Feb-18: DAB+

Op blogs en in het algemeen lees ik weinig over Digital Audio Broadcasting. DAB bestaat in Nederland al 14 jaar en de verbeterde opvolger DAB+ is sinds 2013 (dus ook zo’n 5 jaar) te ontvangen. Het zou de opvolger van de FM (Frequentie Modulatie) moeten worden. In correct Nederlands wordt daar overigens de UKG (Ultra KorteGolf) mee bedoeld. (Het is ook mogelijk om op de MiddenGolf in FM uit te zenden.)

Noorwegen is voorloper. Zij begonnen al met DAB in 1985 en hebben in 2017 al hun FM-zenders uitgeschakeld. Groot-Brittannië is er ook erg ver mee. Nederland begint nu pas een beetje op gang te komen. Om die reden heb ik een 2e handsje gekocht om eens te kijken luisteren wat het voorstelt.


Het valt me niet echt mee of tegen. Als een zender goed ontvangen wordt, dan zit er geen ruis in. Op de FM ontvang je ook zwakkere stations, maar dan met ruis. In dat geval kan je beter overschakelen op mono. De hoeveelheid goed te ontvangen stations is iets meer, maar ook veel meer van hetzelfde. Er zitten wat online-zenders tussen die ik ook al op de PC via het internet beluisterde.

Op DAB+ ontvang ik Sublime. Die heb ik niet op de FM. Wel heb ik Decibel ruisvrij op de FM en die ontbreekt op DAB. Radio NH ontbreekt daar ook op en die is hier ook prima op de FM te ontvangen. Op DAB+ zouden ze op kanaal 9D moeten uitzenden, maar dat kanaal is compleet leeg. Ik zal ze eens mailen, want dit lijkt me een foutje.

Ook met een hoofdtelefoon op kan ik het geluidsverschil niet horen. Er zit meer verschil tussen de zenders dan tussen FM of DAB+. Mijn gehoor is behoorlijk goed als ik het met leeftijdsgenoten vergelijk. Nooit met brommers prutsen, geen autorijden en minimaal disco’s en andere ‘muziek’-ellende bezoeken hebben hun vruchten afgeworpen. Toch heb ik met ouderdomsverschijnselen te maken en haal ik nog maar net de 14kHz.

Toch hoor ik wel verschil met internetradio via m’n laptop en dezelfde hoofdtelefoon. Niet gek, want de bitrate via het internet is vaak een stuk hoger. 192kbps met uitschieters to 384kbps. Dat terwijl DAB+ in mijn gebied niet verder gaat dan 128kbps en de meeste zenden uit in 80kbps. DAB+ is eigenlijk MP4/AAC+ en dat wordt ook via het internet toegpast.

Op het intenet kan je echter de hele wereld rond. Die van 384 zit in Texas en heeft een stuk of 10 muziekstromingen. Als je thuis luistert, dan legt DAB+ het af tegen de kabel. Dwz de kabel is tegenwoordig ook digitaal en als je je versterker direct aansluit op de kabeltuner, dan zijn alle zenders prima en zitten er ook flink wat buitenlandse zenders bij.

DAB+ gaat de thuismarkt dan ook niet meer veroveren. Als de FM stopt, dan blijft de kabel gewoon werken. Mogelijk zullen er wel wat mensen zijn die hun cumputer aan hun versterker zullen aansluiten voor nog veel meer zenders. Het is dan ook niet vreemd dat je bij de grootste media-winkels geen echte DAB+-tuners vind. Hooguit vind je een paar kleine setjes met tuner-versterker en boxen. (Ik vond er 3 met DAB+ tegen 40 met de ouderwetse FM).

DAB+ moet het dan ook hebben van buitengebruik. Je ziet dan ook een hele serie portable radio’s met een look uit de 60’er jaren. Op veel van die dingen zit geen echte uitgang voor een versterker met goede boxen. Dat moet dan maar via de hoofdtelefoonuitgang. Eigenlijk zou je heel veel autoradio’s met DAB+ verwachten. Maar 70% van de autoradio’s die nu nieuw verkocht worden hebben geen DAB+. Wel zit er vaak iets op om de smarphone aan te sluiten en daarmee kan je dan weer via het internet de gehele wereld beluisteren.

DAB+ lijkt dan ook achterhaald.

Iets anders is dat er in dat kleine DAB-radiootje een Lithium-Ion accu zit, die opgeladen kan worden via USB. Aanvankelijk dacht ik dat via die USB-kabel ook een audio-verbinding mogelijk was naar een PC, maar helaas dat zit er niet in. Zo’n accu is geen luxe, DAB+ ontvangers gebruiken meer stroom dan een FM ontvanger. Het omzetten gebeurt door een complexere processor.

In het verleden heb ik veel radio geluisterd, maar dan via de kortegolf. Daarmee kon je in een matige kwaliteit zenders van alle uithoeken van de wereld ontvangen, ver voordat het internet haar intrede deed. ‘Muziek’-luisteren via de FM of DAB+ vind ik steeds dramatischer. Het barst van de irritante radioreclames en die kan ik niet automatisch laten onderdrukken zoals internetreclames. Als ik weer eens in zo’n radioreclameblok beland, dan zoek ik een andere zender of gaat ie een minuut of 5 uit. Meestal het laatste, omdat die andere zenders op dezelfde momenten hun reclames uitzenden. Nee, dat kies ik liever iets via Youtube waar ik geen reclames heb. Boven 480p klinkt dat ook uitstekend.

Geplaatst op 2018-02-18, in RTV-matig, Webmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Mooi dat je verschil kunt horen, het is aan mij niet (meer) besteed. ik ben wèl doof, evenals vader, broer en een paar zussen.
  Liever houd ik het bij Dortmuns bier, dab. Dat hoef ik niet naar te luisteren ☺

 2. @Bertie: Met zo’n gehoor zou ik dat ook zeggen. ;-)

 3. Ik heb er onder ene staan. Mooi geluid maar als ik hem binnen zet heb ik geen ontvangst.

 4. fruttekoek

  Ik denk dat ik DAB+ maar even ASM me voorbij laat gaan als dat zo lees.

 5. Arnoud Hugo

  Ik was een van de eersten (na Wim de Bie) die zo’n DAB radio (duur) had aangeschaft. Een aantal jaren later ging de omroep doodleuk over op DAB+, waardoor het ding vrijwel waardeloos werd. Iemand een kunstje flikken, noem je zoiets. Inmiddels heb ik nu dus wel een nieuw exemplaar van Philips. Hij is redelijk voordelig, met ook nog een internetradio erop. En hij laat zien hoe laat het is.

 6. Ik denk dat je redenering niet helemaal klopt. Tegen eind september gaan er 20 stations DAB+ zenders hebben. Vandaag zijn er 9 geïnstalleerd. de klank is veel mooier en je moet niet meer prutsen met frequenties. DAB+ is de toekomst en net niet achterhaald.

 7. Lees hier een vervolg, een jaar later in de Algarve: https://ximaar.wordpress.com/2019/01/09/jan-09-dab-algarve/

  Inmiddels (Jun-2022) zijn er veel zenders bigekomen, maar wel erg veel van hetzelfde. Sommige stations (Surinaams en Bulgaars) ontvang ik nog alleen op FM, anderen weer alleen op DAB+. Decibel die op beide zit doet het een stuk beter op de FM, voor hun DAB zit ik net iets te ver weg.

  Het grootste probleem zijn m’n luidsprekers met ingebouwde versterker (Edifier: https://www.coolblue.nl/product/563688/edifier-studio-r1280t-2-0-pc-speaker-per-paar.html.
  Is voor de Laptop en doet het daarop uitstekend. Op de FM stoort ie, maar de sterkere zenders hebben daar geen last van. Dat is anders op DAB+. Met de luidsprekerset aangesloten komt er geen zender meer door. Schijnbaar teveel storing (van de voeding?) om er nog iets van te bakken. Best jammer. Op de laptop luister ik naar 40up (Vrijwel geen reclame en je hoort eens iets anders). https://dev.40upradio.nl/ Die zender zit niet op de FM en ook niet op DAB+.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: