Apr-06: De Stellage van Alkmaar

Menig Alkmaarder (M/V/?) zal het opgevallen zijn; de Grote Kerk staat flink in de steigers:


Stond trouwens ook in de krant. Het heeft te maken met de 500ste verjaardag van de Grote Kerk. Via de steigers kunnen mensen op de kerk klimmen. Het project heet Klim naar de Hemel’. Die klimpartij vangt aan op 1 mei. Op 1 augustus breken ze deze contraptie af.

Vooralsnog ziet het er niet uit, al die steigerzooi. Ben benieuwd of ze dat acceptabel gaan/kunnen camoufleren. Ik vermoed van niet. En zo kan je dus geen mooie foto’s maken van de jarige kerk zonder die steigerbende.

Inmiddels is er ook een vrijwilligerstekort. Er zijn er flink wat nodig om de mensen in goede en veilige banen te leiden. Met elkaar bedacht ik een betere, mooiere en simpelere oplossing; huur gewoon de mobiele euromast die hier afgelopen kermis opdook. Dat ding kan nog veel hoger en per keer kunnen 60 mensen op en neer. Voordeel veel minder vrijwilligers nodig, niet zo ontsierend en zo ik het nu zie een stuk goedkoper.

Maar ja toen las ik ook dat de kerkklimmers door een raam naar binnen gaan om daar de zolderschilderingen van dichtbij te bekijken.

Deze indoor-grafitti is rond 1525 aangebracht door Jacob Conelisz van Oostsanen. Zoiets bekijken vanuit zo’n mobiele mast natuurlijk niet lukken. Dat kan nu al wel via deze virtuele tour.

Advertentie

Geplaatst op 2018-04-06, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Ik heb er op deze plek al een keer over gesputterd. Ik blijf het een onzalig idee vinden.
  Trouwens de Waagtoren en de Molen van Piet zijn, i.v.m. onderhoud nog niet te aanschouwen door de toeristen die Alkmaar ook vroeg in het seizoen weten te vinden. Jammer, slechte timing.

 2. @Ferrara: Op dat moment had ik er al wat foto’s van gemaakt, ik loop daar vrijwel dagelijks. Ik heb nog even gewacht om te zien of het beter werd. Bijvoorbeeld dat een deel van de steigers tijdelijk waren voor de opbouw. Maar inmiddels heb ik de indruk van niet.

  Ik vermoed dat de Molen van Piet uitgelopen is door de kou. Maar ook de Waag duurt al erg lang. Die hebben dan weer wel een lift, maar die zal waarschijnlijk niet opengaan voor touristen:

 3. ‘Klim naar de hemel’, goedbedachte naam maar mooi is anders, jammer van de kerk. Een ballonvaart was misschien een aardiger idee geweest.

  Overigens was ik gister al in de hemel geweest. Zonder hulp van steigers.☺

 4. Een jubilerende kerk moet niet in de steigers staan is mijn idee…

 5. Ik houd van zulke initiatieven. Ik vind het passend in deze tijd. Mooi om meer mensen te interesseren. Rotterdam had een paar jaar een hoge tijdelijke trap naar het dak van het Handelsgebouw. Het was geweldig! Wat een positiviteit en leuke reacties. Ik heb genoten.

 6. @Staartje: Zelf hoop ik vooral dat niemand naar beneden valt of springt en dat de kerk deze vreemde dakbelasting kan dragen. Maar van mij mag het ook wat mooier afgewerkt worden. Kilometers gegalvaniseerd pijpmateriaal geeft een armoedige indruk.

 7. @Bertie: Ik las je stukje, dat ongeveer een kwartier na dit stukje werd gepubliceerd. Het sluit mooi op elkaar aan. ;-)

 8. Niet echt het goede moment om de monumenten in de steigers te zetten. Ik stel mijn bezoek tot nader orde uit.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: