Jan-06: Ximaar Dekselt Door

Aan het eind van m’n vorige putdekselbericht gaf ik al aan dat er nog een dekselbericht zou komen. Het werd me allemaal te lang. Maar ook deze hou ik niet kort en bevat een flinke serie foto’s.

Bij het fotograferen van de confectiedeksels viel me op dat er diverse vormen zijn. De grote putten midden in de straat hebben doorgaans een diameter van 60 cm. De oudsten zijn vierkant zoals de 2 bovenste foto’s van het vorige bericht laten zien.

Daar vond ik nog een variant op met afgeronde hoeken en 1 afgeschuinde hoek:


En nog een serie van 3 rechthoekige exemplaren:

Nadeel van dergelijke vormen is dat het deksel in de put kan vallen als je het diagonaal houdt. Ik heb begrepen dat men om die reden overgestapt is op ronde deksels.

In Alkmaar vind ik daar in hoofdzaak 4 versies van. Een volledig rond deksel dat op alle manieren past en die liggen er dan ook vaak schuin in. En deksels met een bobbeltje, een kuiltje of een puntje die maar op 1 manier passen:

Die geheel ronde dingen zijn ook behoorlijk op leeftijd en de kuiltjes e.d. zijn stukken recenter. Aanvankelijk dacht ik dat het per leverancier verschilde. Zodat een deksel van leverancier A niet op een put van leverancier B zou passen. Maar dat bleek niet zo te zijn. Ik kon daar geen logica in vinden.

Vervolgens dacht ik dat het met het type put te maken had. Zo hebben we algemene putten voor vuilwater (afvoer WC’s, wasmachines) en regenwater. En putten waarbij het vuilwater (VW of V te zien in het vorige bericht) is gescheiden van het regenwater (RW, R, DR of DRAIN).


Ik vond ook nog de afkorting SW van Schoonwater op een put:


(Is dat schoner dan regenwater?)

Maar het was niet zo dat de puntjes of bobbeltjes gekoppeld waren aan een regenwater- of vuilwaterput. Ook dat liep dwars door elkaar heen. Op de websites van de deksel-leveranciers vond ik er niets over en mogelijk weet een een lezer hier meer over.

Ik vond nog wat andere zeldzamere varianten zoals deze met 3 oren:

(Aanvulling op 12 Jan. Tineke gaf aan dat het om een zogenaamde vetascheider gaat. Ik heb er inmiddels meer gevonden en op sommge van die deksels staat het. Die 3 ‘oren’ schijnen daar bij te horen, zoals ook te zien is op de Duitse wikipepia-pagina.)

Of 1 met 2 kleine vlakjes die er op 4 manieren in past:

Een fraaie Franse met een scharnier:

En eentje met sleuven:

zodat een dergelijk put ook direct regenwater af kan voeren. In Frankrijk en Duitsland zag ik dat veel vaker.

Er zijn ook deksels met een diameter van 70cm, en deze is zelfs 1 meter in doorsnee:

Dit deksel is net als het setje van 3 van Passavant. Die komt uit Aarberg in Hessen iets ten noorden van Wiesbaden. ACO (een paar deksels hoger) komt uit Büdelsdorf naast Rendsburg in Schleswig-Holstein. Zij hebben inmiddels Passavant overgenomen.

En dan zijn er nog ovale dekseltjes. Die zijn een stuk kleiner en worden voor brandkranen gebruikt. Vaak staat daar alleen PWN op zonder woonplaats. Dat waterbedrijf maakt ze niet, maar koopt ze in. Een van die ovalen was een stuk ouder en was voorzien van de leveranciersnaam uit Mannheim:

Zo’n vorm is een leuke uitdaging voor stratenmakers.

Toevoeging op 9 januari. Hierboven nog een putje van 36 bij 24 cm voor een brandkraan, maar dan van Lovink uit Terborg. In dit geval in een speciaal gevormde betonnen tegel. PWN staat er op, maar in dit geval ook de leverancier zonder plaatsnaam. Die plaatsnaam zie je wel op hun nog kleinere putjes van 16 bij 16 cm voor Gas en Peilbuizen. Van die kleinere putjes zijn er nog veel meer van KSK, Milder en AVK. Maar dan zonder plaatsnaam, dus die voeg ik voorlopig niet toe.

Advertentie

Geplaatst op 2018-01-06, in Alkmaar, Dexelmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Bij Oma Ietje, mijn favoriete koffiestop in Heesterveld Amsterdam-ZuidOost ontdekte ik dat in de vloer van het damestoilet ook een putdeksel zit.
  Mijn digitale onwetendheid maakt dat ik je geen foto kan toesturen.
  Maar het is een grote ronde putdeksel van Bocheider uit Kessel.

  Vriendelijke groet,

 2. Een vak apart, putdeksels nog aan toe.

 3. @Rob A: Ik heb je reactie uit de spambak moeten visssen. Mogelijk omdat er voor je blognaam http stond, dat bij jou inmiddels https is.

  Eigenlijk wil ik niet teveel met foto’s van derden doen. Dat kan me een berg werk opleveren waar ik niet zoveel voor voel. Ik sta wel open voor design putdeksel van plaatsen waar ik geweest ben maar toen nog geen dekselfoto’s van maakte. Dit zal een binnenput zijn en mogelijk is die van RoestVast Staal. Ik zal ook eens opletten als ik hier de toilettaria van de horeca bezoek.

 4. @Sjoed: ‘Onuitputtelijk’ ;-)

 5. Ik kwam nog zo’n brandkraandeksel tegen met een merknaam. (Vaak staat er alleen PWN voor het Provincial Waterleidingbedrijf Noord-holland op.) Lovink heeft hier echter wel z’n naam en plaatsnaam op honderden putdekseltjes voor peilbizen en gas. Dus heb ik dat geheel onderaan toegevoegd.

 6. Zo grappig, door jouw verhalen rond de putdeksels let ik er nu op. Ik heb nog geen verzameling aangelegd, maar ik zou dat zo maar kunnen gaan doen.

 7. Interessant gegeven. Op buitenlandse reizen wil ik wel eens een deksel voor de lens nemen. In mijn archief vond ik enige deksels die jij ook hebt. Ik vond ook een kleintje in Genua. Heb je daar belang bij? Ik wil hem gerust sturen. In je lijst mis ik Berlijn, ben je daar op al je reizen nooit geweest? Mogelijk kijk ik niet goed.

 8. @Ferrara: In ben wel in Genua en Ferrara geweest, maar niet in Berlijn. Daar ben ik omheen gefietst langd de Poolse grens. Voor die van Genua hou ik me dus aanbevolen. Daar ben ik ruim voor mijn weblog-tijd geweest.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: