Jun-29: Hollandsche Reincarnisten?

Een paar dagen geleden zag ik een TV-documentaire over een schaakfamilie in Groningen (De Stelling van Foreest). Aanvankelijk wilden de ouders thuis lesgeven. Vader Nicky leek me daarvoor behoorlijk gekwalificeerd als docent aan de RuG (universiteit aldaar). Moeder vond het later wel handig dat schaken de gezinshobby werd. Ook dat kan je mooi thuis doen. Moeder Sheila is eveneens universitair geschoold in wiskunde en is Ph.D. Ze programmeerde een schaak-app in C++, omdat de bestaande schaakprogramma’s niet zo goed waren.

Uiteindelijk draaide het vooral om het schaken. De oudste zoon Jorden is inmiddels grootmeester met een Fide-rating van ruim 2600. Met 17 jaar won hij het Nederlands kampioenschap. Zijn broers schaken ook op een meer dan behoorlijk niveau en zelfs zus Machteld kan er met haar 8ste al behoorlijk wat van en doet mee en staat haar vrouwtje bij serieuze wedstrijden. Inmiddels is zij 9 en Nederlands Jeugdkampioen t/m 12 jaar.

Mij viel vooral hun achternaam ‘Van Foreest’ op. Daar zijn er niet veel meer van, terwijl het een zeer bekende Nederlandse naam is. Dat begint al in 1250. Het is ook een adelijke naam en Jorden is volgens wikipedia een Jonkheer.

In Alkmaar wordt jaarlijks in de Grote Kerk de ‘Van Foresstlezing‘ gegeven. Hier is Van Foreest vooral gekoppeld aan Pieter van Foreest, danwel Petrus Forestus.

Deze geboren Alkmaarder was lijfarts van Willem de Zwijger. Zijn bijnaam was de Hollandse Hippocrates. Hij heeft aan de beroemde unversiteiten van o.a. Leuven, Bologna en Padua gesturdeerd. Dat ie rond 1550 al 76 jaar werd is ook vermeldenswaardig, weinig mensen werden destijds zo oud.

Er zijn een aantal Van Foreeststraten (of lanen) in Nederland, maar vaak wordt daar stadhouder Nanning van Foreest (de broer van Pieter) mee bedoeld. Hier in Alkmaar is de Forestusstraat in de Watertorenbuurt weggemoffeld, met de Perronstraat en (mede-icoon) Drebbelstraat. Vanuit het station ben je er zo, maar vrijwel niemand gebruikt buurtje het om er ook maar doorheen te lopen. Jaarlijks hebben ze er wel een leuke rommelmarkt met de laatste keer dat 15km evenmentenbord.

Leuk is ook dat op de hoek Forestusstraat-Stationsweg het kantoor zit van de Volks Universiteit Alkmaar. Die geven avondopleidingen in diverse schoolgebouwen, zelf hebben ze geen schoolgebouw. Ik vraag me dan af of Pieter van Foreest destijds thuisles heeft gehad van zijn vader en voormalig Alkmaarse burgemeester Jorden van Foreest.

Aanvankelijk dacht ik dat Jorden weer zo’n moderne verzonnen naam is, met als oorsprong de USA. Nu weet ik wel beter, de stamboom van Van Foreest staan meer Jordens. Aan de wortels staat echter een stammoeder en dat is ook een Machteld. Zou hier sprake zijn van reincarnatie?

Advertentie

Geplaatst op 2017-06-29, in Alkmaar, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. ☻waarschjnlijker is dat de familie op de hoogte is van hun stamboom.

  2. @Bertie: Ik neem zelfs aan dat ie daar in huis te vinden.

  3. Vast.

  4. een sjiek geslacht, dat blijkt uit alles, en schaken heeft standing, maar hoe zou het komen dat in Rusland het schaakspel door alle lagen van de maatschappij wordt beoefend. Deze week zag ik op VPRO een boeiende documentaire over een strafkamp in Siberie, je moet minstens twee moorden hebben gepleegd om daar te zitten. De doodstraf is afgeschaft en omgezet in levenslang. De levenslang gestraften ijsberen de ganse dag heen en weer in hun krappe kooi. Ze mogen niks, mogen zelfs overdag niet op hun brits gaan liggen. Soms worden ze gek. Maar mensen die hun 15 jaar uitzitten doen van alles, ze maken schoon, ze koken, wachten op de wekelijkse post en in hun vrije tijd zitten ze te schaken. Rusland is en blijft een raadsel.

  5. dank voor je tip, de Stelling van Foreest is een mooie interessante documentaire.

  6. Ik heb respect voor mensen die daar op deze manier mee omgaan, wars van alle meningen van anderen.

  7. @Fialas: De Russen zien het als een nationale sport, terwijl het spel volgens mij uit India komt. Tijdens mijn schooltijd waren er ook altijd schakenden in de pauze en redelijk populaire schaakclubs. Hoe dat nu is weet ik niet. Wel is het zo dat er meer bij is gekomen. Voetbal en klaverjassen was er al, maar meer (commerciele) TV, en computerspelen zijn zeker concurrerenden geworden. Alhoewel ik ook mensen ken die juist vanwegde computer schaken. Mijn indruk is dat schaken in NL polulairder is dan in Begië of Duitsland. Het zou me niets verwonderen als we in de top-10 staan van landen waar veel wordt geschaakt, achter Rusland en de Kaukasische landen en Noorwegen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: