Feb-26: Liechtenstein Wint

Nederland was weer eens in de ban van de Olympische medailles. Dagelijks werden we daarover op de hoogte gehouden. In het begin stonden ‘we’ zelfs bovenaan. Maar uiteindelijk won Noorwegen ruim van ons en de andere landen. Ook naar het inwonertal deed Noorwegen het prima en dat werd dan ook vaak gezegd. Noorwegen heeft 5,3 mijoen inwoners tegenover 17,1 miljoen in Nederland.

En het is ook eerlijker om te kijken naar het inwonertal. Dat doe ik al een flinke tijd op dit blog. Maar als je dat doet, dan staat opeens Liechtenstein boven Noorwegen.


Tgd is alles omgerekend naar Goud. Zilver is een half goud en brons een derde goud. Liechtenstein heeft met hun ene brons maar 0,333 goud gehaald, maar heeft 138x minder inwoners vergeleken met Noorwegen. Kortom per miljoen inwoners hebben ze dus flink meer medailles. En daar hoorde je dan weer niemand over. Ook leuk dat op deze manier Rusland toch nog boven de USA staat. IJsland blijft de grootste verliezer als het om de Olympische Winterspelen gaat. Friesland doet het een stuk beter, ondanks dat Sven Kramer in Noord-Holland woont.

Aan de andere kant vraag ik me wel eens af waarom Liechtenstein niet gewoon meedoet binnen Zwitserland, zoals Monaco die hoo in de Franse voetbalcompetitie staat. En waarom mag HongKong (een autonoom gebied in China) wel meedoen en Catalonië (een autonoom gebied in Spanje) niet? En hoe kan het dat Cyprus een vlag meevoert met het hele eiland er op, waarbij de Turks-Cyprioten zich al jaren daarvan afgescheiden hebben? Ik verwacht niet dat inwoners van het Turkse deel mee mochten doen binnen de TeamCY, hooguit binnen TeamTR.

Advertentie

Geplaatst op 2018-02-26, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Hier een website met medailles per capita, gewicht, latitude, area, per time size. Overigens de einige maner om van Liechtenstein te winnen is bijna alle 102 medailles te winnen.
  http://www.medalspercapita.com/?utm_content=bufferfd5b7&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

 2. Overigens won Nederland vier medailles minder ivgl met Sotchi in 2014.

 3. Je relativeert de euforie weer mooi.

  Zonnige groet,

 4. @King B: Het was te verwachten dat er tegenwoordig meer mensen zijn die dit nog verder uitdiepen. Zelf was ik er mee begonnen in 2002 met Sault Lake City. De website van medalspercapita bestond toen nog niet, die dateert van 2008. Ze hebben een iets andere weging. Voor deze spelen maakt dat bijzonder weinig uit. Mij ging het er om dat Liechtenstein niet werd genoemd als landje dat bovengemiddeld presteert. Nederland haalt op deze manier Duitsland, de USA en Canada in, maar wordt zo wel ingehaald door Zweden, Zwitserland en Oostenrijk. OP die website is ook het aantal medailles berekend per deelnemer. Dat was mij ooit teveel werk en die van PyeongChang is bij hen nog niet beschikbaar. Medailes opgeteld van winter en zomespelen zoals BeiRino-4014 hebben ze ook nog niet bedacht: https://ximaar.wordpress.com/2008/08/24/aug-24-beirino/

  En natuurlijk heeft de Navo de meeste medailles gewonnen, uiteindelijk zo’n 72%: https://ximaar.wordpress.com/2018/02/15/feb-15-schaatskanonnen/

 5. @Rob A: Welke EUforie? ;-)

 6. Ach, wat maakt het uit. Het is leuk voor de winnaars…

 7. @Sjoerd: Misschien is dat wel beter. Dwz benader het per sporter en niet per land. Waarbij landenafmetingen mijlen ver uit elkaar liggen Liechtenstein met 0,000038 miljard inwoners is niet te vergelijken met China die 1,4 miljard inwoners telt. Het zijn daarbij de sporters uit welvarende landen waar veel meer faciliteiten voor zijn. Wat dat betreft vond ik de medaille van Esmee Visser fantastisch. Zij is nog een studerende amateur en wint van alle doorgewinterde profs. Dat had ze overigens ook op de 3km kunnen doen. Een maand eerder deed ze dat namelijk bij het EK.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: