Mrt-04: Pinteres(an)t

Ben de Blogtrommel(aar) blogde onlangs over Pinterest. Tot dan toe had ik me er nooit in verdiept. Ik heb op dit blog wel eens bezoekers gehad via Pinterest en toen zag ik dat daar een paar van mijn foto’s en kaartjes staan.

Dat zag ik maar even en dan gaat er een ‘gordijn’ voor, dat je aan moet zetten tot inloggen bij hen. Daar had ik geen zin in en de laatste tijd lukt het me prima om dat gordijn te blokkeren met uBlock en er vervolgens rond te kijken. Dat leverde weinig op, ik was er telkens snel mee klaar. De toegevoegde waarde zag ik dan ook niet en ik heb er dus nooit een account aangemaakt.

Ik dacht ook dat het van Facebook was en die mijd ik. Maar het is niet van Facebook. Instagram is van Facebook en die zal ik voorlopig dan ook links laten liggen. Zonder smartphone kan ik niet eens op Instagram en hoef ik dus niet uit te zoeken wat daar de meerwaarde van is.

Pinterest kan ik wel gewoon vanaf m’n laptop gebruiken. Op aanraden van Ben heb ik daar een account aangemaakt, die ‘toevallig’ ook Ximaar heet. Kort vertaald is het voor mij een soort foto-zoekmachine, voor mensen die met een smartphone m’n website willen bekijken. Tot nu toe heb ik vrijwel geen bezoekers via smartphones en dit kan dus een aardige aanvulling zijn.

Zelf heb ik er overigens weinig mee. Bij het aanmaken van een account moet je ook 5 categoriën kiezen. De gebruikelijke waardeloze flutcategoriën zoals herenmode, kinderen en ouderschap en auto’s en motoren. Van de 40 opties kon ik geen 5 vinden, die ik ook maar een beetje acceptabel vind. Dus maar wat aangeklikt om toch verder te kunnen. Na aanmelden heb ik die 5 keuzes in de prullebak geflikkerd. Gelukkig kon dat en zo hoop ik geen ‘tips’ van ze te krijgen.

Het systeem zelf werkt wel aardig. Je kan er (prik-)borden aanmaken en die vullen. Dat heb ik gedaan, maar dan alleen met eigen fotomateriaal van deze website. Ik heb wat landen aangemaakt, waar ik veel zwerf heb gefietst. Duitsland is vooralsnog koploper met 100 spelden (pins). Als ik verder terug ga, dan komt Frankrijk ook zo ver. Daarnaast borden over Alkmaar, de Limmense Bloemendagen, e-huisjes, putdeksels, watertorens en statistiek. Er komen nog een paat borden bij over fietsen (of beter rijwielen) en bruggen.

In totaal heb ik zo’n 430 pins verdeeld over 11 borden. Het duurde even eer ik snapte hoe je iets van het ene naar het andere bord verplaatst. Wel zo handig als ik een bord wil splitsen of samenvoegen. Verder vond ik het niet zo mooi dat in de overzichten geen beschrijvingen onder de foto’s verschenen. Geen idee hoe ik dat aan kon zetten. Dat gebeurde gelukkig wel toen ik uitlogde.

Probleem is nu wel om m’n borden aan te haken bij andere Pinterest-gebruikers. Ik ben al op bezoek geweest, maar dat was geen succes. As ik de categoriën flut vind, dan heb ik natuurlijk ook weinig met de pinners die zich prima in die oppervlakkige categoriën kunnen vinden. Hier moet ik nog eens goed over denken.

Geplaatst op 2018-03-04, in Webmatig, Ximatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Ik vind het maar een zootje, ik heb wat pins van vreemden verzamelt, en aderen komen die weer bij mij jatten…

 2. Vriendinnen zeiden dat ze er veel inspiratie vonden, maar ik wist niet wat ik er mee moest en heb het na een tijdje proberen gauw weer uitgezet

 3. @Sjoerd: Zoals je begrijpt, zal ik niet bij anderen gaan lenen. Dat anderen bij mij lenen vind ik niet erg.

 4. @Karien: Ik begrijp dat 80% van de gebruikers vrouw is. Op je website staat het ook uit als deelknop. Is dat ook met opzet? Bij 1 blogger zag ik ‘Pin mij Niet!’ staan. Schijnbaar heeft die ook slechte ervaringen. Wat ik heb gedaan kan ook bij Google
  Bij Pinterest leek het me wat smartphone-vriendelijker.

 5. fairlytrue

  Ik ben al een tijdje bij Pinterest, vooral om te zoeken naar foto’s om te gebruiken als tekeninspiratie. Ik heb dus ook wat categorieën. Ik snap er echter nog niet veel van. Ik heb ook pas ontdekt hoe ik kan schuiven van de ene categorie in de ander, maar verder kom ik niet. Ik heb ook geen zin om het uit te zoeken. Hoe ouder ik word, hoe meer weerstand ik heb in het weer uitzoeken hoe nieuwe dingen werken. Al doende kom ik er wel achter.
  Ik ben er eigenlijk bij gekomen toen ik via Google een foto op Pinterest vond van mijn (reeds lang geleden afgebroken) geboortehuis. Aangezien er geen restricties zijn op het ‘overnemen’ (of ’jatten’ zoals Sjoerd het noemt), doe ik dat gewoon.
  Ik zal eens gaan kijken wat Ximaar gepind heeft.

 6. @Margo: Ik zit niet zo met dat kopieren. Dwz bij jatten ben ik het kwijt en dat is niet zo. Als inspiratie-opdoener gebruik ik Pinterest nog niet. Zonder Pinterest doe ik al teveel inspiratie op. ;-)

 7. Ik vond het een beetje rommelig staan al die deelknoppen, dus staat er onder wat ik zelf ook gebruik

 8. Vandaag ben ik totaal met Pinterest gestopt, zie hier. Ik vond het niet erg dan anderen de zogenaamde pins overnamen, maar doe dat bij anderen niet. Ik plaats graag een link naar een ander, maar wil geen content van een ander overnemen zoals Pinterest dat doet. Via Pinterest kwamen geen bezoekers naar deze website. Daar functioneerde het dus niet voor. Wel verzwakte Pinterest de positie van afbeeldingen van deze website en dat vond en vind ik te nadelig.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s