Okt-11: Voorrang van Rechts?

Bij de landelijke Fietsersbond vraagt men zich af of fietsers van rechts wel altijd voorrang krijgen. Het gaat dan om gelijkwaardige kruisingen. Hier in Alkmaar vind ik dat wel meevallen. Ik ben dan ook redelijk assertief. Uiteindelijk hangt het sterk van de weg-inrichting af. Het moet duidelijk zijn dat het om een gelijkwaardige kruising gaat, door bijvoorbeeld alle wegen bij de kruising van eenzelfde type bestrating te geven. Asfalt wordt vaak gezien als belangrijker dan straatstenen. Fietsstroken kunnen bij zo’n kruising niet doorlopen en als het even kan moeten alle wegen bij een kruising even breed zijn. En dan gaat het zeker hier in de stad behoorlijk goed.

We hebben hier echter een kruising waar auto’s van rechts vaak geen voorrang krijgen van de fietsers. Ze krijgen die voorrang wel van mede-automobilisten en automobilisten geven de fietsers van rechts wel voorrang. Het klinkt als de wereld op z’n kop, maar het is goed verklaarbaar.

Zie hier de situatie:

De fietser rijdt hier rechtdoor op het Ritsevoort de binnenstad in. Van rechts komt een witte auto van het Kennemerpark. Deze auto duikt nog net voor de fietser langs, de fietser was niet van plan om te stoppen of in te houden om de auto van rechts voorrang te geven. Deze grijzende man is geen uitzondering.

Het begint er mee dat eigenlijk alleen fietsers rechtdoor mogen. De binnenstad is gesloten voor doorgaand auto-, brommer- en snorscooterverkeer. Alleen enkele mensen met een vergunning en eens per half uur een lijnbus mogen hier met de fietsers mee rechtdoor. De auto van rechts moet dan ook vrijwel zeker vanuit het Kennemerpark linksaf. Per etmaal komen er circa 600 auto’s van rechts tegen zo’n 8000 fietsers die hier op het Ritsevoort rechtdoor gaan. Auto’s uit het Kennemerpark moeten zeer vaak stoppen voor de fietsers van rechts, die de binnenstad verlaten.

En als een auto daarvoor stopt, dan stopt ie ook voor de fietsers van links die de stad in gaan. Er is ook een zebrapad te zien. En die zebra wordt flink gebruikt door voetgangers, die over dezelfde Heilooërbrug de stad in- of uitgaan. En voor die zebra stoppen de auto’s van het Kennemerpark ook voorbeeldig. Dus kunnen de fietsers van links parallel aan de voetgangers eveneens mooi doorfietsen. Eigenlijk kan je dus zo vaak doorfietsen, dat het ook gedaan word als er niemand op de zebra loopt en er geen fietsers uit de tegenrichting komen. Dus geven de auto’s uit het Kennemerpark de fietsers van links maar altijd voorrang. Ze kunnen dat dan ook beter officieel maken met haaietanden aan het eind van het Kennemerpark. Van rechts voorrang werkt met een dergelijke inrichting duidelijk niet.

Advertentie

Geplaatst op 2017-10-11, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Dat zou een prima oplossing zijn gezien de situatie

  2. Zowel de fietser als automobilist gaat in mijn omgeving kansloos vaak de fout in.

  3. @Villa S,: Hier in het verstedelijkte Alkmaar gaat het redelijk goed, maar als je meer naar het noorden gaat dan wordt het behoorlijk minder en geldt de wet van de sterkste/snelste te weten het blikken doosje met hooguit 1 inzittende.

  4. hermawesterdiep

    Ik merk dat ik er niet altijd aan denk om fietsers van rechts voorrang te geven. Als ik zelf op de fiets zit durf ik het niet te nemen omdat ik bang ben dat ze me niet zien of de regels niet kennen. Je bent zo kwetsbaar.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: