Jul-20: Weghalen of Bestralen?

Dat is inmiddels de vraag die ik prostaatmatig moet beantwoorden. 14 dagen geleden gaf ik in een blogbericht aan dat er prostaatkanker bij me was gevonden. Gisteren kreeg ik de uitslag van de MRI. Daarop waren geen uitzaaiingen te vinden. Dat beschouw ik als een positief bericht. Bij de uitslag kreeg ik 2 behandelopties voorgeschoteld. Ze kunnen de prostaat volledig weghalen of ze kunnen hem bestralen.

Er zijn meer opties, zoals niets doen of radio-actieve kogeltjes in de prostaat schieten. Maar die opties zijn niet voor mijn situatie van toepassing. De uroloog sprak geen voorkeur. Wel kreeg ik een setje folders mee en die ga ik eens rustig bestuderen.

Zelf voel ik me de laatste week een stuk beter. De effecten van de val zijn grotendeels weg. Ik loop weer redelijk, alleen mag het slapen nog wat beter. Afgelopen nacht zal ik 4 uur echt hebben geslapen. In de voogaande nachten was het vaak maar een paar uur. Dat zal zeker te maken hebben gehad met de onzekerheid, maar ook vooral met de kneuzingen door de val.

Wees trouwens niet bang dat ik vanaf nu alleen nog medisch ga bloggen. Dat ben ik zeker niet van plan. Ik kan er niet tegen en dergelijke blogs bezoek ik niet. Gisteravond keek ik naat Jinek na de Avondetappe. Jinek is best aardig, maar toen een vrouw over haar borstkanker begon ging bij mij de knop om. Erg vervelend voor haar en de familie en erg moedig om er over te praten, maar ik kan er niets mee. Ik ga haar niet helpen en ik ga niets doen met haar ervaringen. Kortom; ik kijk wel wat anders en kom een minuut of 10 later terug om te kijken of er inmiddels een ander onderwerp is aangesneden.

Geplaatst op 2017-07-20, in Overmatig, Ximatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Sterkte met de keuze van behandelen en het herstel.

  Bemoedigende groet,

 2. Geen uitzaaiingen, dat is bemoedigend.
  De uiteindelijke beslissing zal je zelf moeten nemen, je zult intussen wel weten wat voor- en nadelen zijn van de opties en tegen elkaar afwegen.
  Hoe dan ook wens ik je het beste, en, hopelijk, succes.

 3. Sterkte! Fijn positief bericht

 4. Geen uitzaaiingen is al positief. Veel wijsheid om te komen tot je besluit!

 5. Ik ga hier verder ook niet op in, ik heb teveel ervaringen met familie, ik wens je veel sterkte met je keuze…

 6. Gelukkig valt er nog het nodige te winnen. Sterkte en wijsheid gewenst bij de keuze die je moet maken.

 7. Relatief goed nieuws dus, goede kansen op normaal verder leven. Nog maandenlang niet fietsen zeker? Sterkte met alles.

 8. Sterkte en luister naar wat je gevoel zegt!

 9. Dat is goed nieuws. Nu bepalen wat de beste behandeling is. Sterkte met alles!

 10. fruttekoek

  Veel succes en wijsheid bij het maken van je keuze en veel succes en geluk bij de afloop!

 11. Even had ik dezelfde reactie als jij bij die mevrouw met borstkanker. Bij ziektes haak ik heel snel af. Maar een dagje later kom ik toch even terug. Wat je ook doet en kiest, ik wens je sterkte.

 12. Neem bij je beslissing ook de risico’s van de behandeling mee.
  Bij opereren zijn die groter dan bij de hormoontherapie en bestralen.
  Succes met het nemen van de beslissing.
  ps. er hangen nu advertenties aan je blog (praxis).
  Kan dat veroorzaakt worden omdat wij een nieuwe laptop hebben?

 13. @Bytheway: Volgens mij doet wordpress dat al behoorlijk lang, maar alleen net boven het reactieformulier. Zelf zie ik het niet, omdat ik zo’n reclame-onderdrukker gebruik. uBlock kan ik aanbevelen en die voorkomt ook malware op die manier.

 14. @Allen: Voorlopig gaat mijn voorkeur ook uit naar bestralen, maar ik heb nog lang niet alles gelezen. Punt is dat ik ook andere verschijnselen heb en daar wil ik eerst wel eens precies van weten wat dat is. Dat is ook een reden om eerst met de huisarts te overleggen.

 15. Ik lees dit bericht nu pas: sterkte en wijsheid gewenst bij het verdere traject!

 16. Arnoud Hugo

  Ik lees dit nu pas doordat ik op vakantie was. Het lijkt wel alsof het tegenwoordig steeds vaker voorkomt, in mijn omgeving heb ik al meerdere mensen bij wie het is ontdekt of die het hebben gehad. Dit zijn toch zeer ingrijpende dingen in je leven. Ik wens je dan ook heel veel sterkte en succes bij de behandelingen.

 17. Sterkte

 18. Had het even gemist, maar dat is een goed bericht!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s