Mrt-09: De Alkmaarse Jessias

Een week geleden was David Rubio (rechtsboven) bij Eva Jinek. David is sinds dit jaar lijstaanvoerder van de Alkmaarse PvdA. Hij is 28 en Eva vond hem erg op Jesse Klaver lijken (foto er onder). Jesse ligt goed bij de kiezer en zal het zo zijn dat David met zijn looks daar een graantje op mee wil liften?

Het is maar de vraag of de Alkmaarse kiezer voor frisse en fruitige mannen gaat, of dat ze echt naar de inhoud kijken, de partij-standpunten of gewoon de landelijke politiek hier dunnetjes kopiëren.

Dat laatste ligt erg voor de hand, het gebeurt door heel Nederland. Je kan het lokaal nog zo goed doen, maar helaas deel je in de ellende of vreugde die de nationale moederpartij meemaakt. De PvdA heeft hier bij wat gemeenteraadsverkieizingen terug erg gewonnen onder Wouter Bos en gaat nu ruim verliezen. Inderdaad, Wouter B stond hier niet op de kieslijst, maar dat maakt niet uit.

David moet het hier niet opnemen tegen Jesse, maar tegen de meer ervaren Christian (onderste foto). Die is 38 jaar net iets ouder, maar wordt zeker gezien als jeugdig. (Ik had hier ook de 31 jarige Falgun B van het CDA opgevoerd, maar die voormalige CDA-aanvoerder is eind-november gestopt en staat niet meer op de lijst.)

Christian ziet er misschien wel beter en betrouwbaarder uit dan Jesse. Hij heeft daarbij het voordeel dat zijn GroenLinks mee gaat liften op de landelijke successen van Jesse’s GroenLinks. Daarbij komt hij bij commissie- en raadsvergaderingen ook beter over. Praat duidelijk duidelijker dan David en Jesse. Heeft ook zijn punten goed op een rij.

Maar ja, dat speelt bij lokale verkiezingen eigenlijk geen rol. Net zo min als de nummer 2 van de Alkmaarse GroenLinks, die wel jong is maar totaal niet vlot, jeugdig of duidelijk.

GL zal in Alkmaar de 2de partij worden of mogelijk de eerste. In elke geval ruim voor de PvdA, die ook hier zal halveren ondanks David. Daarbij gaat de PvdA een zetel verliezen aan Denk, denk ik. Het CDA zal ook wat verliezen, waaronder 1 zetel aan de ChristenUnie. Die partij deed hier bij de vorige gemeenteraadsverkieingen niet mee. De Partij voor de Dieren zal hier ook voor het eerst een zetel halen.

Het is vooral de vraag wat er gaat gebeuren met OPA en BAS. Die partijen zijn niet landelijk en zo ver ik weet is er geen lokale peiling gedaan. BAS is ontstaan uit OPA. OPA is daardoor onpersoonlijker geworden met mear aandacht voor ondernemers. Veel burgers kunnen zich daardoor meer aangetrokken voelen tot BAS, die wat socialer is. Met elkaar zullen ze groter blijven dan GroenLinks. Maar als BAS zetels gaat snoepen van OPA, dan kan zomaar GroenLinks hier nipt de grootste worden. Zo ver ik weet houdt niemand daar rekening mee, ook GroenLinks zelf niet. En al helemaal niet de kieslijst. OPA, VVD en BAS hebben daar elk tegen de 50 kandidaten op gezet. (Terwijl en maar 39 zetels te verdelen zijn.) Het lijstje van GroenLinks gaat niet verder dan 24.

De VVD rekent zich hier dan weer ten onrechte rijk. Zij denken winst te maken op het verlies van de PvdA. Ik geloof daar niet zo in. De VVD heeft landelijk ook minder zetels dan 3 jaar eerder en de lokale vertegenwoordiger ziet er duidelijk niet zo uit als Rutte. Eerder als een gewichtige bankdirecteur en dat scoort tegenwoordig slecht. O ja, en D66 zou hier wel eens een zetel kunnen verliezen. Sinds zij aangeschoven zijn bij de Stadsregering van OPA, komt D66 veel minder uit de verf. Veel D66-kiezers zullen lokaal een kater(tje) hebben en ook dat kan wel eens extra winst opleveren voor GL.

 Partij 2015 2018
 1. OPA  10  7 (Onafhankelijke Partij Alkmaar)
 2. PvdA  6  2 (Partij van de Arbeid)
 3. VVD   5  5 (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)
 4. CDA   5  4 (Christen-Democratisch Appèl)
 5. D66   4  3 (Democraten 1966)
 6. GL   4  7 (GroenLinks)
 7. LA   3  2 (Leefbaar Alkmaar)
 8. SPA   2  1 (SeniorenPartij Alkmaar)
10. BAS   0  4 (Belangen Alkmaarse Samenleving)
11. Denk  0  2 (Denk)
13. CU   0  1 (ChristenUnie)
14. PvdD  0  1 (Partij voor de Dieren)
Advertentie

Geplaatst op 2018-03-09, in Alkmaar, Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Hier in Heerlen is het een echt zootje…

 2. Éven dacht ik dat je het over de Messias had. ☻

 3. Ik lees graag bij jou wat het vervolg is.

  Democratische groet,

 4. Het bericht is een beetje aangepast. Ten onrechte had ik Falgun B van CDA-Alkmaar opgevoerd. De laatste jaren was hij met een jaar of 31 een behoorlijk jonge lijstaanvoerder. Een paar dagen terug viel me pas op dat hij niet meer op de lijst staat, omdat hij het raadswerk niet kan combineren met een baan in Den Haag. Zijn opvolger is een vlotte vrouw, maar daar ging dit blogje niet over. Mannen zijn (politiek gezien) minder gevoelig voor vlotte vrouwen, dan vrouwen voor vlotte mannen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: