Nov-14: Luthers Schuilorgel
Zo’n 500 jaar geleden zorgde Luther voor een kerkelijke afsplitsing. 31 oktober 1517 wordt aangehouden als datum voor het begin van de Hervorming. Ik vraag me af of dat de datum van destijds was. In 1584 zijn 10 dagen overgeslagen en is men begonnen met de Gregoriaanse kalender, die beter omgaat met schrikkeldagen. Dit kan inhouden dat Luther op onze kalender 10 dagen later zijn actie hield ofwel op 10 november. Als ik Emigrant mag geloven (en waarom niet) dan vond die hele stellingtimmerij niet plaats. Meer daarover in zijn epistel.
In Alkmaar hebben we ook een Lutherse kerk, op de hoek Oudegracht-Baangracht. Vaak loop ik daar langs en tegenwoordig zie ik elke dag dit schilderij bij radiologie:
Rechts is daarop de kerk te zien met daarachter een torentje van een andere voormalige kerk verderop. Het was oorspronkelijk een zogenaamde schuilkerk en die gaan zich niet verraden met een kerktoren. Natuurlijk is ook dit pand een rijksmonument.
Deze kerk, of beter het monumentale orgel, kwam op een andere manier in de media. Onlangs is er ingebroken en een van de dieven heeft zich in het orgel verstopt. Kortom de pijpen die net gerestaureerd waren heeft ie aan de kanten gedrukt. Hier het krantenbericht met video.
Frank Muntjewerf maakte er een fraaie spotprent bij:
Zelf heb ik dat orgel half jaartje eerder op de foto gezet. Toen speelden een stel aziaten op het orgel. Het aparte is dat er bovenop een zwaan zit, dat is iets typisch Luthers. Waarschijnlijk komt ie uit het familiewapen van Luther, maar het wordt ook gekoppeld aan de Tsjechische Hus die 100 jaar eerder dwars lag.
Geplaatst op 2017-11-14, in Alkmaar, Kunstmatig, Ximatig en getagd als FrankM, Inbraak, Kalender, Kerk, Luther, Orgel, RadioTherapie, Religie, Rijksmonument, Schilderij, Vogel, Zwaan. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.
Als het een geschreven datum is kan dat natuurlijk toch kloppen. Een mooi orgel, met of zonder dief erin.
Wil ik wel graag weten waarom een zwaan typisch iets Luthers is. Ben nieuwsgierig naar het verband.
Ik houd van de stijl waarin het schilderij geschilderd is.
@Hanscke: Ik heb onderin het bericht een link onder Zwaan gezet voor info. (Wilde het zelf dus ook wel weten. ;-)
De fa. Ferrara had het genoegen de klanken van het orgel, tijdens een lezing van de Historisiche Vereniging, te horen vlak voordat het in de vernieling werd geholpen.
Overigens is het torentje op het schilderij van een voormalige gereformeerde kerk.
Niet onverdienstelijk omgebouwd tot wooneenheden