met de VVD. Bovendien is je combinatie te links voor zelfs D66, ben ik bang.
Zelf verwacht ik nog een onderzoek naar een combinatie dat spaak loopt na een paar dagen, Ik denk met een vraag aan de PvdA. Na het spaak lopen van dat onderzoek, belt het motorblok GroenLinks opnieuw en
dan komen ze er uit met wat geven en nemen. Waarbij Pechthold Rutte helpt om GroenLinks een beetje water in de wijn te doen. Klaver stapt in.
We krijgen hier gewoon een Belgisch kabinet…
@jankrosenbrink: De SP wil niet aanschuiven bij een rechts blok. (Roemer) Als het CDA vervangen wordt door SP, dan is er geen sprake meer van een rechts blok. D66 zal ook blij zijn met een coalitie zonder het CDA, daarmee belanden ze op termijn in dezelfde problemen als de CU. De denkfout is dat het CDA gezien wordt als onderdeel van het motorblok. In de praktijk zal het CDA zich ontpoppen als zand in het motorblok.
@ximaar: steekhoudende argumenten mbt de SP en D66, ik ben benieuwd
Het is inderdaad net een puzzel. Ik vind jouw idee origineel!
Het echte probleem met de optie VVD-D66-GL-SP is hoezeer de VVD met het CDA wil. Ze lonken al jaren naar elkaar, maar vaak valt de slagvaardigheid van een kabinet met het CDA enorm tegen. Dat moet de VVD inmiddels ook wel opgevallen zijn.
Volkskrant: Klaver suggereerde vandaag nog twee andere mogelijkheden om uit de impasse te komen. Als VVD, CDA en D66 elkaar loslaten kunnen andere combinaties (zonder ‘het motorblok) worden onderzocht.
met TjeenK Willink lijkt het motorblok al aan belang te verliezen, geheel in de stijl van ximaar, best wel een slim manneke die Tjeenk W. en ximaar ook. Eea door D66 veroorzaakt. Tjeenk W houdt ook de mogelijkheid open voor een vijfpartijenkabinet. met GL en ook de CU.
Toch is het CDA dan nog nodig, zonder het CDA komen we niet op 76, slechts op 71. Als minderheidskabinet niet het slechtste idee, maar we gaan eerst zoeken naar een gewoon meerderheidskabinet.