Okt-24: Vlieghoogtes Alkmaar
Op dit moment is er een heel gedoe over de toekomstige vlieghoogtes als Lelystad op termijn 8% van de Schipholvluchten over gaat nemen. Dwz 45.000 vluchten per jaar naar Lelystad en 510.000 vluchten per jaar naar Schiphol. Als ik het overzicht voor de petitie van VechtdalFM begrijp, dan krijgt heel Nederland hier ‘last’ van:
De getallen betreffen de vlieghoogtes in meters.
Hieronder een actueel plaatje met de werkelijke vlieghoogtes boven Alkmaar voor vliegtuigen naar Schiphol. Je ziet een vliegtuig dat tijdens het ontbijt op 533 meter laagte (altitude) vliegt. Gemiddeld is het 600 meter boven het ziekenhuis van Alkmaar waar ze een bocht maken.
Het gaat dan om de zogenaamde Polderbaan bij zuid- tot zuidwesten wind, de windrichting die hier het vaakst is. Vaak zijn het er een stuk of 15 achter elkaar met 2 minuten tussen de vliegtuigen. Vervolgens verschuiven ze de route naar het zuiden en laten ze vergelijkbare aantallen over Heiloo en Castricum gaan, om zo de overlast te verdelen.
Zoals boven te zien is landen er 2 stromen naast elkaar, de rechter vliegtuigen gaan net langs Alkmaar en landen parallel op de Zwanenburgbaan. Zie echter het hoogteverschil. Onder die route wonen vrijwel geen mensen en ze vliegen er bijna 2x zo hoog op gemiddeld 1100 meter.
En dat is opvallend.
Ik kan niet beter bedenken dan dat de vliegtuigen over Alkmaar-Zuid te laag vliegen vanwege de meetmicrofoons in Heiloo en Castricum. Ze kunnen net als de vliegtuigen naar de Zwanenburgbaan 30km later dalen, maar waarschijnlijk geeft dat dalen wat meer lawaai op de microfoons.
In het lijstje hierboven staat Bergen met 3600 meter. Daar lachen ze om aangezien nu de vliegtuigen naar Schiphol daar op zo’n 650 meter overgaan. Dat zijn er zijn er net als boven Alkmaar ruim 25 per dag. Daarvan gaan er in de toekomst een stuk of 2 circa 5x zo hoog over richting Lelystad. Zij gaan er dus op vooruit.
Zelf woon ik naast het ziekenhuis en regelmatig gaan dus vliegtuigen recht over m’n huis. Dat geeft zeker lawaai. Auto’s hoor ik hier vrijwel niet, zelfs geen ambulances die het laatste deel met gedoofde sirene afleggen. Nee, ik hoor hier vooral kinderen op straat spelen, en over een etmaal genomen winnen die het geluidsmatig van de vliegtuigen. Als je naast een basisschool woont is dat geluid nog stukken harder.
Trouwens gek dat Dronten en Lelystad niet in de lijst staan, daar zullen ze een stuk lager vliegen en meer lawaai maken. Maar ook dan zal het 12x minder zijn dan rond Schiphol, omdat er 80% minder landingsbanen zijn. Daarbij zijn het de opstijgende vrachtvliegtuigen die echt lawaai maken. Maar die zullen van Schiphol blijven vertrekken en daar de directe omgeving verzieken.
Geplaatst op 2017-10-24, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als Flevoland, FokSuk, Gelderland, Lawaai, Lelystad, Luchtvaart, Nassaukwartier, NH, NWZ/MCA, Schiphol, Veluwe, Vliegen, Vlieghoogte, Vliegtuig, Ziekenhuis. Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.
Ik wist wel dat Limburg niet bij Nederland hoort…. Maar ik kan me de gevoelens van de mensen daar best wel voorstellen.
@Sjoerd: Hoor je wel eens mensen uit Bergen (Lb) klagen? Die zitten op maar 2km van Weeze en daar vertrekken en landen nu al jaren dezelfde vakantievliegtuigen in een vergelijkbaar aantal als wat er ooit bij Lelystad bedacht is.
Wij hebben de laatste jaren heel veel last van vliegveld Leeuwarden. het is weliswaar maar 2 keer op een dag een minuut of tien, maar ik merk dat ik mij in de loop der tijd wel steeds meer ga ergeren. Ik kan mij dus heel goed verplaatsen in de mensen van Lelystad en omgeving.
@Hanscke: Leeuwarden is toch alleen defensie? Hun straaljagers en helicopters maken veel meer herrie tot op grote hoogte.
De vliegtuigen die van Lelystad vertrekken of daar landen moeten wel uitzonderlijk wendbaar zijn. Ze vliegen wel over Bemmel, Zevenaar, Duiven en Nijmegen, maar niet over Arnhem of Xokum.
@Fruttekoek: Arnhem is natuurlijk geen Veluwe en Den Helder wel?