Nov-04: Medisch Vervolg

Vier weken geleden blogde ik voor het laatst over m’n gezondheid. Inmiddels mag ik -of beter m’n prostaat- (werk)dagelijks een minuut onder de bestraler bij de afdeling radiologie. Dat gaat nog een week of 4 door. Het gaat zeer punctueel op tijd. Tussen huis-uit en huis-in red ik het binnen 15 minuten. Later kom ik daar op terug als er iets over te melden is.

Deze keer wilde ik het over iets hebben dat me meer zorgen baart. Na de val en armbreuk kreeg ik automatisch een brief thuis omdat ik boven de 50 ben. Of ik een Dexa-scan wilde laten maken om na te gaan of ik last heb van botontkalking. Ik ben vaker gevallen op deze manier, ook voor m’n 50’ste en vaak met dezelfde afloop. De botten in m’n armen zijn onderontwikkeld omdat je daar met fietsen niet veel aan ontwikkeld.

Toen ik navraag deed, werd me verteld dat de Dexa-scanner niet in Alkmaar (naast m’n huis) staat, maar in Heerhugowaard en dat de wachtlijst 8 weken was. Beide kwamen me slecht uit. Ik ondernam dus maar even niets en wilde eerst kijken hoe het verder zou gaan met de behandeling van m’n prostaat.

Ik merkte dat het ingespoten Lucrin een slechte doorbloeding gaf en meldde dat bij de uroloog. Zonder me te zien schreef die kalktabletten voor. “Bij Lucrin doen we dat altijd en bij u waren we dat vergeten.” Ik vond dat gek, omdat het niet zou helpen bij m’n doorbloeding. Maar ook omdat m’n lichaamslengte sinds m’n dienstmeting (toen was ik 21) maar een halve cm is afgenomen. Kortom heb ik die kalktabletten wel nodig?

Dus bedacht ik na te gaan of ik niet eerder in een ander ziekenhuis zo’n Dexa-scan zou kunnen laten maken, bijvoorbeeld in Hoorn. Het bovenste zoekresultaat was het NoordWest ziekenhuis hier om de hoek. Google weet schijnbaar waasr ik woon. Op die site stond inderdaad ‘Heerhugowaard 8 weken’ met direct daaronder ‘Den Helder 0 weken’. Het Gemini-ziekenhuis in Den Helder hoort bij hetzelfde NoordWest ziekenhuis.

Ik ging van een foutje uit, misschien hebben ze er helemaal geen Dexascan. Niets was minder waar, ik kon er de volgende dag terecht als ik een verwijzing op de kop kon tikken. In Alkmaar weken ze voor dit soort zaken niet met verwijzingen, maar in Den Helder dan weer wel. Bij de poli, die mijn armbreuk volgden kon ik dat formulier ophalen en de volgende dag lag in onder de Dexa-scanner (Dual-Energy X-ray Absorptiometry).

Na een week kreeg ik de botdichtheid-uitslag en die was dus k met peren. Ik had een T-score van -4,1. Mij zei dat niets, dus vroeg ik hoe die schaal loopt. Tot -2,5 doen ze er niets aan en erger dan -5 was niet bij ze bekend. Kortom ik zit ruim over de helft en het was maar goed dat ik die kalktabletten krijg. Veel meer is er overigens niet gedaan met deze uitslag.

Zelf was is al begonnen met meer bewegen, omdat dat goed is voor de prostaatbehandeling. Dat bewegen gaat veel beter en ik doe het dan ook meer, inclussief wat lichte oefeningen. Dagelijks loop ik een kilometer of 8 en met de oefeningen ben ik een uurtje per dag bezig, beide verdeeld over de dag. Dat bewegen helpt voor betere doorbloeding en m’n conditie gaat er duidelijk op vooruit. Of het echt helpt tegen botontkalking moet ik nog zien. En dat kan alleen met een 2de Dexa-scan. Een nulde is 20 jaar geleden helaas nooit gemaakt.


Overdekte trap van de ‘Kazerne Parkeergarage’. Een van m’n extra oefeningen, met boven een mooi uitzicht.

Advertentie

Geplaatst op 2017-11-04, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Sterkte

  Bemoedigende groet,

 2. Je hebt wel pech.
  Aan je conditie werken is altijd goed, horen er nog extra armbewegingen bij?
  Vitamine D wordt ook aangeraden, maar het is raar dat je dat zelf moet uitzoeken. Ik prijs me gelukkig met een behulpzame huisarts, zij vult onvoldoende advies aan met meer uitleg.

 3. ouderdom komt met gebreken, daar merk ik nu ook alles van. Je kunt nog lopen. Ik kan dat vrijwel niet meer. Alles werkt prima maar mijn voeten doen niet meer mee…

 4. Dat bewegen lijkt me in elk geval goed om verdere achteruitgang te voorkomen; en daarbij is wandelen beter dan fietsen, omdat je bij wandelen je botten meer belast.
  Ik ben maar een leek, maar voor zover ik weet vindt botopbouw vooral plaats tot je 30e, en is er daarna bij eigenlijk iedereen vooral sprake van afname. En is daarom bewegen juist ook op jonge leeftijd goed ( maar daarna zeker ook nog nuttig), om zo een goed uitgangspunt te hebben. En dan bewegen waarbij je botten worden belast: traplopen, en als je dat kunt hard lopen, springen (die laatste twee doe ik niet meer; ik doe wel mee met Nederland in beweging). Zoals ik al schreef: bewegen lijkt me op elke leeftijd goed, en dat is niet alleen voor je botten.
  Die vitamine D is nog niet zo’n slechte suggestie. Wordt door het Voedingscentrum aangeraden vanaf 50 jaar. Je kunt eventueel bloed laten prikken om het gehalte van vitamine D in je bloed vast te laten stellen. Er is me nog niet zo lang geleden verteld dat er veel mensen rondlopen met een tekort, zonder dat ze dat weten. En vitamine D is belangrijk voor je botopbouw. Ik ben het op eigen initiatief gaan gebruiken volgens het advies van het Voedingscentrum.

  Sterkte ermee!

 5. @Trijntje en Bertie: In de kalktabletten zit vitamine D3. Wat ik er wel in mis is magnesium. Ik heb begrepen dat dat ook goed is voor botten. Het klopt dat er niet veel meer aan te doen is na je 40e en daarom komt deze onverwachte constatering dan ook vervelender over dan de prostaatkanker waar doorgaans wel iets aan te doen is.

  Springen ga ik ook niet doen, ik doe wel iets met ‘gewichtheffen’. Gezien het gezeur met mijn armen en polsen bouw ik dat langzaam op, en dat gaat vooralsnog goed. Ik heb geen trap in huis, maar we hebben een prachtige parkeergarage met een trap van 100 treden die ik af en toe op en neer loop. Zie bijgevoegde foto. Die trap heb ik geheel voor mezelf. Parkeerders nemen de lift.

 6. bewegen is sowieso goed voor de botten. goed idee om de trap van de parkeergarage als oefening te nemen, deed ik vroeger ook altijd. ik heb het vorige week nog moeten doen toen ik in Amsterdam logeerde en meermaals het trappenhuis naar de derde verdieping moest nemen. met een tas boodschappen.

 7. hermawesterdiep

  Waarom krijg je alleen kalktabletten? Ik heb over een periode van 5 jaar bisfosfonaten gekregen. Die werken beter dan kalktabletten. Van die kalktabletten krijg je alleen maar harde poep; bovendien loop je extra risico op hart- en vaatziekten. Je zult ook extra vitamine D moeten slikken om het kalk door je lichaam te laten opnemen. Goed onderzoeken dus waarom je wat krijgt. Ik ben na de DEXA scan voor uitgebreid onderzoek naar een endocrinoloog geweest.

 8. @Herma: In de kalktabletten zit vitamine D3 en magnesium. Het malle is dat deze tabletten door de uroloog voorgeschreven zijn voordat ik door de Dexa-scan en ging. Die endocrinoloog is een goede tip. Volgens mij gaat het bij mij mogelijk al jaren mis met vitamine K2 omdat ik een leverafwijking heb. (Veel te hoog GGT). Het ingespoten Lucrin heeft dan weer een GGT-verhogende werking. M’n uroloog doet er weinig aan, dus zal ik dit via de huisarts aanzwengelen.

 9. Ja dat artsenwereldje lijkt de EU wel: iedere specialist is soeverein en coördinatie kennen ze nauwelijks.

 10. Jezus, ik lees dit nu allemaal pas, wat een gedoe!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: