Aug-05: De Fietsenmaker

In de afgelopen week is De fietsenmaker overleden. Hij was 83 en maakte al een tijdje geen fietsen meer. Zijn zoon heeft de zaak al een flinke tijd geleden overgenomen en ook dat is een echte fietsenmaker. Ze hebben veel klanten en dat is vooral te danken aan de service en het vakmanschap. Het zijn voor mij buren. Toen ik hier kwam wonen hadden ze de zaak nog op de hoek. Nu is die verplaatst naar een flink pand met 2 verdiepingen in Overstad.

De fietsenmaker (huidige en overledene) zijn hier (met aanhang) wel altijd blijven wonen. Vader Theo kwam ik dan ook geregeld tegen. Na het overlijden van zijn vrouw ging het met hem langzaam bergafwaarts. Het was wel schrikken, maar eigenlijk keek ik niet echt op van zijn overlijden. Bij de gemeente zal dat anders zijn geweest. Hij haalde daar met de buurvrouw zijn nieuwe ID-kaart op, maar daar werd duidelijk dat die niet meer gebruikt ging worden.

Zijn naam was en is (de zaak heeft nog altijd vaders naam) een begrip in Alkmaar, zeker 1 op de 3 fietsen is voorzien van de overbekende sticker:

(Op 1 van mijn 2 fietsen is er ook 1 te vinden.)

Afgelopen woendsdag werd Theo ter grave gefietst. Zo’n 400 fietsers gingen van de Nassaukerk via het huis van de overledene naar de begraafplaats in De Hout. Dit tafereel is te bekijken bij RTV-Noord-Holland en anders te lezen in dit krantenartikel. Aan zoiets kan ik weinig toevoegen.

Behalve dat ik bij de begraafplaats (naast de doorsnee-fietsen) een paar opvallende exemplaren zag. Fietsen die aan de kleur en afwerking te zien tussen de 50 en 60 jaar oud zijn en een aantal nog in zeer goede staat.

En nog een soort snorfiets van het merk GOMO. Dat staat voor Gordijn en Modder, 2 familienamen die je nog altijd in Alkmaar vindt.

Probleem is dat fietsen geen nummerbord hebben en dus niet terug te vinden zijn bij de RDW. Datumbepaling is dan ook erg lastig. Je moet het al aan de zeer ouderwetse kleuren en of biezen zien. De 2-kleurige zadels verklappen ook het een en ander en anders wel zo’n stootblokje op het stuur. Al met al was het een mooi eerbetoon.

O ja, en op dezelfde bergraafplaats aan de LF7 (Alkmaar-Maastricht) ligt ook een Bergense fietsenmaker die in Alkmaar geboren is:

Advertentie

Geplaatst op 2017-08-05, in Alkmaar, Rijwielmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Wat een prachtige manier om hem weg te brengen. En wat een geweldige fietsen.

 2. Een mooi requiem schrijf je hier, respectvol.
  Mooi ook om die oude fietsen te zien, ze moeten oersterk zijn. En goed onderhouden natuurlijk.

 3. Prachtfoto’s

  Nostalgische groet,

 4. Een echt eerbetoon aan een echte fietsenmaker…

 5. Mooi eerbetoon. Mooi log

 6. Was idd een bijzondere uitvaart, met al die fietsers, voor een bijzondere man.

 7. met liefde voor de vakman!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: