Dec-18: Baudet de Nieuwe Wilders?

Vanavond is Thierry Baudet van het Forum voor Democratie (FvD) door EenVandaag verkozen tot politicus van het jaar. Hij won van Klaas Dijkhoff (VVD) en Jesse Klaver (GL). In de afgelopen jaren won Geert Wilders en die kwam nu in de einduitslag opvallend genoeg niet voor. De verkiezing gebeurt door deelnemers aan het EenVandaag opiniepanel.

Zelf vind ik EenVandaag een zeer matig programma. Af en toe denk ik dat een aangekondigd onderwerp wel iets kan zijn, maar na een paar minuten kijken haak ik dan al snel gedesillusioneerd af. Uiterst oppervlakkig en ik hoor er weinig nieuwe dingen. Je kan dan ook bedenken welke mensen een dergelijk programma aantrekt en een deel daarvan neemt deel aan zo’n online opiniepanel om overal een mening over te geven. Deze uitslag verwondert me dan ook niet, bij een andere omroep en met een ander opiniepanel kan dan ook een totaal ander iemand verkozen worden.


Dat neemt niet weg dat het FvD het in de peilingen goed doet. Virtueel heeft ie imiddels meer zetels dan de PvdA. Daarbij lijkt de stijgende lijn nog wel even door te gaan. Baudet vist met zijn FvD in dezelfde vijver als Wilders. Dat verklaart de spotprent hierboven. Toch trekt ie niet de zetels weg bij de PVV, maar bij het CDA en de VVD. Dat is duidelijk te zien op de grafiek hieronder.

Ik heb andere partijen weggelaten, omdat daar niet zo’n duidelijk zichtbare relatie mee is. (Op de website van Ipsos kan je die zelf in en uitschakelen.) FvD raapt duidelijk de kiezers op die teleurgesteld zijn in de VVD en het CDA. Iets dat eerder de PVV van Wilders deed. Veel kiezers zijn in Nederland snel teleurgesteld, omdat er nu eenmaal coalities nodig zijn om te regeren. En om deel te nemen aan een coalitie moet er water bij de wijn en worden standpunt afgezwakt of zelfs ‘vergeten’. Voor een deel van de kiezers komt dat over als kiezersbedrog, met het gevolg een vlucht naar FvD en eerder de PVV. De partijen die nog niets gepresteerd hebben, aanzien ze nog niet echt deel uitgemaakt hebben van een regering.

En als ze wel willen regeren, dan zullen ook zij hun kiezers teleur moeten stellen. En die wijken dan vervolgens weer uit naar een andere partij die makkelijk praten heeft omdat ze buiten de regering blijven. Dat is dan ook een reden voor Wilders om niet mee te regeren. Dwz andere partijen zien een coalitie met hem niet zitten, maar zelf heeft ie er de mensen niet voor en werkt ie er ook aan mee om buiten de regering te blijven. Of Baudet dat ook gaat doen weet ik niet. Daarvoor is ie nog tekort bezig.

Advertentie

Geplaatst op 2017-12-18, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Baudet…. meedoen aan debatten vind hij niet nodig, deze verkiezing is natuurlijk van een andere orde. Bah.
  Overigens schrijft je hier een prima column.

 2. Nep-verkiezing voor een nep-politicus van het jaar. Deed drie keer hetzelfde als hieronder.

 3. @King Billy; Ik heb alleen de uitslag op Teletekst gelezen en wist niet dat er een verkiezing gaande was. Maar dan nog had ik er niet aan mee gedaan, voor je het weet legaliseert een grote deelname zo’n verkiezing. En dat wil ik niet op m’n geweten hebben. ;-)

 4. @Bertie: Dank, maar met een toegevoegde spotprent en grafiek was ik voor m’n gevoel niet echt bezig met een column. Het schrijven nam me hooguit een kwartier. Over andere blogberichten doe ik doorgaans langer. Wel heb ik er net nog een tikfoutje uitgehaald.

 5. Ook als niet-journalist was het met een beetje hulp een-fluitje-van-een- cent om lid te worden van #Eenvandaagopiniepanel.

 6. Ik zou in ieder geval niet op hem gestemd hebben.

 7. Wie staat voor ‘wàt’? De kiezers, het opiniepanel, de politici. de media

  Bekend met het begrip ‘Krabbelgruppe’?
  https://www.google.de/search?sourceid=navclient&hl=de&ie=UTF-8&rlz=1T4GGNI_deDE601DE601&q=krabbelgruppe+bedeutung

  Politici van het Jaar bij EenVandaag, voorheen TweeVandaag.
  2004 Wouter Bos (PvdA)
  2005 Rita Verdonk (VVD)
  2006 Jan Marijnissen (SP)
  2007 Rita Verdonk (Lid Verdonk)
  2008 Wouter Bos (PvdA) (Lehman Brothers/ eurocrisis)
  2009 Alexander Pechtold (D66)
  2010 Geert Wilders (PVV)
  2011 Emile Roemer (SP)
  2012 Diederik Samsom (PvdA)
  2013 Geert Wilders (PVV)
  2014 Frans Timmermans (PvdA) (MH17)
  2015 Geert Wilders (PVV)
  2016 Geert Wilders (PVV)
  en dan dit jaar Baudet.

 8. @King B: Ik kan nergens in m’n text of in de reacties het geciteerde woord ‘wat’ vinden.

  EenVandaag en TweeVandaag hebben wisselende omroepsamenwerkingen gehad. Zo heeft de EO er aan deelgenomen en nu de (Tros-)Avro. Neemt niet weg dat ik het immer een matig programma vond. Opvallend is dat Rutte nooit gewonnen heeft, terwijl die de laatste verkiezingen de meeste stemmen heeft gekregen.

  Eerder schreef je ‘ook als niet-journalist’. Dat begreep ik niet helemaal. Iedereen mag toch deelnemen aan dat opiniepanel? (Zelf ben ik ook geen journalist.)

 9. A. Via vriend kwam ik terecht op een website die uitsluitend voor parlementaire pers toegankelijk is,.
  B.’wàt’ interpreteren als de grote verscheidenheid aan meningen en betrokken, deelnemende partijen aan deze ‘verkiezingen’.
  Eerder lanceerden lanceerden SGP-jongeren in 2007 een voorkeurs campagne bij het R1 Journaal en won V.d. Vlies, maar werd Wilders desondanks door de parlementaie pers en Kamerleden op de eerste plaats gezet..
  Kortom, één grote ‘Krabbelgruppe’ die aan het hypen slaan,
  Overigens, er is ook een verkiezing voor de slechtste politicus van het jaar. Zo kon het gebeuren dat Wilders in 2007 tweemaal de hoofdprijs won.

 10. Ik ben het niet met je eens wat dat presteren betreft, ik vind het oppositie voeren een belangrijkere bezigheid dan dat zogenaamde regeren.

 11. @Dhyan: Ik begrijp wat je bedoelt, maar zolang er in NL meerderheidskabinetten zijn kan de oppositie alleen maar dingen tegenhouden en niet echt realiseren. Zeker zolang de oppositie sterk verdeeld is in diverse kampen lukt ook dat tegenhouden vaak niet. Als je echt aan nieuw beleid mee wilt werken, dan lukt dat beter binnen de coalitie.

 12. Baudet is gevaarlijk. Verpakt in salonfähige schaapskleren rethoriek spreekt hij gewiekst nationalistisch getinte volksdelen aan, waar neo-fascistische romantiek, Pepe-the-Frog’s en alt-right denkbeelden ruim voorradig zijn.
  Sectoren, die buiten Wilders’ bereik liggen, maar elkaar complementeren. Baudet met het semi-chique FvD als politiek vehikel dat oorspronkelijk als discussieplatform werd opgezet.

  Deelname aan een rechts-nationalistisch congres in een Poolse kolenmijn, brief aan Trump m.b.t. onderzoek MH17, bezoek aan het GOP-congres waar Trump werd genomineerd, Steve Bannon op Twitter bejubelen.

  Baudet met het verschil dat, waar men Wilders bij wijze van spreken kan plaatsen in het liedje over de ooievaar aan de Rotte, Baudet politiek kan karakteriseren met een geparafraseerde uitspraak van Dedaelus in James Joyce ‘Ulysses’, “Baudet is een nachtmerrie, waaruit men moet ontwaken.” Oorspronkelijk liet Joyce hem zeggen tijdens een gesprek over o.a. religie en geschiedenis ”History is a nightmare, from which I am trying to awake.”

 13. Ik doe mee aan het opiniepanel van 1Vandaag.
  Ik ben het helemaal met je eens over hoe je denkt over het programma, en denk ook dat het opiniepanel daarom niet bepaald representatief is.
  Dat is voor mij een reden om toch mee te doen: een persoon kan natuurlijk niet het verschil maken, statistisch gezien, maar ik heb wel de behoefte om mijn mening daar in te brengen.
  En ik heb zeker niet op Baudet gestemd!

 14. Hier had ik een toevoeging geplaatst. Die heb ik weggehaald om er een vervolgbericht van te maken. Zie FvD-vervolg.

  Met het bovenstaande bericht wilde ik vooral mijn kijk geven op de verkiezing van de politicus van het jaar. Reacties daarop kunnen gewoon hieronder. Reacties op m’n kijk op het FvD lees ik liever onder het vervolgbericht.

 15. @Trintje: Zo kan je er ook mee omgaan. En je zult vast niet de enige zijn die op die manier een betere balans wil aanbrengen. Toch staat daar ook een zwerm van andersdenkenden tegenover die de balans richting hun opinie wil verschuiven.

 16. Al die verkiezingen zijn zo lek als een mandje. Net als wanneer je met je organisatie mee wilt doen aan een goede doelen verkiezing. Hoe meer leden van de club in loggen, des te meer kans heb je om te winnen. Er waren opeens veel nieuwe inloggers bij deze verkiezing. Rara!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: