Mrt-20: ‘De Grachtwacht’

Een half jaartje terug zag ik dit bootje bij de Bergerbrug:

De naam was apart en ook de grote stickers van de gemeente:


Het kwam over als een soort Stadswacht te water. Maar dan wel in een knullig schuitje.

Deze foto’s waren al flink weggezakt in m’n geheugen en het digitale archief. Een week terug kwamen ze weer boven drijven. Toen zag ik hetzelfde schuitje, midden op het Noord-Hollandskanaal bij het Accijnstorentje. Nu gevuld met 2 vuilvissende mannen, beide druk aan het schepnetten:

Ze waren druk doende om het kanaal van zwerfvuil te ontdoen. Dus dat was het doel. Op die plek viel het best mee, er lag niet zoveel. Ik proberde ze te wenken, om ze te wijzen op de plek waar de Geestersingel overgaat in het Mallegat. Daar waait en drijft veel naartoe. Van de kant is dat lastig schoon te maken, vanaf het water gaat dat een stuk beter. Dus mogelijk iets voor hen:

Alleen waren ze net te ver van de kant en zagen ze me niet wenken. Sterker nog, opeens ging hun volle aandacht naar een schepnet dat afbrak:

Die kwam dus niet meer boven. Uiteindelijk voeren ze weg en van mij af. Wel in de richting van het Mallegat. Maar een paar dagen later zag ik dat ze niet zo ver gekomen zijn. De ‘plastic’-soep was daar door de oostenwind los gewaai er dreef nu naast de hoofdopgang van het Stadskantoor, inclussief een plastic zwerfkano:

Vandaag heb ik eens gezocht op “De Grachtwacht” en trof deze pagina van ActiefTalent. Het lijkt me een prima initiatief, alleen heb ik de indruk dat er erg weinig deelnemers zijn. Ik loop het laatste halfjaar vrijwel elke dag langs hun werkgebied en zag ze nu pas voor het eerst actie.

Aanvulling:
Dit schuitje is op 4 augustus 2017 te water gelaten en in gebruik genomen. Zie hier een video van AlkmaarCentraal.

Advertentie

Geplaatst op 2018-03-20, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Gisteren fietste ik langs de Geestersingel en vielen me de volgelopen badkuipen op die daar aangemeerd liggen. Een armoedige aanblik. Maar misschien, met het voorjaar in aantocht, willen de eigenaren eindelijk eens aan hooswerkzaamheden beginnen.

  OT: ben jij ook zo geschrokken van de steigers aan de Grote Kerk. Komen er deze zomer toeristen op af is er geen fatsoenlijke foto van de jarige dame te maken. Persoonlijk vind ik het jammer dat de sponsoring voor het onzalige idee van de steigerbouw uiteindelijk toch rondkwam.

 2. Goed initiatief,Ze zouden er plantsoenwerkers voor kunnen inzetten.

 3. @Ferrara: Je bedoelt dit soort moderne kunst?

  Bij de Oude Gracht zag ik iemand die zijn tobbe zomerklaar aan het maken was. Toch mogen ze daar idd beter op toezien. Sommigen liggen wel erg lang onder water.

  Dat van die kerk wacht ik in spanning af. Ik heb er wat foto’s van en het kan wel eens vreselijk worden. Maar het eindresultaat is me nog niet geheel duidelijk.

 4. Op zich is er niets tegen zo’n initiatief, maar dan moet er wel wat aan gedaan worden.

 5. Je zou denken dat ze dat iets professioneler aanpakken. Jammer.

 6. Men kan zo langzamerhand wel betaald volk voor het opruimen van zwerfvuil in zetten. Schept wel werkgelegenheid.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: