Mei-08: Giro d’Israel

In de afgelopen dagen tourde het wereldpeloton door Israel als aanloop naar de finish in Milaan. Voor een flinke bak met geld was de Giro naar deze uithoek uitgeweken. Niet zo gek, want eerder zijn ze wel eens gestart in Gironingen en dat is ook niet bepaald in Italia.

Of er meer Italianen naar Gironingen zijn gekomen om die mooie stad eens te bekijken, betwijfel ik. De laatste jaren zie ik opvallend veel Spanjaarden in Alkmaar. Dat terwijl de Vuelta hier nooit gestart is en we ook elk elk jaar uitbundig vieren dat we van ze gewonnen hebben.

Israel deed dit dus ook ter promotie. Alleen kwam het dit jaar hier niet op een webkanaal van de publieke omroep. De enige die het uitzend is Eurosport. Die kijk ik nooit. Ik moet daar apart voor betalen en zoveel sport kijk ik nu ook weer niet. In een paar omringende landen wordt het wel uitgezonden, maar die doen allemaal aan ‘geoblocking’. Ik moet een VPN gebruiken om daar doorheen te komen en dat is me ook teveel werk.

Uiteindelijk bedacht ik dat de Israelische TV minder eenkenning zou zijn. Zij willen immers dat hun land gepromoot wordt. En dat was juist. HD TV via m’n PC was prima en het Hebreeuws nam ik op de koop toe. Doet er ook niet toe, want de organisatie zet er zelf de namen van wielrenners onder met tijden, allemaal voor een westerling goed leesbaar.

En eigenlijk kijk ik vooral voor het landschap. Wat Israel dus wil promoten. Er was echt geen klap aan. De heren reden over een lege rechte 4-baansweg. Dat was al uiterst saai. Maar de omgeving was ook nog eens troosteloos:

Ik snap werkelijk niet waarom de Joden en Palestijnen daar ruzie over maken. Dit beloofde land van melk en honing komt bij mij meer over als een zinderende zandbak. Het zal er ook akelig heet zijn. Fietsers hebben er niets te zoeken. Toch was er nog een plaatje opgebouwd uit een berg fietsen:

Zullen die daar echt veel worden gebruikt? Ik jan dat moeilijk geloven.

In de kopgroep reed een Franstalige Canadese fietser van de Israel Cycling Academy. Ben benieuwd of die ploeg de Giro gaat uitrijden. Zelf zou ik dan eerder m’n geld zetten op de Arabische ploegen uit de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) en Bahrain (BRN). Daar fietsen hoofdzakelijk Italianen in. Ik weet niet van enige fietsende Arabier. Punt is wel dat het vast een discussie is geweest Israel en de Arabische landen doen meer dan moeilijk in het bezoeken van elkaars landen.

Het is overigens opvallend hoeveel sportclubs gesponsort worden door Arabisch oliegeld. Denk aan de grote voetbalclubs van Barcelona (2011-2017), Parijs, Madrid, Manchester (City), Milaan (AC), etc. Dit soort investeringen zal er mede voor gezorgd hebben dat de prijzen van bijvoorbeeld spelers zo achterlijk gestegen zijn.

Zelf heb ik er in elk geval niet bewust aan meegewerkt. Zo heb ik nog nooit enig voertuig van fosiele brandstof voorzien en sinds 1998 heb ik niet meer gevlogen. Voor die tijd heb ik overigens ook nimmer in een Arabisch vliegtuig gezeten. Dat kwam toen pas een beetje op.

Advertentie

Geplaatst op 2018-05-08, in Fietsen, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Ik snap het ook niet, net kleine kinderen daar in die zandbak…

  2. Het girootje uit Israel was het belangrijkst.

  3. Vaak kan je met veel geld je wensen kopen.

  4. @Bytheway: Wat dat betreft heeft Emigrant het mooi verwoord. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: