Feb-01: Belastingparadijs Alkmaar?

Een paar weken geleden liep ik langs het voormalige belastingkantoor. Het verkeer stond daar muurvast op de Robonsbosweg en dat is verre van normaal. Kwam door de halve marathon in Egmond, en de auto’s die daarvoor in dit deel van de Alkmaarse Westrand geparkeerd werden. Van daar reden pendelbussen, omdat de parkeercapaciteit in Egmond niet toereikend is.

Al die mensen die daar vast stonden, om via de N9 huiswaards te gaan, hadden -net als ik- uitzicht op het oude kantoor:Die grote doeken kwamen me bekend voor van een expositie anderhalf jaar eerder in de Grote Kerk. Niet dat het dezelfde doeken zijn. Dit lijkt op een soort kunststof canvas, dat weerbestendig is. In de kerk hingen destijds grote foto’s van een betere kwaliteit.

Het is de vraag hoeveel van deze geportretteerden nog in deze tijdelijke AZC zitten. Het is ook maar de vraag of deze mensen Nederland en misschien wel dit gebouw als hun belastigparadijs zien.


Hierboven nog even de Robonsbos-exodus van de Egmondse
marathon-lopers, die langs het AZC-kantoorgebouw kropen.

Geplaatst op 2018-02-01, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. van dit soort gebouwen wordt ik niet vrolijk, Daar helpen die plaatjes ook niet bij.

 2. Harrij Smit

  Ik vraag me regelmatig af of ons belastinggeld goed besteed wordt, maar de vraag of oude belastingkantoren wel goed gebruikt worden, kan ik wat ons Alkmaarse kantoor betreft positief beantwoorden.

 3. @Sjoerd: Duitsland en wat belabberde gemeentes tegen de Duitse grens zijn volgebouwd met dergelijk lelijke gebouwen. Hier is het gelukkig een uitzondering en dat zijn dan vaak kantoren op een kantorenterrein. Mogelijk is dat ook de reden dat ik die prortretten daar niet eerder heb gezien. Deze keer keek ik naar de auto’s vanaf de overkant en toen viel het me op.

 4. Hoe zouden de geportretteerden het zelf vinden om daar uitgestald te hangen. Doet best wel vreemd aan. Ach ja een lelijk gebouw, maar misschien wel doelmatig. We kunnen nu eenmaal niet allemaal in een architectonisch verantwoord gebouw wonen en werken.

 5. @Hanscke: Volgens mij is dit in overleg gedaan met de fotograaf en de bewoners/geportretteerden. Bij de expositie stonden ook hun verhalen en destijds wilden vrijwel alle vluchtelingen daar graag aan meewerken. Het is ook maar een kleine selectie. En je zou het ook als een eer kunnen beschouwen.

  Ik vermoedde later dat er ook portretten aan de andere (N9) kant zouden hangen. Dat moet ik nog eens bekijken op streetview van afgelopen september staan deze nog niet. Ze hangen er dus korter dan ik verwacht had.

 6. Gisteren ook even de achterkant bekeken, daar hangt niets. Die kant heeft ‘uitzicht’ op de zeer drukke N9. Op het AZC terrein stonden enorm veel fietsen,

  en zag ik gekleurde mensen in en uit lopen. Deze AZC wordt dus nog gebruikt. De oude AZC aan de zuidkant is vrijwel leeg, daar wordt een andere bestemming voor gezocht.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: