Feb-03: Fotografeer Misverstanden

VillaSappho schreef het stukje ‘Misverstanden over mensen die fotograferen‘. Dat sprak me aan en ik begon er te reageren. Het mag haar en anderen bekend zijn dat ik vaak (te) lange reacties plaats. En deze keer viel me dat ook op. Maar gelukkig nog voor ik op de knop ‘Reactie plaatsen’ drukte. Die reactie heb ik dus niet geplaatst, maar plaats ik (een beetje aangevuld) hieronder.

Eigenlijk bemoei ik me nooit met andermans/vrouws/trans hobby, tenzij ik er hinder van ondervind. En met fotogravers heb ik daar weinig last van. Waar zij vooral te vinden zijn, ben ik meestal nooit.

Zelf gebruik ik een simpel fototoestel ter ondersteuning van m’n vrijwilligerswerk en ook voor m’n blog. Tot m’n 25ste nam ik geen foto’s, maar kocht tijdens m’n zwerfvakanties ansichten, die meteen gelukt waren. Bij thuiskomst hing dan een hele rist aan de muur en zag ik waar ik geweest was. Het stoorde me wel dat ze bepaalde dingen niet op ansichten verkochten. Met m’n eerste compact-autofocus (Pentax) loste ik dat op. Vanaf toen nam ik foto’s van dingen waar anderen aan voorbij liepen. Door de filmrolletjes maakte ik er zeker niet teveel.

M’n eerste digitale camera (Olympus) kocht ik veel later rond 2004 als zogenaamde webcam. Daar heb ik hem dus nooit voor gebruikt. Ondanks de 2 Mpixels vond ik de foto’s prima. Natuurlijk was dat ding ook klein, zodat ik hem overal meenam. Ik heb familie en kennissen met goedgevulde fototas en die blijft vaak thuis. Het is zo’n gesjouw, zeker op de fiets en tijdens een wandeling. Als ze hem wel meenemen, dan is het een heel gedoe eer het spul gebruiksklaar is. En voor je het weet is de vogel gevlogen. Daar heb ik nooit last van gehad, bij mij zit dat dingetje hoesloos in m’n binnenzak.

Tegenwoordig neem ik moeiteloos 5 foto’s van iets, om er de beste van uit te zoeken. Er zijn immers geen rolletjes en afdrukkosten. Vrijwel alle foto’s op m’n blog snij ik bij om het onderwerp goed in beeld te krijgen. Met de huidige (2 jaar oude en geluidloze!) 20 Mp (Nikon Coolpix van 119 euro) lukt me dat natuurlijk beter. Belichting stel ik ook vaak achteraf bij met Photofiltre. Afdrukken doe ik al jaren niet meer en op het internet plaats ik niet groter dan 800×533 pixels (0,4 Mpixel).

Laatst sprak iemand me aan aan met; ‘Hé fotograaf!’. Het duurde even en toen herkende ik de man uit een totaal andere buurt, waar ik destijds foto’s maakte van een verzakte straat (kapotte riolering) en een oude muurreclame (die door de schemer niet goed uit de verf kwam):

(Ik heb er ook maar 1 foto van genomen. Met het idee om het een volgende keer, met beter weer, het nog eens te proberen. Ik wandel daar circa eens per 2 weken, omdat het dicht bij het station is.)

Op een dergelijk moment voel ik mezelf geen fotograaf, maar een geïnteresseerde wandelaar. De camera is daar ook niet langer dan 2x 20 seconde uit m’n binnenzak geweest. Maar net wel op het moment dat die man me zag en ik daarna een praatje met hem had over zijn buurt. Voor hem ben ik dus wel een fotograaf. Dat blijkt 4 maanden later.

Advertentie

Geplaatst op 2018-02-03, in Alkmaar, Webmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Ja wanneer is iemand fotograaf. Ik wil iig geen professionele worden maar het vooral als hobby houden.

 2. Het aardige van digitale fotografie is dat je raak kunt knippen en weggooien. Vroeger moest je zuinig met je rolletjes omspringen. Mijn kleine Sony is bijna altijd mee. Om in jouw termen te blijven ik fotografeer hobbymatig.
  De muurschildering is eigenlijk aan opknapbeurtje toe, voor hij helemaal is vergaan. Maar ja dat kost waarschijnlijk een sloridige duit.

 3. Ik beschouw mezelf ook een hobbyist, al heb ik er ook voor in de schoolbanken gezeten. Ik verdien er niets bij. Wellicht is Amateur een betere omschrijving.

 4. fairlytrue

  Ik heb vorig jaar een drastische beslissing genomen: na een jaar of 45 met spielreflex+toebehoren te hebben gezeuld heb ik de hele handel verkocht en een leuk klein cameraatje, Olympus Pen F gekocht. Met 3 lensen (waarvan ik er toch maar eigenlijk weer 1 van gebruik). Heerlijk licht en handelbaar. Nou zal ik minder indruk maken want hoe vaak kreeg ik niet bewonderende blikken. Vooral de ‘toeter’ maakt indruk, ook al is de helft zonnekap. Maar per saldo ging ik ‘m steeds minder vaak meenemen en maakte ik foto’s met het ding waarop ik nu deze reactie type. Die heb ik toch altijd bij me.

 5. Ja, wanneer ben je een fotograaf, als je foto’s maak ben je een fotograaf.
  Of je nu een hobbyist, een amateur of een prof bent, dat maakt niet uit.
  Zelfs de apparatuur die je gebruikt is niet alles bepalend.
  De compositie en het licht op het onderwerp bepalen de kwaliteit van de foto.
  By the way, ik sleep nog steeds met een spiegelreflex camera, de compact die gebruik ik nooit.

 6. @Bytheway: Ik denk ook dat het een soort gewenning is. Mogelijk voelt zo’n kleine camera te licht. Ik had daar tenminste last van toen ik overstapte naar die Nikon Coolpix. Dat ding is de helft lichter dan m’n vorige compact camera. Ik heb ook af en toe nog de neiging om door een zoeker te kijken, maar die zit er niet meer in.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: