Okt-30: Hefbrug Gouwesluis

Een ruim jaar terug ben ik door Zuid-Holland gefietst van Leiden CS via Wassenaar, Den Haag, Voorburg, Zoetermeer en Gouda. Na zo’n 100km vond ik het in Alphen aan den Rijn ver genoeg en nam ik de trein huiswaarts. Net daarvoor trof ik in het buurtschap Gouwsluis de bekende hefbrug aan, die vanzelfsprekend op de foto moest. Helaas was het weer wat somberder geworden en zo rond een uur of 7 ’s avonds viel de belichting wat tegen. Ik heb de foto’s dan ook een beetje opgekrikt qua helderheid.

Deze brug is uit 1938 en gaat tot 35 meter boven het water omhoog. Dat doen haar overmaatse zussen in Waddinxveen en Boskoop ook. Alle 3 zijn ze over de Gouwe te vinden, een gekanaliseerde rivier tussen de Oude Rijn in Alphen a/d Rijn en de Zuihollandse IJssel in Gouda. Alle 3 zijn het Rijksmonumenten. Voor meer info zie wikipedia.

Een vergelijkbare brug trof ik 8 jaar eerder over de Hunte in noordwest Duitsland. Voor dat ding moest ik destijds wachten.

Advertentie

Geplaatst op 2017-10-30, in Brugmatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Mooie brug doet me denken aan de Rotterdamse variant

 2. OT: Ximaar, ligt het aan mijn computer dat ik in de leeslijst naast een nieuwe plaatsing ook wel 6 andere/oudere te zien krijg? Allemaal met dezelfde datum, vandaag is dat 6 januari.

 3. @Villasappho: Die moet ik altijd nog eens goed op de foto zetten. Beter als dit heb ik niet.
  https://ximaar.wordpress.com/fi11d11/#b9

 4. @Ferrara: Ik ben m’n tags op oude berichten aan het bijwerken en mogelijk is dat de reden. Zeker als je er geen last van hebt met andere wordpress.com blogs.

 5. Mooi staaltje werk, dat doen ze tegenwoordig niet meer.

 6. Dat wat somberder weer past wel bij die brug.

 7. Een mooi staaltje techniek.

 8. Ximaar, om overzicht te houden in mijn leeslijst ben ik overgestapt op volgen via de mail. Ik hoop dat het lukt. Jij bent inderdaad de enige WP-er die mijn leeslijst wel heel er lang maakt.

 9. @Ferrara: Ik heb er net over geblogd. Als het goed is heb je voorlopig geen last meer.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: