Mrt-29 Citadel Heemskerk

Een paar dagen terug zag ik de Van Rossems in ‘s-Hertogenbosch rondkuieren. Daar kwam ook de nieuwe wijk ‘Slot Haverleij’ in voor. Dat is een wijk in citadelvorm. Het oude centrum van Den Bosch is ook een citadel. Die nieuwe wijk kwam mij iets te blokkendozerig over, maar het deed me wel herinneren aan een setje foto’s die ik ooit in Heemskerk-Zuid-Oost heb gemaakt. Nog met m’n oude camera.

Die wijk heet Citadel. Blijkt van dezelfde Architect, de Luxemburger Rob Krier, te zijn en stamt uit dezelfde periode zo rond 2001. De afmetingen ontlopen elkaar niet veel, beide zijn circa 300 bij 300 meter. Dat is 9 hectare of bijna 13 voetbalvelden.

Slot Haverleij – Den Bosch

Citadel – Heemskerk

Destijds fietste ik pardoes dit wijkje in en de naam ‘Citadel’ gaf me direct de indruk wat het moest voorstellen. Er staan wat ronde torens bij de ingangen en op de hoeken staan puntige gebouwen, die je aan een vesting doen denken.

Zelf was ik destijds gecharmeerd van het markthalletje. Iets dat je veel in Franse steden ziet. Bij dat markthalletje staat ook een ronde ontluchtingstoren van de parkeergarage die er onder is aangelegd.

De huizen zijn er wat gevarieerder en niet zo kubiek als in de Haverleij. Toch zie ik liever een echte citadel zoals Naarden.

Aanvullende Bonusfoto:
De Citadel ligt tussen station Heemskerk en de omgelegde A9. Destijds fietste ik vanit de Citadel via een fietsbrug over de A9 en kwam daar Fort Veldhuis tegen, die toen ook op de foto ging. Dat is een echt fort in de Stelling van Amsterdam.

Advertentie

Geplaatst op 2018-03-29, in Regiomatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Heemskerk, dat is lang geleden dat ik daar nog heb rondgelopen. De helft van mijn familie heeft daar gewoond. Dan spreek ik pakweg 1970-1975.

  2. Makkelijk afsluit- en verdedigbaar, voor als Nederland aan gated communities toe is.

  3. @Emigrant: In de USA schrok ik daar een jaar of 30 terug van, maar hier is er ook al een van voor de eeuwwisseling: https://goo.gl/maps/MVjaTZewfXA2

  4. @Sjoerd: De eerste keren dat ik door Heemskerk ging vond ik het vreselijk. Ging dan ook van Uitgeest via de grotere weg naar de noordpoort van de Hoogovens. Daar staan van die vreselijke flatgebouwen aan. Later ontdekte ik er Marquette en slot Assumburg en in het oude centrum staan ook een paar aparte kerken. Mijn kijk op Heemskerk is in de loop der jaren dus flink gewijzigd.

  5. Ja aflevering ook gezien, ik ken het niet maar het deed me denken aan Helmond Brandevoort.

  6. @Villa S: Die is ook bedacht door Rob Krier. Ik had er al gekeken, maar zag daar minder overeenkomsten mee. Komt ook omdat dat project nog altijd niet klaar is. Wel zag ik daar zo’n Franse Markthal: https://goo.gl/maps/q6A6j5na71k
    En dat er een soort gracht door loopt is ook leuker,

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: