Apr-09: Zwerfwandeling Utrecht 1

Afgelopen zaterdag was het prachtig weer. Dat begon al de dag ervoor. Die vrijdag heb ik voor mijn doen een flink rondje naar Groet gefietst. Terug viel tegen door de wind en omdat ik nog weinig gewend ben. Toch verwerkte ik de 30km goed en dat was een reden om zaterdag de trein te pakken voor een wandeling buiten Alkmaar. Bij Kruidvat zijn weer goedkope dagkaartjes in de aanbieding.

Maar die waren bij de 2 vestigingen in de Alkmaarse Binnenstad op. Dus bedacht ik een plaats dichterbij te bezoeken en dan gebruik te maken van m’n dalurenkaart. Zo liep ik richting station. Nog net in de Binnenstad vroeg een touriste met rolkoffertje aan me waar het station was. Ik wees op een trein die in de verte over de Helderseweg reed en gaf aan dat het station links daarvan was. Maar het kon korter als ze met me meeliep door de Spoorstraat.

Ze kwam uit Seattle en wilde naar de Zaansche Schans. Dus legde ik onderweg ook uit dat ze de trein naar Haarlem moest nemen en in Uitgeest moest overstappen op de stoptrein door Zaandstad. Eenvoudig is anders, maar ze scheen het te begrijpen. Het was maar goed dat we hadden afgesneden, ze haalde zo de trein naar Haarlem maar net.

Zelf had ik inmiddels bedacht om naar Utrecht te gaan. Daar ken ik 2 watertorens en die wilde ik wel eens op de foto zetten. Als het nix zou worden, te druk was of te kort, dan kon ik aansluitend nog Amersfoort bezoeken. Ook een mooie stad.

De reis verliep prima en in de trein sprak ik leuke mensen. Of beter alleen een vrouw. Haar man tuurde de gehele reis naar zijn verticale smartphone-schermpje. Waarschijnlijk bookte hij face. In Utrecht liep ik meteen richting zuid-oost, omdat ik weet dat daar een watertoren staat. Alleen ging ik iets teveel richting zuid, daar ik het verkeerde kanaal volgde. Een buurtbewoner gaf aan dat ik de Jutfaseweg op moest zoeken. Die loopt langs de Vaartse Rijn en daaraan staat de watertoren Heuveloord.

In mijn loopje door de Rivierenwijk trof ik eerst wat aparte straatkolken. Die waren voorzien van de text: ‘Gem. Utrecht’, met daaronder een duidelijk jaartal. Eentje was zelfs uit 1921 en dat lijkt mij voor zoiets behoorlijk oud. De kleppen openen vanaf de straat gezien naar rechts en dat is minstens zo apart. Echte designdeksels zijn het niet, maar ze zijn wel speciaal gemaakt voor de gemeente Utrecht. In andere gemeentes heb ik zoiets nog niet gezien.

Het was prachtig fotoweer. Bij de watertoren ging m’n sjaal af en later de trui uit. Heuveloord is een Rijksmonument en dat geldt ook voor de watertoren die ik aan de andere kant van de binnenstad zag. Onderweg kwam ik nog van alles tegen, zoals een groter Utrechts putdeksel bij de Dom. Over de rest blog ik eerweeks een vervolgje.

Op die 2de watertoren liep ik vrijwel zonder omweg af. Hij doemde ook zomaar op. En veel eerder dan ik verwacht had. Achteraf was dat niet vreemd. De watertoren die ik vanuit de trein ken staat nog een stuk noorderlijker richting Maarssen. Dat weet ik nu pas na het bezoeken van Wikipedia. Er is nog een 4de watertoren in de noordoosthoek. Maar ook die was te ver voor een leuk wandelingetje. Eigenlijk stond deze watertoren Lauwerhof precies op de goede plek. Met elkaar heb ik daardoor 14km gelopen en dat vind ik mooi zat. Gekker wilde ik het echt niet maken.

Deze Lauwerhoftoren staat midden tussen de huizen en daar sprak ik wat onderzittenden van een woongroep. Die groep is gevestigd ik het voormalige kantoor van het waterleidingbedrijf. De watertoren was daar in de tuin gezet omdat ze destijds geen andere plek konden vinden.

Op de terugweg liep ik over de Weerdbrug. Een ijzeren brug, waarbij m’n oog viel op de 2 verschillende schrijfwyzes van gieterij. Ook een leuke voor dit eerste setje foto’s.

Foto’sKaartjeDeel 2Deel 3Deel 4

Advertentie

Geplaatst op 2018-04-09, in Brugmatig, Dexelmatig, Treinlopen en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Ha, ik was zaterdag ook in Utrecht, voor een bruiloft namelijk. Heb je soms een prachtige bruid zien lopen met een bruidegom en een vrolijk gezelschap daar achteraan? Dat waren wij dan.

  2. Mooie watertoren

  3. Niet mooi, maar meer dan prachtig😁

  4. Schitterend zijn die watertorens… vooral de Lauwerhof heeft mooi metselwerk.

  5. @Emigrant: Waren jullie in het centrum van Utrecht en bijvoorbeeld rond een uur of 2?

    Maar eigenlijk maakt dat niet uit. Ik kan me niet zoiets voor de geest halen en heb ook het stadhuis deze keer gemist.

  6. @Sjoerd: Van die eerste watertoren heb ik een detailfoto toegevoegd. In dat ding hadden ze ook wat aardige patroontjes gemetseld.

  7. Imposante torens.

  8. Veel daar geweest maar ken de watertoren niet. Mooi ding!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: