Sep-30: Onderbelicht

Een paar dagen terug nam ik deze foto:

Er stond een jongen op deze ‘brug’ te vissen en hij had vast geen idee wat ik door m’n lens zag. Dit verschijnsel gebeurt ook niet vaak en toevallig liep ik daar op het juiste moment en was er vrijwel geen bewolking.

Het betreft overigens de Lamoraalsluis. Dat ding zit in de westelijke stadswal richting Egmond en daar huisde de Lamoraal van Egmond. Ietsje meer richting Egmond vindt je in het Nassaukwartier de Lamoraalstraat en Egmonderstraat. En als je 8km verder bent dan zie je z’n standbeeld bij de ruïne in Egmond aan den Hoef:

Die foto maakte ik ooit vanwege het prachtige wapen, maar door de belichting kwam die niet zo goed uit de verf en kan je zoiets beter bij wikipedia bekijken.

Maar goed dat ding hierboven is dus een sluis en dat komt van sluiten. Men sloot er de stadswal mee af. Veel mensen denken dat het gewoon een rare brug is, omdat er bovenlangs aan de stadskant een brugleuning is. Als je er in vaart, dan lijkt het meer op een korte scheepstunnel (circa 17 m).

Ooit dacht ik dat in deze sluizen van die guillotine-deuren zaten, zoals in de stadswal van Enkhuizen. Bij nazoeken in de Alkmaarse beeldbank trof ik daar geen enkel bewijs voor. Zo heeft er nooit een gebouwtje op de stadswal gestaan, zoals in Enkhuizen het geval is. Wel trof ik deze foto:

Daar zijn aan de binnenkant 2 klapdeuren aangebracht, vanwege een soort herdenkingsfeest in 1989. Dat betreft echter de Baansluis, die aan de zuidkant van de Alkmaarse stadswal te vinden is. Ooit maakte ik daar een mooie winterfoto van en zeer recent nam ik vanaf de Baansluis nog een hoogslapende kat op de foto. (Die heb ik onder aan dat Hoogslaperbericht toegevoegd.

Maar goed, dergelijke klapdeuren trof ik ook bij een Youtubevideo over de Slag om Sloten:

Hieronder nog een oudere foto van de Lamoraalsluis, maar dan vanaf de ‘buitenkant’ (Singelkant) gezien.

Advertentie

Geplaatst op 2017-09-30, in Alkmaar, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Leuk die deuren ik denk dat die sluizen allemaal wel dicht waren anders hebben die stadsmuren en poorten zo weinig nut.

 2. Ik vind de eerste foto goed belicht. Het is maar wat je belangrijk vind in deze foto.

 3. @Sjoerd: Hij is ook goed belicht, maar door de zon via de weerkaatsing in het water er achter. Dus van onderen belicht. ;-)

 4. @VillaSappho: Ik denk dat ze (net als stadspoorten) vrijwel altijd open waren om mensen van buiten met schepen toe te laten. Bevoorrading en handel kwam toen nog vooral via het water. Ze gingen waarschijnlijk ’s nachts dicht en als er vijanden waren. Tegen hoogwater zullen ze niet echt geholpen hebben. Daarbij ligt de binnenstad van Alkmaar voor het grootste deel een halve meter boven het gemiddelde zeeniveau.

 5. zonder dat loze vissertje was het al een prachtige foto, met hem op de brug wordt het een meesterlijke metafoor, kijk niet alleen naar het kleine doel vlak voor je neus maar zie het ook van een andere kant, zie het breed!

 6. @Fialas: Bij de vorige versie had ik de jongen met leuning er afgeknipt. Deels vanwege privacy. Maar vannacht bedacht ik dat ie een donkere bril op had en ik over hem en de leuning had geschreven. Kortom een andere uitsnede, die ik zelf ook mooier vind.

 7. In eerste instantie dacht ik ook aan een brug. Bijzonder mooie foto.
  Interessante informatie, ondanks mijn afkomst weet ik bitter weinig van Noord-Holland.

 8. Prachtige foto’s!

  Vooral de eerste schiet er uit.

  Zonnige zondaggroet,

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: