Jan-11: OBA Gestopt

De weinig overgebleven gebruikers van OBA (een lijst met Onafhankelijke Bloggers) zal het opgevallen zijn dat de stekker uit de website is getrokken. OBA heeft 8 jaar gefunctioneerd. Aanvankelelijk als voorblad-alternatief voor de VKbloggers en later sloot een hele serie Web-loggers zich daarbij aan. Sanoma die voor beide een alternatief moest worden bakte van deze verhuizingen/overnames totaal niets. Het is nooit wat geworden en veel bloggers voelden zich gedumpt.

Zelf vond ik OBA een goed initiatief, maar een echte vervanger voor het overzicht van Web-log.nl werd het niet. Veel web-loggers stopten er mee of stapten over naar Hyves en later Facebook. Een enkeling kwam terecht vij OBA. De VKbloggers begreep ik aanvankelijk niet. Ik kende het, maar had er niets mee. In mijn ogen was er ook constant gezeur met beheerders. Eigenlijk vond ik het meer kamerbewoners, die last hadden van hun huisbaas. Zelf behoorde ik tot de web-loggers die ook huurden, maar geen huisbaas hadden.

In de loop der tijden kwam er ook andere bloggers bij, maar veel soeps was dat in m’n ogen niet. Je moet dan vooral denken aan beauty- en reisbloggers, die overal een graantje mee willen pikken.

De laatste jaren stond Knutselsmurf er alleen voor en door zijn MS was dat zeker niet eenvoudig. Ik begrijp dat het geld voor de hosting ook opdroogde en dan is het niet verwonderlijk dat er rond de jaarwisseling een einde aan is gekomen. Dat einde staat (zo ver ik weet) nergens op het internet. Ik begrijp dat er iets op Facebook is gezet, maar daar kom ik niet. Dus meldt ik het bij deze en mogelijk wordt dat hier en daar overgenomen.

Natuurlijk wil ik Knutselsmurf bedanken. Niet omdat ik via OBA veel bezoekers kreeg, maar meer omdat ik zelf de voorpagina gebruikte om bij andere bloggers te lezen. In het begin van dit jaar greep ik dus mis. Nu had ik zelf al een soort overzicht bedacht met Regio-Blogs. Daar kijk ik ook regelmatig of er een nieuw bericht is bij een collegablogger (m/v). Maar ja, veel bloggers zijn helemaal niet regio-gebonden en ik vind dan ook dat die niet in die lijst horen.

Dus heb ik zelf een soort OBA-surrogaat gemaakt. Een lijst met 180 bloggers, die eerder op OBA stonden of die ik zelf ken. De beuatymeuk heb ik dus niet overgenomen. Het geheel noem ik voorlopig XBB van Xiwels Barre Bloglijst. De domeinnaam Xiwel kon (als een van de weinigen) nog binnen Blogspot. En met blogspot had ik ervaring om zo’n dynamische lijst eenvoudig aan te maken.

Ik heb daarbij gekozen voor de blognamen, berichtentitels, een stukje text van het bericht en de tijd sinds plaatsing. Je kan er ook kleine afbeeldingen in laten plaatsen, maar dat werkte slecht. Het werkt alleen bij bloggers die op blogspot zitten en in een geval duwde zo’n plaatje de lijst van het scherm door een enorme afmeting. Dan maar geen plaatje, wel zo rustig.

Ook heb ik de breedte beperkt tot 640 pixels, zodat ie op de grotere smartphones past. Voor mij hoeft dat niet, ik top alleen lap. Toch kan ik me voorstellen dat de smartphones inmiddels meer gebruikt worden om blogs te lezen. Zelf ken ik de mensen niet, maar dat zegt niets. Geef anders in de reacties aan hoe je dit blog leest, of je vaak een smartphone gebruikt om blogs te lezen en of die XBB-lijst te gebruiken is.

Die Blogspot-lijstfunctie doet het alleen goed in een zijkolom. Die zijkolom heb ik dus groter gemaakt dan de hoofdkolom. De zijkolom is niet te zijn als ik een mobiel thema selecteer. En bij de dynamische thema’s werkt de lijstfunctie niet. Kortom het is duidelijk schipperen om zoiets een beetje op een smartphone te laten werken.

In elk geval is dit systeem gratis en voor mij eenvoudig en vlot te onderhouden. Ik zal ‘m zelf gebruiken, maar er is niets mis mee als anderen er ook iets aan hebben. Mocht je een blog missen, dan zet ik die er snel bij. Voorwaarde is regelmatige nieuwe berichten en het mag ergens over gaan. Blogs met alleen katten, een opgroeiende uk, afgelegde fietskilometers, of bijvoorbeeld breiwerkjes neem ik hoogstwaarschijnlijk niet op. Daar zijn voldoende andere platforms voor als Bloglovin.

Advertentie

Geplaatst op 2018-01-11, in Webmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Veel begrijp ik niet (echt) maar het zinnetje “ik top alleen lap”, vind ik erg geestig.

 2. Ik lees alleen maar op mijn PC. Dat priegelwerk laat ik aan anderen… OBA ken ik uiteraard wel, en ik vind dat je daar een aardig surrogaat voor gemaakt hebt.

 3. Handige lijst. Ik zal er regelmatig gebruik van maken. Dank voor de moeite van het samenstellen.
  Blogs lees ik voornamelijk op mijn desktop of ipad, zelden op mijn smartphone.

 4. @Koen: Voor mij is die uitdrukking al behoorlijk gedateerd, hij staat al een jaar of 6 linksboven naast de kopfoto. Ik kan daar inmiddels vol overtuiging ook ‘bakt ie roer’ aan toevoegen. ;-)

 5. Inmiddels heb ik een 2deling aangebracht. Blogs die vrijwel dagelijks publiceren heb ik in een 2de lijst er onder gezet, zodat andere blogs niet zo snel naar beneden zakken en daar blijven spartelen.

 6. fruttekoek

  Hulde en bloemen voor Zomaar!
  Zo gaat de OBA lijst tenminste niet het telefoonboek achterna.
  Hartelijk dank.

 7. fruttekoek

  O help. Autocorrectie maakte van Ximaar zomaar Zomaar.
  Waarvoor excuses

 8. @Fruttekoek: Gebruik dan ook de Fietscorrectie. ;-)

 9. Dank je wel!

 10. Arnoud Hugo

  Hulde voor dit initiatief en voor het ongetwijfeld vele werk dat je er in hebt gestoken!

 11. @Arnoud: De hoeveelheid werk valt mee, anders was ik er niet aan begonnen. Het systeem gebruikte ik al voor m’n overzicht met regio-blogs. Een groot deel daarvan heb ik gekopieerd en aangevuld met OBA-blogs die ik niet bij m’n regio-blogs vond passen.

 12. Ximaar kan mijn blog ook op je barre lijst of voldoet het niet aan de criteria? Breiwerkjes en huisdieren kom je er niet tegen. Ik hoor het wel.

 13. @Ferrara: Je staat er al een tijdje bij in de linkerkolom. Al flink ver naar beneden omdat je laatste bericht volgens blogspot zo’n 3 dagen oud is.

 14. Oeps, niet gezien en dank je wel!

 15. Ik ben hier bij toeval terechtgekomen en ik vind dit een geweldig initiatief. Ik kwam ook op OBA om te kijken bij andere bloggers. Inmiddels heb ik daar weleen soort vakalternatief voor via mijn WordPressreader waar ik me kan abonneren op blogs van anderen. Maar daar kom ik dus geen blogs tegen die ik niet ken. Handige lijst!. Hij komt in mijn bladwijzers.

 16. Yeah. Ik heb een nieuwe bloglijst gevonden. Dank je wel voor het werk. En dat mijn blog op je lijst mag staan.

 17. @Rianne: Je stond er al een tijdje op onder je vorige weblognaam. Maar ik meen dat ik die ook een tijdje er af heb gehaald omdat je daar vrijwel niet meer actief was.

 18. Hoi Ximaar, je was bij mij een tijdje weg van de radar, maar zo te zien zat ik nog wel op die van jou. Mijn blog is sprokkelen. Maar ik heb een tweede blog, dat gaat over het Nederlandse landschap, water, oude landkaarten, en wat je van het oude landschap in het veld ziet. het heet http://www.landschaplopen.wordpress.com Het is een tijdrovend blog, dus zeker niet dagelijks. Soms wel, als ik heel veel vrije tijd heb. Maar meestal niet.

  Ik ben blij dat ik je lijst weer gevonden heb. Dankzij Raamopen overigens.

 19. @Mathilde: Sprokelen vond ik ooit via Raam Open. Je andere blog heb ik toegevoegd aan XBB. Maar verwacht daar niet teveel van. Ooit had ik het plan opgevat om zoiets meer bekendheid te geven. Daar is het nog nooit van gekomen.

 20. ik had dus pas twee maanden geleden door dat OBA was gestopt, en kan nu weer via de XBB voorpagina mijn favourite medebloggers volgen, en dat is leuk. Zo leuk dat ik er al over zit te piekeren of Ximaar voor een opvolger heeft gezorgd, als het hem teveel wordt. Niet dat daar aanwijzingen voor zijn, maar het plotseling stoppen van OBA heeft me achteraf aan het schrikken gemaakt. Als ik, als digibeet, kan helpen bij het eeuwig voortbestaan van XBB, zal ik dat met veel plezier doen. Ik hoor het hopelijk wel wat ik kan bijdragen.

 21. @Jan: Goed dat je nu reageert. Ik ben net terug van een korte ‘dienstreis’. (Daar ga ik vast wel eens over bloggen.) Mijn systeem van XBB kost niets en kost me waarschijnlijk veel minder tijd dan OBA. Het is ook zeker niet hetzelfde. Als er geen vreemde dingen gebeuren, dan kan ik dit eenvoudig volhouden. Dat deed ik al een paar jaar langer voor de ‘Regio blogs’ met het landkaartje.

 22. @Ximaar: je hebt me overtuigd. hulde en dank voor een voortzetting van OBA

 23. Dag Ximaar, ook mijn blogpadje ging vanuit VKblog naar OBA.
  Onlangs hoorde ik van Jan (deze van hierboven) van deze lijst. Graag zou ik me inschrijven ook al kan ik niet toezeggen dat ik elke week een blog plaats. Geldt deze reactie als mogelijke inschrijving? Ik zie namelijk geen andere mogelijkheid op dit blog voor aanmelden.
  Top dat je dit hebt opgezet.
  Hartelijks
  Svara

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: