Mrt-15: Kaaspuntjes?

Gisteren trof ik plots een metalen kaaspuntje tijdens een van m’n wandelingen:

Aanvankelijk dacht ik dat het de looproute moest aangeven tussen de Karpertonparkeergarage en het Waagplein waar de Kaasmarkt is. Maar toen ik de puntjes in tegenrichting volgde, gingen ze voorbij de Waag en dus de Kaasmarkt en hield voor mij het spoor zomaar op. Later zag ik er weer een tegenover Der Rudi bij het Ritsevoort/Koorstraat. En toen begreep ik dat het een looproute moest zijn. Ik volgde er nog een paar en die gingen richting Oudste Huis. Voor die tijd hield ik het voor gezien en liep ik naar huis omdat ik honger had.

Vandaag wilde ik naar de Bieb lopen en dat doe ik altijd over de Kneppelbrug en langs dat Oudste Huis. En daar zag ik weer zo’n metalen plakplaat op de straat. Kortom het plan wijzigde en ik zou wel even kijken hoe die route zou lopen.

Dat werd nog een heel stuk lopen. Het rondje is 3,8km lang:

Klik op de kaart voor een grotere versie of zie hier een interactief Google-kaartje

Zelf begon ik ‘m dus in de linker bovenhoek bij de Bieb (B), de bewaakte Fietsenstalling (Fc) en de Grote Kerk (Gk). Het was de bedoeling dat ik de Langestraat moest nemen langs het Stadhuis. Puntje was wel dat het kaaspuntje bij het begin van de Langestraat slecht te vinden was, daar stonden een paar fietsen op geparkeerd. Na de Hema was het linksaf om zo langs het Hof van Sonoy te gaan. Vandaar door de Magdalenenstraat naar de Waag (W) en zo verder naar de Karperton Parkeergarage (Pk).

Vanaf daar over het Kooltuintje. Een van de meest authentieke grachten. Je waant je daar moeiteloos een paar eeuwen terug in de tijd. Vervolgens werd het een heen-en-weertje het Luttik Oudorp en via het Fnidsen terug. Zeker om langs de Reformatorsische Schuilkerk te gaan (Rk). Die is vaak gesloten, maar anders is die zeker een bezoekje waard.

Het Accijnstorentje (A) werd duidelijk overgeslagen, net als de Hekelstraat. Best jammer, maar dat werd gecompenseerd door over de Vismarkt (V) te lopen en langs de Kapelkerk (Kk). Vanaf daar langs de Synagoge (Sn) en weer een heen-en-weer langs de Oude Gracht via de Timmerwerkplaats (T) en het Wildemanshofje (Hw). Onderweg naar de Lutherse Kerk (Lk) kom je langs het huis van Victor de eerste, het opperhoofd van de OPA en de Stadsregering. Ben benieuwd of dat na 21 maart nog zo is.

Bij de Lutherse kerk (het orgel is weer gerestaureerd) ging het linksaf en ga je over de Baansluis (Bs) richtng Molen van Piet (M). Aan de overkant zie je dan een fraai setje huizen van rond 1900. Voor de Molen van Piet (en de Singelparkeergarage Ps) is het rechtsaf richting Rudi Carell die tegenwoordig aan Het Gulden Vlies hangt. Net voor de brug staat links een lang gebouw met veel schoorstenen. Dat is het Hofje van Splinter (Hr). Als de deur niet op slot is, dan kan je die bezichtigen. Net voor het Gulden Vlies is het linksaf richting de Lamoraalsluis (Ls) en het Oudste Huis (Oh). Net wat verder zit het fraaie Hofje van Foreest, maar die is alleen open tijdens monumentendag.

Bij de bieb (B) willen ze dat je de weg oversteekt. Door het bankgebouw is dat onoverzichtelijk en het is beter om een stuk eerder over te steken. Of eigenlijk hoeft het helemaal niet als je niet een 2de rondje wilt lopen. Je kan vanaf hier goed naar het station lopen.

Er zijn nog een paar hofjes. Een is bij D, waar ook het buste van Cornelis Drebbel staat. Dat hofje is zeer klein en niet toegankelijk. Aan de zuidkant is bij Hp het Hofje van Paling en Foreest. Verder kan ik De Hout aanraden. Je kan ook met de Pont over naar het stukje binnenstad dat door het Noord-Hollandskanaal is gescheiden. Na een paar honderd meter kom je dan bij het Schermerhek, een soort stadspoortje.

Advertentie

Geplaatst op 2018-03-15, in Alkmaar en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Zo bezien wordt het dus hoog tijd dat ik eens door Alkmaar kom wandelen.

 2. Zo te zien liggen ze op het plavuisel. Een kijken wanneer de eerste erover struikelt… Ik vind het overigens wel een mooi idee om de toerist kennis te laten maken met de stad.

 3. @Sjoerd: Dat was overigens een van m’n beweegredenen om dit rondje te schouwen. Ik ben een beroepsstruikelaar, maar vond dit erg mee-vallen. ;-) Dwz de plaatjes zijn afgerond en zijn volgens mij op de stenen geplakt, omdat de stenen onder die dingen schoon zijn gemaakt. Ze liggen behoorlijk aan de zijkant op plekken dat je er langs loopt. Een groot deel ligt vlakbij een of andere (lantaarn-) paal. Dat was ook de reden dat er wat fietsen op stonden. Als je sruikelt, dan kan je mooi steun zoeken bij die paal. Maar als je de paal wilt mijden, dan kom je niet over zo’n puntje.

 4. Een mooie route!
  Reden om nog eens naar Alkmaar af te reizen.

  Vriendelijke groet,

 5. Alkmaar biedt meer dan ik dacht tot nu toe.
  Interessant.

 6. Inmiddels is gisteren (16 maart) de wandelroute ‘geopend’ door Victor de eerste. Hier een impressie: https://www.alkmaarprachtstad.nl/home/nieuws/meer-kaas-in-alkmaar
  Op de website van de gemeente en AlkmaarCentraal stonden vergelijkbare berichten. Een kaartje zoals hierboven kon ik nog nergens vinden.

  Het interactieve kaartje op Google heb ik inmiddels wat uitgebreid met een handvol uitstapjes. Dwz per keer ca. 500 meter extra langs interessante punten die net buiten de hoofroute vallen. Alleen het ommetje door De Hout is met 2,5 km een flink stuk extra. Maar wel leuker om onderweg te picknicken of een frisse neus te halen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: