Apr-20: Uitslag GR2018 Alkmaar

Regelmatig krijg ik zoekers, die naar de uitslag zoeken van de Alkmaarse Gemeenteraadsverkiezing. Zij belanden dan op een ‘afwijkend bericht‘ uit 2014. Alkmaar stemde toen een half jaar later door een gemeentelijke fusie met Schermer en Graft-De Rijp.

Opkomst:
Naar nu duidelijk mag zijn; zorgde die afwijkende kiesdatum 3,5 jaar geleden voor 10% minder opkomst. Burgemeester Bruinooge was destijd zeer enthousiast over de afwijkende kiesdatum. Hij vond dat elke gemeente de gemeenteraadsverkiezing op een andere datum zou moeten houden, dat voorkomt inmenging van de landelijke politiek. Dat laatste vind ik prima. Maar door minder (landelijke) aandacht was er een veel lagere opkomst en dat lijkt me ongewenst. Deze keer was de opkomst 55% en daarmee 12,5% hoger. Net als in de omringende gemeentes was 2,5% toe te schrijven aan het referendum en zo’n 10% omdat Alkmaar weer in de pas loopt en met de meute meestemt.


In de grafiek hierboven is de opkomst van de huidige gemeente Alkmaar (dus ook bij de voorgaande gemeenteraadsverkiezingen inclussief Schermer en Graft-De Rijp) vergeleken met het gemiddelde in de provincie Noord-Holland. In Schermer en Graft-De Rijp is de opkomst beduidend (ca. 15%) hoger dan in het verstedelijkte deel van Alkmaar. Op het totaal blijft dat effect beperkt, omdat maar 12% in dit buitengebied woont.

Eigenlijk zouden er nog meer referenda op de verkiezingsdag gehouden moeten worden, om zo nog meer mensen naar het stemlokaal te trekken. (Een ruime meerderheid van de Alkmaarders was tegen de ‘Sleepwet’.)

Uitslag:
Hieronder een tabel. De blauwe staaf is het absolute aantal stemmen, OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar) bleef met 7269 stemmen de grootste partij. Ze leverden wel flink wat zetels in. Van de 10 bleven er 6 over (de oranje staven). Maar eigenlijk waren ze al met 8 aangezien de 2 mensen die nu in BAS zitten uit de OPA zijn gestapt. BAS (Belangen Alkmaarse Samenleving) kwam overigens niet verder dan 2 zetels, terwijl ik er 4 had verwacht. De groene staven geven mijn voorspelling aan.

De trend van m’n voorspelling was redelijk, maar ik had het behoorlijk fout bij de PvdA, die in Alkmaar het verlies behoorlijk wisten te beperken. Denk had ik daarbij veel te hoog ingeschat. Mohamed Keskin had wel voldoende stemmen voor een zetel als ie binnen een andere partij had meegedaan. Zoals de PvdA, waar hij uit stapte. Nu haalde zijn Denk-partij tekort stemmen voor een stoeltje in de raadszaal. Daarvoor heb je de kiesdeler nodig, dus minimaal 1216 stemmen. Je hebt tegenwoordig maar een kwart, dus 304 stemmen, nodig om via voorkeurstemmen in de raad te komen.

Voorkeurstemmen           865 Tamara Vermeulen (VVD, v)
3599 Victor Kloos (OPA, m)      797 Leo van Etten (PvdA, m)
3048 Elly Konijn (D66, v)      604 Mohamed Keskin (Denk, m)
2520 Christian Braak (GL, m)     601 Simon Ruiter (CDA, m)
2257 John v/d Rhee (VVD, m)     578 Ronald van Veen (CU, m)
2130 Iris Zeijlemaker (CDA, v)    572 Pieter Dijkman (VVD, m)  
1949 David Rubio Barrajo (PvdA, m)  535 Gosse Postma (CDA, m)
1789 Janine Visser (PvdD, v)     533 Maaike Kardinaal (GL, v)
1601 Ineke Bozelie (GL, v)      503 Kirsten Dielemans (SPA, v)
1457 Arie Epskamp (SPA, m)      435 Ema Najetovic (GL, v)
1383 Ben Bijl (BAS, m)        400 Frits Jonk (CDA, m)
1296 Maya Bolte (LA, v)       384 Jorina Hooijschuur (OPA, v)
1200 Anjo v/d Ven (OPA, v)      376 DE Schulz (D66, ?)
1114 Katinka Kerssens (PvdA, v)   360 P van Diepen (D66, m)
                   343 Thomas Saverschel (DPA, m)
                   335 Mohamed Ezhar (LA, m)
                   334 Mohamed Nabih (PvdA, m)

Hier het complete proces-verbaal, die op de gemeentelijke website vrijwel niet te vinden is.

De meeste van de bovenstaanden met voldoende voorkeurstemmen kwamen al in de raad omdat ze op een verkiesbare plaats stonden. Ema Najetovic en Mohamed Ezhar kwamen daadwerkelijk door voorkeurstemmen in de gemeenteraad.

Coalitie:
Op dit moment is men al een tijdje doende om een coalitie te vormen. De gedachte gaat uit naar OPA, VVD, CDA en GL. Daarmee vervangt GL D66 die op dit moment buitenspel staat. Zelf zie ik liever D66 ipv het CDA. D66 is ook iets groter dan het CDA. Maar met een CDA-informateur lijkt dat geen optie. Het had ook totaal anderes kunnen lopen als hier de PvdD (Partij voor de Dieren) niet mee had gedaan. Het leeuwendeel van die stemmen was dan naar GL gegaan en die zou dan met 7 of 8 zetels de grootste partij geworden zijn.

Hierboven is goed te zien dat de PvdD in dezelfde ‘Links-Progressieve’-hoek zit. In andere grote gemeentes als Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Arnhem, Haarlem, Zutphen en Helmond, werd GroenLinks wel de grootste partij In veel gevallen deed de PvdD in die gemeentes niet mee.

In Alkmaar had de PvdD voor een revolutie kunnen zorgen door niet mee te doen. Dan was de macht van OPA gebroken door GroenLinks en dat had echt niemand verwacht behalve de schrijver dezes. Voor de coalitievorming had het niet veel uitgemaakt. OPA blijft nodig voor een redelijke meerderheid.

Advertentie

Geplaatst op 2018-04-20, in Alkmaar, Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Geen heel erge griezelpartijen bij jullie dus.

 2. @Emigrant: Dat zeg niet veel. Dergelijke figuren verstoppen zich hier in de VVD, OPA en mogelijk wat andere partijen.

 3. Ik heb het niet zo op die plaatselijke partijen…

 4. @Sjoerd: Lokale partijen zijn er in alle soorten en smaken. Alkmaar heeft er 4.

  De landelijke partijen zijn ook niet alles. GroenLinks heeft net als in de rest van NL flink gewonnen, maar dat komt niet omdat ze lokaal beter presteerden. Eerder had de PvdA dat voordeel onder Wouter Bos en de SP onder Marijnissen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: