Nov-10: Konijnen in het Oranjepark

Eerst maar even een 5-tal foto’s:En even een foto van het Oranjepark, die ik van Google streetview heb gekopieerd:

Het Oranjepark ligt tussen De Alkmaarse Hout en de ringweg/N9. In tegenstelling tot de Hout dat wel een park is, is het Oranjepark een buurt. Dat wil zeggen een deel van de wijk Alkmaar-Zuid. Het betreft fraaie bungalows met veel ruimte er omheen. De 30km wegen zijn er erg rustig, een trottoir is hier dan ook niet nodig. Tussen de weg en de erven ligt doorgaans enkele meters gras van de gemeente.

En daar zie je regelmatig een konijn struinen. Ze zijn behoorlijk tam en zo ver ik na kan gaan, gaan ze niet De Hout in. Ze hebben het in deze buurt waarschijnlijk prima naar hun zin, met hooguit een enkele kat als vijand. En zelfs dat laatste vraag ik me af, ik zie er weinig katten. Auto’s en mensen zie je er ook weinig. Voor de stadse gezelligheid is het duidelijk geen aanrader. Als ik dat wil, dan moet ik de andere kant op lopen richting Binnenstad of station.

Van het onderste konijn weet ik de (duidelijk voor de hand liggende) naam. Voor wat interactie kon daarop gegokt worden, met als hoofdprijs een rondje wandelen door het Oranjepark. Vervoer er naartoe moet je wel zelf regelen, net al de versnaperingen. Dhyan zat behoorlijk in de buurt, maar het goede antwoord was Vincent.

Advertentie

Geplaatst op 2017-11-10, in Alkmaar, Gokmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Ik gok niet op konijnen ☺
  Het gaat goed tussen mens en dier. Dit zagen wij ook een paar keer, in vergelijkbare wijken. De dieren waren zo goed als tam, kennelijk had niemand last van ze.
  Wij dachten dat het ontsnapte huisdieren waren.Misschien ’s avonds teruggaand naar een baasje.

 2. @Bertie; Ik schat het aantal op circa 10 en zie ze over de hele buurt. Een plaag lijkt het niet te zijn. In andere buurten zie ik ze hier niet. Maar ik kan ook geen plek aanwijzen waar je de meeste ziet. Zelf ga ik er ook van uit dat het huisdieren waren, maar dat ze niet meer teruggaan naar de eigenaar.

 3. Daar zitten duidelijk konijnen die los gelaten zijn omdat mensen er vanaf wilden. Witbuikje zou nog kunnen. Duidelijk is wel dat ze een behoorlijke vacht hebben

 4. De naam is ‘Eenoor’. maar hoewel ik de prijs hoogst lijk waardeer kom ik er niet voor naar Alkmaar.

 5. @Dhyan: Je zit in de richting, maar het nog niet de naam die ik daar hoorde.

 6. Jaren geleden zag ik dat het in een park in Amsterdam-West krioelde van de konijnen, in alle kleuren van de regenboog. Geen wilde konijnen, naar werd gezegd waren het dieren die gedumpt waren als het kind des huizes geen zin meer had om het hok schoon te maken.

 7. Ik doe nog maar eens een gooi, Noortje?

 8. @Dhyan: Ik had inmiddels het goede antwoord al bovenin geplaatst, te weten Vincent. Idd vanwege dat ene oor. Maar ja, het is wel een sjeike wijk. ;-) Je hebt overigens gewonnen omdat je het dichtst in de buurt kwam.

 9. Dit zijn zo te zien geen konijnen die in het wild geboren zijn.”men”wil zich nog wel eens verkijken op de zorg voor konijntjes en dan worden ze wel eens in de natuur terug gezet wat mééstal niet zo’n goed idee. Maar deze lijken zich daar goed te kunnen redden.
  Maar die ene heeft blijkbaar z’n laatste oortje versnoept;-)

 10. @Rietepietz: Ik vermoed dat het om 2 groepen gaat. Die zwarte en rozige zitten meer aan de noordkant en zie je vaak totaal niet. Waarschijnlijk hebben die een hok waar ze naar terug keren en mogen ze er net zoals een kat een tijdje loslopen. Vincent is meer een echt konijn en die zit aan de zuidzijde met nog 2 van het zelfde type maar dan wel met beide oren. Die zie ik veel vaker buiten en kunnen uit Heiloo komen waar in de landerijen meer wilde konijnen zijn.

 11. Ik ben niet zo van de konijnen, maar sinds kleindochter Rixte zo’n exemplaar heeft, merk ik dat een konijn toch enige intelligentie bezit en dat dat zo’n beest toch wel weer leuk maakt. .

 12. Nu nog 10, maar konijnen weten heel goed voor nageslacht te zorgen. Benieuwd hoe lang het duurt voor er sprake is van een plaag.

 13. @Ferrara: Volgens mij lopen ze er al een jaar of 5 en denk ik dat ze (of een groot deel) ‘behandeld’ zijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: