Dec-15: NWZ vs De Hout

Gisteravond was er de raadsvergadering die over het bestemmingsplan rond de verherbouw vernieuwbouw van het NWZ-Alkmaar (NoordWest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar, voorheen MCA {Medisch Centrum Alkmaar was toch een kortere naam}) ging. Het ziekenhuis moet (volgens NWZ) snel vernieuwd worden en met name rond de verouderde operatiekamers. Ze hebben haast en de politiek ging daar gisteravond in mee. Dat terwijl hetzelfde ziekenhuis jaren heeft verprutst aan lonken met vertrek naar gemeente Heerhugowaard. Zelf vind ik dat meer dan vreemd.

Maar ik vind ook beide opties en de complete aanpak verre van flexibel en slim. Wat mij betreft had het ziekenhuis een paar dependances in de regio flink uigebreid, waardoor niet alle verkeer naar 1 plek hoeft en mensen dichter bij huis geholpen kunnen worden. Met sterke autonome dependances had het ziekenhuis in de Alkmaarse Hout verkleind kunnen worden en was daar de vernieuwing een stuk eenvoudiger geweest.

Het ziekenhuis in De Hout ligt al jaren verkeerd en dat zal dus zo blijven. De meeste mensen komen uit het gebied ten noorden van Alkmaar en het ziekenhuis ligt aan de zuidkant van de stad. De ringweg functioneert al jaren belabberd, vooral aan de zuidkant. Dus rijden veel auto dwars door de stad om bij het ziekenhuis te komen.

Daar hoorde je weinig over in de gemeenteraads-vergadering en eerder in de commissie-vergadering. De raadsleden zijn maar wat blij dat het ziekenhuis niet uit Alkmaar weggaat en dat geeft het NWZ een groot voordeel. Zo groot dat ik me afvraag of die zogenaamde verhuizing naar Heerhugowaard niet gewoon een trucje was om de Alkmaarse raadsleden toeschietelijker te maken.

In de gemeenteraad ging het vooral om het functioneren van de klankbordgroep. Iets dat ik herken. Bij de 8 verschillende klankbordgroepen waar ik zelf aan heb deelgenomen was er altijd wel wat. Veel klankbordgroep-deelnemers houden er een kater aan over. Belangen verschillen en niet iedereen kan er 100% aan zijn of haar trekken komen. 50% is al practisch onhaalbaar. Met geluk is het iets van 20% en daarmee 80% niet. En dat is niet leuk. Daar kom je niet 13 vergaderingen voor opdagen, met al het andere werk dat je er aan hebt.

Bij deze klankbordgroep was het wat eenvoudiger. Een groot deel zat er voor natuur-, milieu en historische belangen. Kortom voorstanders van De Hout. Het NWZ dacht eerst 8000m2 van De Hout nodig te hebben. Dat is een ruim voetbalveld. Dat is teruggebracht tot 4300m2, dus 100 bij 43 meter. Op een totaal van 380.000m2 is dat 1,3%. Het is een stukje waar geen wandelpad door gaat, alleen aan 1 kant kan je er langs lopen.

En dat laatste doe ik dagelijks, al een maand of 3. Ik moet meer bewegen en het is vlakbij m’n huis. Ik herkende maar 1 persoon op de volle publieke tribune, die ik daar wel eens zie. De rest, inclussief alle raads- en collegeleden heb ik er nimmer gezien. Dus ook niet de insprekers. Sommige insprekers ken ik goed en wonen bij en zelfs in De Hout. Maar dat wil niet zeggen dat je ze in De Hout ziet lopen.

Oranje lijnen zijn fietspaden. Zwarte lijnen zijn wandelpaden inclussief
wandelroutes die ik regelmatig om en langs het Ziekenhuis loop.
RT is de RadioTherapie-ingang. Het rode gebied X wil NWZ annexeren.

Naast het dagelijks door De Hout lopen, liep ik ook 7 weken dagelijks door en/of om het ziekenhuis naar de afdeling radiotherapie voor een paar minuten bestralen. Daarbij heb ik dus ook veel bezoekers en personeel gezien. Maar niemand die nu insprak, op de publieke tribune zat of deel uitmaakte van de gemeenteraad. Hoeft ook niet, maar opvallend is het wel.

Op de afdeling radiotherapie worden 6 röntgenapparaten gebruikt. Zeker de helft van de patiënten die ik daar sprak kwam uit het gebied ten noorden van Schagen. Die werden vaak gebracht en gehaald door een deeltaxi, met het gebruikelijke gezeur over het veel te vroeg aanwezig zijn en het veel te laat ophalen. Wat mij betreft hadden ze dan ook 2 apparaten in Schagen kunnen opstellen, wat het voor deze mensen een stuk gunstiger had gemaakt. Zelf weet ik hoe prettig het is om maar 4 minuten te lopen tussen m’n woning en de radiotherapie.

Geplaatst op 2017-12-15, in Alkmaar, Kiesmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. een helder verhqaal, heel goed die ironische opmerkingen over de leden van raad en college. als je het comprimeert zou het een goede ingezonden brief naar de krant zijn, daar zijn politici gevoelig voor.

  2. @Fialas: Ik heb het niet echt met een doel geschreven. Het was meer een soort observatie nadat ik de raadsvergadering vanavond had bekeken. Het besluit is gisteravond genomen, daar ga ik niet veel meer aan veranderen. Indirect heb ik overigens wel input geleverd.

  3. Die ziekenhuizen hebben altijd wat.We hebben hier een ziekenhuis wat failliet was en ineens zonder schulden bij een ander ziekenhuis is ondergebracht.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: