Apr-04: Jesse Vervolg

Vier weken geleden blogde ik deels over Jesse Klaver. Deze Jesse K is geboren in 1986. Op m’n WC hangt een verjaardagskalender en daar staat ook een Jesse op. Dat is een zoon van een buurmeisje. Die Jesse is in 1990 geboren. Voor die tijd weet ik geen Nederlanders met die voornaam.

Een paar dagen terug kwam dominee Jesse Jackson weer eens in het nieuws voorbij. Vandaag is hij een van de aanwezigen bij de herdenking van de moord op Martin Luther King. Dat zette me aan om eens bij Meertens te kijken wanneer de naam Jesse in NL populair is geworden:


Jesse Jackson was politiek actief in de jaren 80 en deed in 1984 en 1988 mee als presidentscandidaat. Na die periode zie je het aantal Jesse’s in NL sterk toenemen. De kans is dan ook groot dat Jesse Klaver vernoemd is naar Jesse Jackson, maar dat kan ik nergens vinden.

In de USA is Jesse een naam die al veel langer bestaat. Zo werkte ik rond 1988 samen met een Jesse G die toen al een jaar of 35 was. En als je veel verder in de geschiedenis duikt, dan kom je een Jesse James tegen. Van die boef is rond 1970 een Lucky Luck album uitgekomen en dat kan verklaren waarom sinds die tijd hier al sporadisch iemand Jesse werd genoemd.

Bij Meertens staat overigens een andere verklaring. Volgens hen zou het uit het fries komen. Met de bovenstaande grafiek betwijfel ik dat ten zeerste.

Toch zal het niet zo zijn dat alle Nederlandse Jesse’s naar Jesse Jackson zijn vernoemd. Waarschijnlijk de eerste wel, maar daarna zullen er ouders geweest zijn die van een Jesse in de buurt of kenissenkring hoorden en dat ook wel een leuke naam vonden voor hun kind.

Geplaatst op 2018-04-04, in Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Ik heb het bij mijn kinderen ook eenvoudig gehouden, Jelle en Sanne…

 2. Of is gedacht aan Jesse als variant van Isaï, de vader van de oudisraëlitische koning David en een voorvader van Jezus volgens Matteüs 1:1–7? De naam zou ‘godsgeschenk’ betekenen, net als Theodoor dus, maar dat is heel niet zeker. In een bekend kerstlied heet het: ‘Een roze, fris ontloken, uit teren wortel kwam. Want d’oudheid had gesproken: “Hij bloeit uit Jesses’s stam”.

 3. @Sjoerd: De grafiek van Sanne is vrijwel gelijk aan die van Jesse, http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/sanne

  Mogelijk is 1970 ook een kantelpunt, omdat toen de babyboom afnam en men met minder kinderen meer aandacht aan de voornaam bestede. Waardoor bijvoorbeeld Jan als vernoemde naam behoorlijk instortte.

 4. @Emigrant: Die Bijbels verklaring zag ik ook op wikipedia en die gaat volgens mij op voor Noord-Amerika, maar niet voor Nederland. Dwz indirect via de USA wel. Maar als het echt zo was, dan zouden er hier ook Jesse’s van voor 1969 rondlopen en dat is niet het geval.

 5. De eerste Nederlandse Jesse is misschien vernoemd naar iemand. Toch is het best mogelijk dat men simpelweg het een leuke naam vond.
  En navolging volgde doordat het paste in de jongensnamenmode van die jaren: kort en vlot. Ook meisjes werden er naar vernoemd,. Jessie, Jessy en Jessica’s.

 6. @Bertie: Dat gaf ik onderin aan. De kans is groot dat een groot deel van de ouders niet weten dat er indirect vernoemd is naar Jesse Jackson of Jesse James.

  Jessie en Jessy liften er duidelijk op mee. Die namen hebben vrijwel dezelfde grafiek als hierboven, maar dan met beduidend kleiner aantal. Niet gek, want Jesse in het Amerikaans spreek je uit als Jessie. (Als je op Meertens in het stukje klikt kan je daar elke naam invullen.)

  Jessica zal toch iets anders zijn. Die naam begint circa 20 jaar eerder in NL, rond 1950. De versnelling vind plaats in 1970 en toen was Jesse Jackson nog niet zo bekend. Meertens schrijft het toe aan een hoofpersoon in een verhaal van Dickens.

 7. In christelijke kring wordt de naam Jesse inderdaad vaak gegeven vanuit die Bijbelse achtergrond; ik ken enkele gezinnen waar dat het geval is.
  Dat sluit niet uit dat de naam in andere kringen op grond van andere overwegingen populair is geworden.
  Ik hoor wel vaker Bijbelse namen in gezinnen waar de ouders zelf misschien niet eens weten dat de naam (ook) een Bijbelse oorsprong heeft.
  Sinds het vernoemen minder gebruikelijk is geworden hebben christenouders vaak inspiratie gezocht in de Bijbel. Zo heet onze jongste dochter Shifra, naar een vroedvrouw in Egypte die burgerlijk ongehoorzaam was: ze liet tegen het gebod van de Farao in de pasgeboren Hebreeuwse jongetjes leven.

 8. Ik bedoel dus ook dat het niet zo gek is dat die Bijbelse achtergrond pas de laatste decennia in Nederland een rol speelt, omdat voordien het vernoemen naar familieleden nog meer gebruikelijk was. Overigens gaan ook veel oud-Hollandse namen terug op de Bijbel, zoals Jan, van Johannes, Kees, van Cornelius, allerlei varianten van Maria, Jaap (van Jakcobus), allerlei varianten op Petrus, Saartje, enzovoort.

 9. @Trijntje: Het kan heel goed zijn dat mensen het een bijbelse verklaring geven, maar indirect op het idee gebracht zijn door dominee Jesse Jackson. Voor die tijd kwam de naam hier eigenlijk niet voor. Dus een vorm van vernoemen is het zeker niet. De Jesse uit 1990 op mijn kalender is van een katholieke moeder en een vader die weinig met de kerk had. Beide hadden er zo ver ik weet erg weinig met de kerk en ik kan me niet voorstellen dat zij dit uit de bijbel hebben gehaald.

 10. Jesse zou ook nog afgeleid kunnen zijn van de profeet Jesaja, maar ik denk het niet. In 1970 werd men progressiever en ging men veel meer over tot het kiezen van mooie namen. Juist de christelijke bevolking is vaak veel behoudender en heeft het vernoemen naar vader , moeder, opa of oma waarschijnlijk veel langer volgehouden. Wel erg leuk om te zien wanneer de populariteit is ontstaan.

 11. Ik weet vrijwel zeker dat in mij bekende christelijke kringen de laatste decennia bewust in de Bijbel gezocht wordt naar Bijbelse namen,omdat ook zij niet meer vernoemden binnen de familie.
  Of de naam Jesse dan voor hen indirect nog verband had met Jesse Jackson? Kan zijn, maar ik betwijfel het toch. Het is dus niet een vernoemen naar voorouders, maar bewust vernoemen naar iemand uit de Bijbel. Sindsdien hoor ik ook meer namen als: Naomi, Noah, Ruben, Jethro, Jiska, Milka, Hadassa, Tamar, Jedidja enzovoort.

 12. @Trijntje: Natuurlijk zijn er meer wegen naar Rome. Naomi heeft een vergelijkbare grafiek en is zeker niet aan Jesse Jackson te koppelen. Noah is pas rond 1995 begonnen. Ruben en Tammar rond 1960. Jethro en Jiska ook, maar zijn uiterst zeldzaam in NL. Toevallig ken ik een ‘internet’ Tamar, maar die is vernoemd naar een regionale zangeres. In mijn familie en kennissenkring (deels gereformeerd) komen dergelijke namen niet voor. Wel een Gabriël en een Danae.

 13. De christelijke kringen die ik ken vormen natuurlijk maar een kleine niche binnen alle naamgevers in Nederland, en hun naamgeving zal de totaalcijfers maar zeer ten dele beïnvloeden. Dus voor het geheel zullen je ideeën wel kunnen kloppen.

 14. Leuk en informatief logje!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: