Dec-22: Een Gezond 2018

Inmiddels staat m’n nieuwe Nieuwjaarskaart boven aan de verzameling. Inderdaad een beetje vroeg, maar dat komt omdat ik Nieuwjaar, Kerst en de Winter-Zonnewende (begin van de winter) als 1 en hetzelfde moment en feest zie.

Door geklooi met de kalender is dat uit elkaar gegroeid. Op 1 Januari aanstaande zeggen we dat het 2018 jaar na de geboorte van Christus is. Maar dat zou bij ons moeten zijn 2018 + 6 dagen na de geboorte van Christus en voor de Grieks/Russisch Orthodoxen is het dan 2018 – 6 dagen na de geboorte van Christus. De boom komt van de Germanen, die vierden dat de dagen weer langer werden. Jozuf ging niet de ‘uitgestrekte wouden’ van Judea (thans Westelijke Jordaanoever) in, om later een boom in de stal op te tuigen.

De Romeinen hebben ongeveer 300 na Christus de geboorte van Christus verschoven -van wat nu half oktober is- naar waarschijnlijk 21 december om zo het Germaanse bomenfeest te annexeren. Rond die tijd zijn overigens ook de maanden Januari en Februari toegevoegd. Februari zou eigenlijk de laatste maand van het jaar moeten zijn en dat verklaart waarom aan het eind van die maand af en toe een schrikkeldag is.

In 1584 kwam Greogorius er achter dat de Juliaanse kalender uit de pas liep en zijn er 10 dagen overgeslagen. Dat verklaart het verschil met de Orthodoxe kerken die nog steeds de Juliaanse kalender volgen.

De foto op m’n kaart is van het oude ‘Centraal Ziekenhuis’ die hier z’n ingang in deze 120 jaar oude Cadettenschool had. Als klein kind liep ik daar de grote trappen op naar m’n oma die daar lag. Geen idee of die trappen nog bestaan. Je kan er in elk geval al decennia niet meer naar binnen, dat moet via een lullig zij-ingangetje. Deze foto is uit 2010 toen ik veel winterfoto’s heb gemaakt. Ik vind het stralende zonnetje wel passen bij de bestraling die ik er achter in de maand November ontving.

Dat bestralen ging zo ver ik weet goed. Ik kreeg wel een bijwerking met plassen en ontlasten en heb daar nu een medicijn voor dat ik op dit moment afbouw. Dat medicijn was nodig om er met een volle blaas te verschijnen. Iets dat zeer wenselijk is om schade aan de blaas te voorkomen. Maar ja, dan moet je wel de plas op kunnen houden en daar helpt dat medicijn dan weer voor.

Over het echte resultaat kan ik nog weinig zeggen. Half Januari gaan ze naar m’n PSA-waarde kijken en zal bekeken worden of er een nieuwe Lucrin-dosis wordt ingespoten. Dan zal men volgens mij nog niet zoveel kunnen zeggen over het bestralingsresultaat. Ik vermoed dat ik daarvoor eerst in de MRI moet en die afspraak is nog niet gemaakt.

Ik voel me wel redelijk goed. Waarschijnlijk komt dat door voldoende beweging. Zoals vrijwel dagelijks een rondje om het tegenwoordige NoordWest ziekenhuis (en dus ook dit gebouw) door de Alkmaarder Hout. Een ieder wens ik voldoende beweging en een goede gezondheid toe. Voor de mensen die willen afvallen stel ik voor om daar vandaag mee te beginnen. En dus niet na de komende volpropperiode.

Advertentie

Geplaatst op 2017-12-22, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Dank je wel Ximaar, de beste wensen ook voor jou en fijne feestdagen.

 2. Ik wens jou ook fijne feestdagen en een goede gezondheid toe.

 3. Mooie kaart en de beste wensen terug.
  Vooral gezondheid gun ik je, in welke kalender dan ook.

 4. Th Balvers

  …een goed en succesvol blogjaar gewenst….

 5. Ik wens je een heel goed nieuw jaar toe, met herstel van je gezondheid.
  (overigens zijn veel christelijke theologen van mening dat er een rekenfout is gemaakt door degene die de jaartelling bij de geboorte van Christus liet beginnen. Ze denken dat Jezus 4-6 eerder is geboren).

 6. @Trijntje: Je bedoelt waarschijnlijk 4 tot 6 jaar. Maar er is ook in de maand/dag-datum geschoven heb ik ooit begrepen om de geboorte van Jezus samen te laten vallen met het oudere winter-zonnewendefeest. Ik heb ooit begrepen dat dat ongeveer anderhalve maand is.
  Daar kon ik niet veel over vinden, wel een verhaal uit Trouw dat de geboorte van Christus ergens in het voorjaar plaatst.
  https://www.trouw.nl/home/de-eeuwenoude-strijd-om-christus-verjaardag~a96597c1/

 7. Ik wens je alle goeds!

 8. Fijne feestdagen en een volledig herstel van je gezondheid toegewenst.

 9. Ook een goed uiteinde en een vooral gezond 2018 gewenst! Hier is het nog steeds een drama vwb. de darmen, ik mag 2 januari weer opdraven voor een endoscopie, betreur nog steeds de dag dat ik mee heb gedaan aan het bevolkingsonderzoek, van nooit last en schone darmen naar een chronische darmontsteking die nu al bijna 2 jaar duurt en waar waarschijnlijk geen eind meer aan komt… Overigens klopt er maar weinig van het hele Jezus verhaal heb ik inmiddels begrepen, het is een stukje mythologie en zo zou er eigenlijk ook naar gekeken dienen te worden ;-)

  Groet, FT

 10. @FT: Heb je ook nog contact met de mensen van dat eerste darmonderzoek?
  In elk geval ook veel sterke en wat meer mazzel qua gezondheid.

 11. Th Balvers

  Dag Ximaar, prima blog met advies: bewegen!

 12. Ik bedoelde inderdaad 4-6 jaar. Mijn opa zei vroeger al dat de geboorte vast niet in de winter had plaatsgevonden: dan zijn de herders niet ’s nachts in het veld was één van zijn argumenten.

 13. @FT: wat naar die ervaring met dat darmonderzoek! Sterkte ermee. Ik heb er ook aan meegedaan, en moest een vervolgonderzoek ondergaan. Bij mij heeft dat goed uitgepakt: miniem poliepje weggehaald, en voor 10 jaar zo schoon verklaard dat ik 10 jaar lang helemaal niet mee hoef te doen. Dus dat kan ook. En ik ken mensen bij wie dankzij dag onderzoek op tijd een beginstadium van kanker is ontdekt.

  Niettemin, heel naar dat het voor jou zo slecht heeft uitgepakt, en ik wens je nogmaals heel veel sterkte!

 14. @Ximaar, Nee heb daar geen contact mee, heeft ook weinig zin imho. Heb nu gelukkig een vaste mdl arts, dat werkt wat beter dan verschillende aio’s die in mijn geval maar wat hebben aangemodderd… Dank je wel overigens, we kunnen beiden wel wat mazzel gebruiken ;)

  @Trijntje, Dank je wel! Heb nooit ergens last van gehad vwb mijn darmen, het is begonnen na het onderzoek en uitgemond in een chronische infectie in de dikke darm ook al omdat ik niet echt serieus ben genomen door de diverse aio’s waardoor het bijna 8 maanden heeft geduurd voordat men doorhad dat ik met een ernstige infectie rondliep… Overigens ben ik niet de enige die iets aan dat landelijke onderzoek heb overgehouden is mij inmiddels duidelijk maar helaas wordt dat niet gemonitord, vraag me dus af of het middel niet erger is dan de kwaal… Gelukkig is het bij jou wel goed afgelopen…

 15. Jij ook een fijne jaarwisseling en allegoeds voor 2018 en veel Beterschap! Hartelijke groet, Jolie

 16. Bij deze de beste wensen en een goede gezondheid gewenst.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: