Aug-11: NPO-Geklooi

Ergens rond de Tour de France begon het. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verziekte haar uitzendingen via het internet. Ik keek jaren op die manier en dat ging vrijwel probleemloos. 1, 2, 3 en wat themakanalen live en uitzendinggemist. Dat gebeurde met de NPO JW-Player. Zo rond de TdF werd de JW-Player ingeruild voor HTML5 en Silverlight en begon de ellende. In de JW-Player kon je zelf voor een beeldkwaliteit kiezen. Ik heb ook liever een mindere beeldkwaliteit die doorloopt, dan de beste kwaliteit die steeds vastloopt. Bij HTML5 en Silverlight heeft de NPO deze keuze er helaas uitgesloopt, terwijl ie wel gewoon in de HTML5 van Youtube zit.

HTML5 deed het bij mij alleen op Chrome en dan ook nog hortend en stotend. Chrome op mijn PC was echter oud, omdat er voor XP al een paar jaar geen updates komen. In (de nieuwste versie van) FireFox kreeg ik een zeer verouderde Silverlight voorgeschoteld. FireFox gaf terecht aan dat dat ding 3 jaar oud is en dat Microsoft geen nieuwere versie heeft voor XP. Uiteindelijk ging die Silverlight niet meer werken.

Gelukkig was er nog wel het Tour de France-kanaal in via de oude JW-Player, die het probleemloos deed. Dat geldt overigens nog steeds, want ook het vrouwenvoetbal en het huidige atletiek werd en wordt op een dergelijk kanaal uitgezonden. Punt is dat ik ook redelijk naar de gewone TV wil kijken en het nu dus maar eens tijd werd voor een nieuwe laptop. 11 jaar is zeer verdienstelijk voor de oude, die op andere gebieden zoals bloggen, mailen of bankieren geen enkel probleem vertoonde. Kijken naar Youtube en de Duitse ARD/ZDF gaf overigens ook totaal geen probleem.

Komt bij dat ik via mijn energie-overstap al een paar jaar nog een rest-tegoed had van 80 euro bij de MediaMarkt en dat ik een laptop wilde met een beter geluid. Dat laatste was al jaren zeuren. Onbegrijpelijk dat een tablet veel beter klinkt dan de gemiddelde laptop. Maar mij was opgevallen dat inmiddels een 3-tal merken meer aandacht. De 4 uitvoeringen die ik daarmee vond waren allemaal 599 euro. Ze hadden alle 4 een Full HD-scherm en een zeer redelijke processor.

In de winkel werd het dus luisteren. De HP was wederom waardeloos. Daarnaast stond een Lenovo die prima geluid had. Helaas zitten daar de luidsprekers onderop en smoor je zoiets als een laptop op bed staat/ligt. Naast de Lenovo stond een Asus en die had de luidsprekers op de bovenkant tegen het scherm, kortom een prima plek en een uitstekend geluid. De SSD schijf (Solid State Drive) was ook nog eens 2x zo groot, 256GB ipv de 128 die er bij de HP en Lenove in zat. Er zat een goede Intel processor in (ik had een lijstje daarvan mee) en 4GB RAM was voldoende, maar houdt niet over. En hij kostte 50 euro minder.

De keuze was dus snel gemaakt, die RAM kan ik altijd nog aanvullen als dat nodig is. Voorlopig niet. Hij doet het prima, maar ook op dit ding stotteren Nederland 1, 2 en 3. En nu heb ik wel Edge, Firefox en Chrome met de nieuwste HTML5 software. Gisteravond was het helemaal raak, tussen 21:00 en 22:30 waren de uitzendingen van 1, 2 en 3 en uitzendiggemist totaal onbereikbaar. Het video-venster bleef op zwart. Dat het niet aan mijn laptop of verbinding lag was duidelijk:

Hiernaast het aantal gemelde storing dat rond die tijd maximaal was. Op de gewone website van de NPO geen enkele info hierover, ook niet op Teletekst, die het altijd probleemloos doet. Nee, zoiets moet je op een twitter-accountje van de NPO lezen:

En ook op dat account gaan ze om 10 uur naar bed en is het teveel werk om even te melden dat de storing weer verholpen is.

Nu maar hopen dat ze ook het echte probleem, te weten het haperen, hebben verholpen. Voorlopig lijkt het goed te werken en daar had ik dus geen nieuwe laptop voor nodig.

(O ja 1: De NPO heeft zelf ook een soort forum waar je storingen op kunt melden. Heb ik een paar weken terug al gedaan. Verder dan een ontvangstbevestiging kwam dat niet. De NPO reageert er vrijwel niet op terug en dan is het niet vreemd dat die site eigen al maanden droog staat.)

(O ja 2: Verder is de NPO-website van de zogenaamde Gids verziekt. Tot een maand geleden kon je kiezen uit vertikaal en horizontaal. Waarbij je met horizontaal een veel beter inzicht kreeg in overlappende programma’s. Dus die optie is er nu ook niet meer en thans zijn we opgescheept met het onhandigere vertikaal.)

Advertentie

Geplaatst op 2017-08-11, in RTV-matig, Webmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Het blijft rommelen met de Media… Streamen is een vak apart.

  2. Ik baal dat er zoveel reclame bij moet. De app werkt goed bij mij

  3. @VillaSappho: Zelf gebruik ik al jaren een goede reclame-onderdrukker (ublock) en zie daardoor ook geen online reclames voor de uitzendingen. Die blokker heb ik overigens uitgezet om te zien of dat effect had op het gewone online kijken. Had het niet.

    Met App bedoel je waarschijnlijk die op een smartphone. Ik heb de indruk dat die uitzendingen van een andere server en/of via een ander protociol komen. Maar over de app raast het ook van de klachten. Ik kan daar zelf niets mee aangezien in geen App-araat heb, maar een gewone PC/laptop gebruik.

  4. Dit verhaal gaat aan mij voorbij. Ik zet de tv aan en dat is het. Zo af en toe denk ik wel eens dat ik met mijn tijd mee moet gaan en mij meer moet verdiepen in het streamen. Ik doe dan vaak een zwakke poging en daar blijft het dan bij.

  5. @Hanscke: Sinds 2005 heb ik geen kanbelTV meer en ik kijk ook niet via de TV-kanalen van Telfort waar ik DSL heb voor het internet. Ik keek niet veel en wat ik wil zien komt ook zo via de online TV van de NPO en een paar 1000 buitenlandse stations. Tegenwoordig is de kwaliteit behoorlijk en veel beter dan die van mijn oude TV. Inmiddels zijn ook veel mensen via hun smartphone gaan kijken, maar zou app-araat heb ik nog niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: