Nov-18: FireFox DownDate

De laatste jaren gebruik ik FireFox als browser. Reden is simpel; die kan ik het beste naar m’n hand zetten. Daarbij was het een veilige browser toen ik nog XP gebruikte op m’n oude laptop. Op m’n nieuwe laptop maakt dat laatste niet meer uit, maar wil ik nog wel graag een browser zo organiseren dat ie prettig werkt.

Er is wel een punt bijgekomen en dat is de nieuwe schermverhouding. Ik heb nu een zogenaamd FHD (Full High Definition) of 2K scherm. Die hebben de nare eigenschap dat ze bar breed zijn en niet erg hoog. Komt bij de TV vandaan die tegenwoordig in deze verhouding uitzendt. Het is echter de achterdeur uit als je textverwerkt. Dat zou je dan op een liggend formaat moeten doen. Krijg je onhandig lange regels en maar een paar regels onder elkaar. Nooit aan beginnen.


Dus heb ik m’n scherm anders ingericht. De Windows Taakbalk (WT) heb ik naar de rechterkant van m’n scherm verplaatst, waardoor ik onder extra ruimte krijg. Is ook wel handig. Je kan zo meer taken onder elkaar zetten, dan voorheen naast elkaar. Met m’n browser deed ik dat ook al op m’n vorige laptop, dwz de favorieten (FV) of bladwijzers zet ik links onder elkaar en dus niet als extra werkbalk, die hoogte afsnoept. Want ja, aan breedte geen gebrek. Die zijbalk is met 1 muisklik te wisselen tussen Favorieten en Geschiedenis.

Nou komt daar bij dat ik ook al jaren geen tabbladen wil gebruiken. Komt mooi uit want dat scheelt ook een tabbladenbalk. Ik gebruik gewoon de Windows Taakbalk waar elke instantie van Firefox als voorbeeldje in te zien is (zie VB). Voor alle andere applicaties is dat niet anders. Nadeel van tabbladen is dat ze beperkt zijn binnen het gebied van de browser. De grap is dat Opera en Firefox met die tabbladen-ellende begonnen en dat je het alleen binnen Firefox door een plugin prima de nek om kan draaien.

Voor het zoeken overigens niet zoveel anders. Ik gebruik daar Google Lite voor als plugin. Die werkt precies zoals de oude toolbar van Google al 15 jaar eerder werkte in Internet Explorer 5.5. Per zoekwoord wordt automatisch een knop aangemaakt. Je zoekt ernmee op het internet, binnen het huidige domein of op de pagina met hetzelfde ding. Dat Google die optie nooit in Chrome heeft opgenomen vind ik bizar en oerdom. Maar ook alle andere browsers laten het op dit punt afweten en gelukkig is er nog die Google Lite toolbar.

Zeker zoeken binnen een domein werkt zo goed, dat ik nimmer ga zoeken naar en met een zoekvak op een website. Als die al actueel is geïndexeerd, dan komt die toch met minder relevante treffers. Daarbij scrollen dergelijke zoekvakken vaak uit beeld.

Maar goed, die toolbar was een paar dagen terug opeens verdwenen en vervangen door die vermaledijde tabbalk. De plugin tegen tabbladen, had dus evenees de geest had gegeven. FireFox had zichzelf geupdate naar versie 57 en daardoor is de ondersteuning van 70% van de plugins vervallen. Alternatieven voor deze 2 belangrijkste plugins zijn er niet. De kans is groot dat die er ook niet gaan komen. Edge, Internet Explorer, Chrome, Pale Moon, Flock en Brave gaan me op dit gebied ook niet helpen. Dus heb ik de update van FireFox ongedaan gemaakt. Ik zit weer op versie 56 die voor mij wel goed werkt.

De nieuwe versie van FireFox moet vooral sneller zijn. Iets waar ik totaal niets van merk op m’n nieuwe laptop. Alle browsers staan in een flits op m’n scherm en ook tijdens het browsen merk ik geen enkel verschil. Dus ook geen verschil tussen versie 56 en 57. En dan gaat bij mij gebruiksgemak -en dus versie 56- voor. Ik zal daar op den duur aan veiligheid bij inboeten. Maar daar maak ik me niet echt zorgen over. Ik heb 3 jaar langer met XP gewerkt en 8 jaar langer met Outlook Express, die al die tijd ‘extreem’ onveilig waren volgens Microsoft en hun voor en tegenstanders.

Daar heb ik dus nooit wat van gemerkt. Sterker nog ik vond bergen virussen en malware bij anderen met bijvoorbeeld Windows 10, terwijl diezelfde software op mijn sterk verouderde laptop niets kon vinden. Kortom het updaten van FireFox staat uit totdat de belangrijke plugins weer werken. De 3de en laaste belangrijke plugin -uBlock Origin- doet het wel in alle versies en die houdt erg veel rommel (besmette reclame- en spionage domeinen) op het internet tegen.


Aanvulling:
Door verder te zoeken kwam ik op WaterFox, een Mozillabroertje van FireFox. Het verschil met de voorlaatste FireFox is minimaal. En deze blijft de oude plugins ondersteunen. Alles lijkt ook goed te werken. Heb dus alles over gezet.

Advertentie

Geplaatst op 2017-11-18, in Webmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Inmiddels ben ik over naar Waterfox. Die is ook van Firefox, maar daar blijven de oude plugins in werken.

 2. Dank u ik ga watervos eens opzoeken.

 3. Waterfox wil ook eens gaan bekijken.

  Dank voor de tip.

  Vriendelijke groet,

 4. Pale Moon werkt voor mij als tussenoplossing om snel FTP weer op de rit te krijgen inclusief FireFTP waar ik er gehecht aan ben. Ik moet ook nog even kijken of ik daar verder mee uit de voeten kan of dat ik verder moet gaan zoeken. Dan komt uiteraard ook WaterFox voorbij.

 5. Bij mij is de nieuwe Firefox wel veel sneller. Het is eindelijk een bruikbare browser geworden.

 6. @Emigrant: Klopt het dat je een bejaarde Apple iMac gebruikt? Dat zou het kunnen verklaren. En als je het over een snelheidsverschil hebt is dat dan met het opstarten van Firefox en/of met het surfen als Firefox al een tijdje gestart is? Bij mijn oude XP mertkte ik alleen bij het opstarten verschil, maar na eenmaal gestart niet meer.

 7. Mijn iMac is van jaren na de oorlog, een stuk jonger dan ik zelf, maar het zou kunnen ja, dat die nu alweer als oud wordt beschouwd. Ik merk bij Firefox zowel bij het opstarten als met het surfen verschil.
  Bij Safari, de huisbrowser van Apple, krijg ik steeds waarschuwingen dat hij niet meer veilig en up to date is. Maar een nieuwe installeren gaat ook niet. Dus ik houd het maar bij Firefox en voor sommige dingen bij Chrome.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: