Apr-12: Zwerfwandeling Utrecht 2

Dit wordt nog prakken. Ik wil niet meer dan 3 blogberichten maken over deze wandeling. Maar als ik de foto’s zie, dan gaat dat lastig worden. Hieronder de eerste helft aan de zuidoostkant van Utrecht Centraal met foto’s uit de Rivierenwijk en het Stationsgebied.

Aan de zuidwestkant is een nieuwe uitgang, die me naar het nieuwe busstation bracht. Zelf ben ik voor dit systeem, waarbij de bussen net als treinen langs een perron worden geparkeerd en de trap midden op dat perron uitkomt. Hadden ze in Alkmaar ook mogen doen.

Maar ik wilde niet bussen, maar lopen en liep dus door. Er was maar 1 uitgang richting zuid-oost en dat werd al snel een smal stoepje langs een drukke busbaan met aan de ene kant het spoor en aan de andere kant afzethekken. Ik liep richting die brug en zag daar een lift. Bouwhekken verhinderden dat ik die kon gebruiken. Dus maar doorgelopen met de bussen mee. En jawel op het eind stond een bordje dat ik als voetganger niet verder mocht. Onzin, want ook hier was een smal trottoir. Ik liep dus 50 meter strafbaar. Dan hadden ze dit maar eerder aan moeten geven.

Daarna ging het prima en al snel viel m’n oog op een haventje (de Veilinghaven) dat ik al eerder had gezien. Normaal fiets ik daarlangs richting Nieuwegein. Nu nam ik de andere kant omdat de watertoren ergens aan deze oostkant moest zijn. Na een setje nieuwe huizen verschenen er rijtjeshuizen van rond 1900 met aardige gevelstenen en deze spreuk:

Ik kreeg de indruk dat ik fout aan het lopen was. Niet zo vreemd. Ik wandel net zoals ik fiets, zonder kaart. Dus bij de 2de keer vragen begreep ik dat ik langs het verkeerde (Merwede-) kanaal liep. Niet erg, want zo had ik wel mooi de gevelstenen en wat oude straatkolken gezien. Het was daarbij prachtig wandelweer.

Ik boog dus af richting oost en liep zo vrijwel recht op de eerste watertoren af. Daarna liep ik terug door een oud buurtje met wat aparte tegels zoals deze:

Daarbij opgemerkt dat hier geen asfalt te bekennen was en dat straatboenen hadden ze het laatste jaar ook niet uitgevoerd. Er reden erg weinig auto’s en je kan er prima wandelen. Zo liep ik ook langs de voormalige Da Costaschool. Een gebouw uit de tijd van de Amsterdamse School. Mij vielen vooral de 2 identieke e-Huisjes met ronde hoeken op.

Een halve straat verder trof ik een mooi gevelkunstwerk. Ik schaarde iets dergelijks onder de tag graffiti, inmiddels vind ik ‘Mural’ (Muurschildering) een betere omschrijving. Het betreft hier de heren Cats en Hooft, opgebouwd uit allemaal kleine fotootjes. Mogelijk mensen uit deze buurt. Ongemerkt was ik de Dichterswijk in gelopen en de straten van beide dichters komen hier samen.

Het is niet ver van het station, maar ik vraag me af of hier wel eens een tourist komt. Niet veel verder stond een Riksja voor een deur, dus die moest ook op de foto. Net als een vervallen hefbrug zo’n 100 meter verder. Die zal destijds voor een spoorlijn gebruikt zijn naar het eerder bekeken veilinghaventje.

Ik was dus weer bij het station, aangezien ik de 2de watertoren aan de andere kant van het station wilde zoeken. Die fout met de busbaan ging ik niet meer maken. Ik wilde wel over die nieuwe brug. Heet Moreelsebrug. Het was flink treetjeslopen. 100 op en 100 neer. Bovenop stonden een paar gidsen hun beider groep toe te spreken. Ik heb even meegeluisterd. Je hebt er een prachtig uitzicht op het nieuwe bus-, trein- en tramstation.

Dwz aan de oostkant lagen de trambanen die de sneltram van Nieuwegein via hier moet verbinden met de Uithof. Dat zal een berg bussen door de binnenstad schelen die nu vol zitten met studenten en ziekenhuisbezoekers. In deze brug zaten grote gaten waar liften in passen om zo naar de perrons te komen. Alleen waren die liften er niet en er was zelfs geen trap. Je kan deze brug dus (nog) niet gebruiken naar de perrons.

Foto’sKaartjeDeel 1Deel 3Deel 4

Advertentie

Geplaatst op 2018-04-12, in Brugmatig, Kunstmatig, PEN-matig, Rijwielmatig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. tegelwijsheden… Ik vind Utrecht een mooie stad waar best wel veel te ontdekken is.

  2. @Sjoerd: Ik heb net nog een foto met 2 e-Huisjes toegevoegd en wat fouten uit de text gehaald. Er volgt nog een bericht met nog wat meer foto’s uit de binnenstad. Ik had al ervaring met Utrecht en net buiten het winkelgebied kom je erg bezienswaardig spul tegen. Eigenlijk vind ik vooral Hoog Catherijne nix. Het is er simpelweg te druk. Ook de Jaarbeurs is een set grote grauwe bedrijfshallen tegen de Binnenstad. Als ik er niets te zoeken hebt, dan word ik een beetje depri van dergelijke gebouwen.

  3. Ook leuke routes, die jij liep. Wat een veelzijdigheid in dat Utrecht. Mijn dwaaltocht kun je hier lezen: http://sjannesblog.com/2018/04/13/dwalen-door-utrecht-1/

  4. Arnoud Hugo

    Ik heb er 12 jaar gewerkt. Ik moet er toch weer eens gaan kijken zo te zien. Veel veranderingen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: