Sep-13: M’n Muis en Windows-10

Door het geknoei van ‘NPO Start’ heb ik een maand geleden (na 11 jaar) m’n XP-laptop vervangen door een Windows-10-laptop. Helaas hielp dat niet, het hakkelen van de online-TV zat duidelijk bij de NPO en het duurde nog een paar weken eer ze het daar opgelost hadden. Het mag duidelijk zijn, dat ik Vista, Windows-7 en -8 heb overgeslagen om te ontdekken dat Windows-10 nog altijd erg lijkt op XP en Windows-98.

Je kan nog steeds snelkoppelingen op het bureaublad gebruiken en bij de taakbalk zijn een paar dingen niet meer mogelijk. Daar valt goed mee te leven. Aan het Start-menu is een tegelvlak toegevoegd, wat ook simpelweg snelkoppelingen zijn zoals op het bureaublad, de taakbalk en het oude Startmenu. Kortom meer van hetzelfde. Die tegels zullen handig zijn voor de touchscreen-gebruikers. Zelf gebruik ik nog altijd graag een muis en dan voegen die tegels weinig toe.

Dit verhaal tik ik nog altijd met de muis op het schermtoetsenbord. Het gewone toetsenbord vind ik nog lastig en met een aanraakscherm zou het me nog minder lukken. M’n 5 jaar oude draadloze muis kon ik er zo op aansluiten. Een speciale driver was niet nodig, het USB-ontvangertje werd moeiteloos herkend. Wel schee die er na een kwartiertje mee uit. Op 5 plekken moest ik instellingen zo zetten, dat ie geen energie mocht besparen op die USB-poort.

Maar daarna werkte de muis probleemloos tot gisteravond het muiswieltje niets meer deed. Dwz indukken van dat muiswieltje als middelste muiskop deed het nog wel, maar scrollen en zoomen deed het wieltje niet meer. Al snel bedacht ik zelf de schuldige te zijn. Voor die tijd had ik met een onderhoudsprogrammaatje bedacht dat een berg Windowstaken voor mij geen nu hadden. Zo gebruik ik geen Wi-Fi en met de zogenaamde ‘vliegtuigstand’ kan je dat eenvoudig uitschakelen. Voor andere onnodige functies rommelde ik wat aan de instellingen, de services en het register.

Het ging me net zo eenvoudig af als bij XP. Maar nu deed m’n muiswieltje het niet meer en die miste ik vooral als volumeregelaar. Ik kon m’n aanpassingen ook niet goed relateren aan de muis. Dus werd het foralezen. Eigenlijk stond daar als enig antwoord op m’n probleem dat het muiswieltje stuk was gegaan. Voor de zekerheid heb ik nog even de driver weggegooit en opnieuw laten aanmaken. Maar ook dat had geen enkel effect.

Dat werd dus wennen aan geen muiswiel, wat zeker mogelijk is, of morgen een verse muis kopen voor 5 tot 10 euro. Wel bedacht ik nog even flink door de kieren aan beide kanten naast het muiswieltje te blazen. Dat had ik eerder moeten bedenken. Het wieltje doet het weer als van ouds.

Advertentie

Geplaatst op 2017-09-13, in Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Die muizenissen zijn dus opgelost…

  2. Handige poetshulp, zo’n krachtig blaaswerk.☺
    Ik doe al jaren met een Trust = Krdvt-muis. Spoort nog steeds prima.

  3. Die nieuwe muis kon je dus afblazen!

  4. Ik wilde je het openschroeven voorstellen maar het blazen ‘did the trick’.

  5. @Dhyan: Tussen flink blazen en openschroeven zit nog de zuigoptie. Als het blazen niet had gewerkt, dan had ik nog even de stofzuiger gebruikt. Dat ding is 10x zo krachtig in de andere richting ten opzichte van m’n amechtige geblaas.

  6. Oké :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: