Jul-28: “Hallo Allemaal”

De Nederlandse Spoorwegen gaan gender-neutraal en vervangen de omroep-aanhef: “Dames en Heren” door “Beste Reizigers”. Van mij mogen ze. Maar om hoeveel NS-reizigers gaat het nu helemaal, die niet willen luisteren naar: “Dames en Heren”? Zijn dat er niet veel minder dan reizigers die zich minder dan best zien. Dwz je zult jezelf maar een “Matige Reiziger” vinden, dan luister je natuurlijk niet naar “Beste Reizigers”. Personeel zal zichzelf ook niet als reiziger beschouwen, net zo min als mensen die iemand van de trein ophalen.

Met elkaar een behoorlijk portie mensen die vinden dat “Beste Reizigers” niet op hen van toepassing is, maar die voorheen wel vielen onder “Dames en Heren”. Kortom is het medicijn niet erger dan de kwaal?

Natuurlijk is dat prima op te lossen met een kreet als: “Hallo Allemaal”.

Advertentie

Geplaatst op 2017-07-28, in OV-matig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

  1. Karin Kunnen

    Het is echt van de zotte dat de NS en de meneer van D66 hiermee bezig zijn! Zijn wel andere zaken belangrijker op het spoor. Laten ze eerst even zorgen dat er voldoende treinen zijn, allemaal rol- en scootmobiel toegankelijk graag en die wc weer terug in elke trein. Hoop dat ze nu per direct dan ‘beste mensen’ om gaan roepen en weer als de wiedeweer zich bezig gaan houden met belangrijkere zaken.

  2. fruttekoek

    Volgens mij werd tot dusver meestal de aanhef “Hier volgt een dienstmededeling” gebruikt. Dat is een vrouwelijk woord dus ik stel voor om het te wijzigen in het onzijdige “Hier volgt een dienstbericht”.

  3. Dat de NS zich daarmee bezighoudt…

  4. Ach zo relativeer je alles dood. Eerst maar eens wereldvrede, voordat we scootmobiels in treinen gaan zetten. Waarom zouden mensen in een scootmobiel eigenlijk moeten reizen. In Mosul hebben ze helemaal niks. Goed bezig NS, beste reiziger is mij best.

  5. Zit me net te bedenken dat “Attentie” ook voldoende is om de aandacht te trekken voor een bericht. Volgens mij werd dat ooit gebruikt, maar dat kan ook in het Engels geweest zijn. Attentie klinkt ook internationaler en zal sneller opgepikt worden door buitenlanders.

  6. Gekker kunnen we het niet maken, je kunt natuurlijk ook gewoon met het bericht beginnen…

  7. Het is handig om bij een omroepbericht niet meteen met de deur in huis te vallen.
    Mensen beginnen vaak pas na enige tijd te luisteren. Of dat nu “dames en heren” is of “beminde gelovigen” is niet zo belangrijk. Dat wordt vaak nauwelijks gehoord.

  8. fruttekoek

    Ik zou pas echt ongerust worden wanneer de NS “beminde gelovigen” zou gaan gebruiken.

  9. @Fruttekoek: Idem voor bepluste ongelovigen.

  10. @Sjoerd en Pjotr: Zo ver ik weet heeft onderzoek aangetoond dat je idd iets moet zeggen eer mensen gaan luisteren en dat ze bij het luisteren vaak de eerste woorden missen omdat mensen dan nog met elkaar kleppen. De aanhef moet ook duidelijk zijn en kan met een dingdong-pingeltje zoals bij de Hema.

    Zelf vond ik dat ‘Dames en Heren’ erg saai en slaapverwekkend klinken. Die text was wat mij betreft na invoering al voor verbetering vatbaar. Nu heb ik de indruk dat de NS populair mee wil liften op iets dat de gemeente Amsterdam in NL bedacht heeft. Eigenlijk ook dienende als een soort gratis reclame in de TV-journaals.

  11. Een reiziger is mannelijk anders is het reizigster, dus wat moet je hier nou mee?

  12. @Dhyan: Daarom zal het immer in het meervoud zijn. In de station komt zoiets op een bandje, maar in de trein zegt een conducteur vaak het volledige bericht. Ik kan me voorstellen dat zo iemand een keer zegt: “Beste Reizigers en Reizigsters.” ;-)

  13. Ik vind het goed dat dit gebeurt en de discussie wordt gevoerd. Je zal die ene maar zijn. Overigens werd ik beste dames en heren ,jongens en meisjes zat. Ik ben een tevreden reiziger met ‘Beste reizigers’ ‘ Attentie’ komt bij mij te direct en onpersoonlijk over.

  14. Ik heb er eigenlijk geen mening over. Ook die genderneutrale toiletten het is gewoon nu de tijd dat men daarmee bezig is.

  15. @Villa S.: Nu ik het bedenk heb ik ik liever gender-onafhankelijk. Dwz iedereen mag op mjn thuistoilet. Probleem zit bij kantoren, horeca, sportgelegenheden waar vaak een setje mannen- en vrouwentoiletten zijn. Dat terwijl de hoeveelheid mannen en vrouwen vaak niet gelijk verdeeld zijn. Bij ons op het werk scheelde het behoorlijk per verdieping. Dwz op de ene verdieping geen vrouw te vinden wel 4 toiletten voor dit type, Terwijl de mannen in de rij stonden bij hun 4 toiletten. Gewoon stoppen en mengen. Kunnen allerlei andere types ook bij.

    Zo vind ik zelf ook dat mannen en vrouwen in 1 voetbalteam moeten kunnen, maar daar wordt dan weer vaak anders over gedacht met eigen wedstrijden per gender. Leuk, maar volgens mij krijg je nooit een compleet team met mouwen, vrannen (tussenvorm) of juist types die je geen kenmerken van mannen of vrouwen hebben (bestaan die?).

  16. Ik begrijp er geen fluit van en ben blij dat ik op vakantie was toen dit speelde. Er zijn dus mensen die geen dame of heer zijn?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: