Mrt-06: Zoute Vegaburgers?

Een paar weken geleden keek ik weer eens Kassa en daar kwamen de vegetarische burgers in een smaaktest voorbij. Drie mensen die af en toe zeurden dat ze wat het wat zout vonden. Die zoutigheid werd bevestigd door iemand van het Voedingscentrum, die de ingredientenlijsten had bekeken. Een burger (‘de ergste’) had wel 1,8 gram zout per 100 gram. Als je zo’n burger eet en als die 100 gram is (is vrij gebruikelijk), dan krijg je 1,8 gram zout naar binnen. Dat terwijl je eigenlijk niet meer dan 6 gram zout per dag moet eten.


Nu eet de gemiddelde NL’er zo’n 9 gram zout per dag. Als je vervolgens geen zout aan de groente en aardappels toevoegt, dan raak je niet direct in de problemen met die 1,8 gram.

Mij klonk het niet vreemd in de oren en dat komt omdat ik wel vaker op verpakkingen kijk. Als je bij de ‘gewone’ vleesbevattende hamburgers kijkt, dan is 1,8g per 100 gram nog gunstig. Huismerken zitten tussen 2,0 en 2,2 en Beckers spant de kroon met 2,4.

Onlangs ben ik ook maar eens langs de vegaburgers gelopen. Bij de Jumbo trof ik 5 soorten, die varieerden tussen 1,0 en 1,7g. Qua zoutgehalte zit in de gewone hamburger dus bijna 2x zoveel zout.

Er werd in de uitzending gewaarschuwd voor de hoeveelheid zout, maar eigenlijk hadden ze moeten zeggen dat in vegaburgers beduidend minder zout zit vergeleken met gewone hamburgers.

Zelf koop ik de gewone hamburgers wel eens als gehaktbal-vervanger. Daarbij heb ik ook op het zoutgehalte gelet en die van Mora bevatten het minst, te weten die 1,8 gram per 100 gram. Ze lijken duurder dan het huismerk van Jumbo. Het prijsverschil is 5 cent. Alleen stopt Mora 14% meer hamburger in hun verpakkig en zijn daarmee uitendelijk 9% goedkoper (en iets minder zout).

Alleen vind ik de hamburgers te groot en breek daar 1/3de van af, die teruggaat in de verbakking. Bij mij gaat er per maaltijd maar 1,0 gram zout naar binnen via dat hamburgetje. Verder let ik meer op kaas. De Nederlandse kaas zit vaak rond 3 gram terwijl camembert op 1,4 gram zit. Al met al scoor ik rond de 6,5 gram per dag en dan tel ik tot het laatste koekje alles mee.

Als je echt teveel zout wilt eten, dan moet je aan pizza’s beginnen of nog erger de magnetron-nasi van Le Chef. In die laatste zit 9 gram per maaltijd en dan ben je alleen al met je warme maaltijd (zonder groente en vrijwel geen vlees) 50% over je tax.

Advertentie

Geplaatst op 2018-03-06, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Ik let tegenwoordig meer op de koolhydraten. maar zout is ook een sluipmoordenaar…

 2. Ik voeg nooit zout toe aan ons eten, kom toch op ruim 5 gram per dag, alleen al door het eten van 4 sneetjes brood per dag en beleg (kaas)

 3. @Schrijfsels: Klopt dat? Een boterham weeg gemiddeld 30gram = 0,3 gram zout x 4 = 1,2 gram zout. Zelf beleg ik gemiddeld 14 gram kaas op een boterham is 0,4 gram x 4 = 1,6 gram. Opgeteld 2,8 gram zout. Voor de boter reken ik niets, ik gebruik al jaren zoutvrije wajang.

  Zelf eet ik overigens alleen ’s ochtends een dubbele boterham en doe er dan vaak camembert op. Het totaal zit dan nog net onder de 1 gram zout.

  Ik voeg ook nooit bewust zout toe, maar heb soms wel een kruidenmixen met 10 gram zout per 100 gram. De andere kruidenmixen zijn me veel te zout, die scoren tot 60 gram per 100 gram zout. Van die kruidenmix gebruik ik 5 gram per maaltijd en dat houdt dus 0,5 gram zout in. Dat is te overzien. ;-)

 4. Maar is zout erg? Als je nagaat hoe ongelofelijk veel moeite de mensen zich gegeven hebben in de Oudheid, ja zelfs in de prehistorie, om aan zout te komen, dan moet het toch een zeer begerenswaardig goedje zijn.

 5. In de oudheid was zout een begerenswaardig goedje inderdaad, zo zeer zelfs dat het woord salaris ervan is afgeleid (is me ooit verteld, heb het niet gecheckt). Zout was vroeger ook van belang als conserveermiddel, dus niet alleen voor de smaak.
  Voor het conserveren is het niet meer nodig. Voor de smaak, je kunt prima eten met weinig zout lekker (leren) vinden. Veel zout is in elk geval niet goed voor je nieren. Een beetje zout heb je geloof ik wel nodig, maar dat beetje krijg je al binnen als je zelf nergens zout aan toevoegt.

 6. Whoa! Ik ga er per direct op letten, niet dat ik iets van bovengenoemde eet, maar wel eens andere dingen die ik nu ook niet meer vertrouw.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: