Jun-13: Groenen/VEA

De Groenen / Vrije Europese Alliantie (Greens/EFA – Greens/European Free Alliance) is een fractie in het Europarlement waar GroenLinks met 2 zetels deel van uit maakt. De totale fractie heeft 50 (van de 751) zetels. De meeste (11) daarvan zijn van de Duiste B90/Die Grünen. Er zijn veel grotere Europese fracties zoals de EVP, met daarin ons CDA en de liberale ALDE met daarin de VVD en D66. Ik begin hierover omdat ik in onze nationale media totaal niets verneem over de Groenen/VEA, terwijl het GroenLinks-breekpunt bij de (in-)formatie juiste een EU-plan over migratie betreft.

De EU wil met Noord-Afrika (vooral Libye) een zelfde deal maken als eerder met Turkije. GroenLinks vind dat onverantwoord (en volgens mij hebben ze een goed punt). De andere 3 partijen kunnen zich wel vinden in dit EU-plan. Met Tjeenk Willink ben ik het eens dat het maar de vraag is of het standpunt van GroenLinks binnen of buiten de regering effect zal hebben.. (Met mijn toevoeging: .. op bijvoorbeeld het aantal slachtoffers in de Middenlandse Zee en de Sahara.)

Omdat onze nationale media het niet doen, heb ik zelf maar even gekeken hoe de Groenen/VEA tegen deze migratie-problematiek aankijkt. Dat was nog zoeken. Zij maken zich veel drukker over het klimaat, maar hebben (zo ver ik het begrijp) wel hetzelfde standpunt als GroenLinks. GroenLinks is dus loyaal aan de Groenen/VEA-fractie.

Toch is voor mij de hoofdvraag aan die EU-fractie, wat zij er van vinden dat GroenLinks hier een kans op meeregeren laat schieten vanwege dit principiële punt. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat zij liever GroenLinks in de Nederlandse regering zien vechten voor het klimaat en dat ze dan maar dit migratieplan op de koop toe nemen. Ik ben daar dus benieuwd naar, maar onze nationale media schijnbaar niet. Of komen niet op het idee om bijvoorbeeld de voormalige Frans-Duitse Europarlementarier Daniel Cohn-Bendit te bellen.

Advertentie

Geplaatst op 2017-06-13, in Kiesmatig, Klimatig, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ook voor mij is de volhardendheid op dit punt niet helemaal helder.
    Of andere GroenLinks punten en Groenen/eva punten nu blijven liggen op nationaal gebied weet ik niet.

    Vriendelijke groet,

  2. dank voor de heldere analyse.

  3. @Fialas: Dank, maar ik zie het niet als een echte analyse. Het is meer zoals ik het nu begrijp met en paar open vragen.

  4. Toch sta ik achter Klaver en zijn principes. Ze hebben er ooit eens ene gebroken en dat was een uitermate slechte zet.

  5. @Sjoerd: Dat zal zeker meegespeeld hebben.

  6. Zelfs Pieter Derks vergeet enig verband te leggen met de EU-fracties, maar heeft dan wel weer wat aardige aanvullingen. Zo gaat Rutte binnenkort het verkiezingsprogramma van GroenLinks assimileren.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: