Mei-28: Max Parkeren

En dan heb ik het niet over de bolide van M Verstappen, of het wegzetten van Maxima van Oranje. Zelfs niet over de Maxx-bussen die hier met een maximale breedte door de binnenstad rijden. Nee, dit is meer iets voor omroep Max. Een elektrisch autootje waar maximaal 1 overgewichtige in past of 2 mensen van mindere omvang. Het gaat om het vergroten van de mobiliteit onder ouderen en mensen met een beperking:


In ALkmaar rijden 10 van deze autootjes rond. Ze zijn gekoppeld aan wijkcentra en mensen met een mobiliteitsprobleem kunnen ze een paar uur voor een beperkte afstand gebruiken. Deze hierboven is gekoppeld aan de Wijkboerderij in Overdie. Hier meer over Max-Mobiel, die je ook vind in Amsterdam-Zuid en veel Friese gemeentes.

Voor zo’n voetuig zal hetzelfde gelden als een Canta. Je mag ‘m op de stoep parkeren als ie maar niet in de weg staat. En dat is hierboven te betwijfelen. Met moeite kon de vrouw met rollator tussen het autootje en de paal door. Ook al omdat de spiegel niet ingeklapt was. Iets dat hier elke automobilist in de straat doet, al was het maar om ‘m heel te houden.

In Alkmaar mag je ook gratis in een parkeervak staan, als je een gehandicapten-parkeerkaart hebt. Je mag hopen dat ze dat aan deze voertuigjes hebben gekoppeld. Anders is het een stuk goedkoper op de stoep. Deze staat overigens naast een lege invalide parkeerplaats op kenteken. Vandaar de paal. Punt is wel dat dit autootje geen kenteken heeft. Mogelijk mag ie daarom niet in het parkeervak, waar toch zeker 3 van deze dingen in passen.

En laten we wel zijn, een flinke motorfiets neemt op de stoep evenveel ruimte in en dat mag ook. Toch is er in Amsterdam een flink gedoe over vergelijkbare (e-)voertuigen als de Biro. In Alkmaar valt het wat dat betreft nog mee.

Hier heb je eerder last van de stadsquad, die zie je maar zelden geparkeerd:

Past ook tussen de paaltjes door en heeft net als een motorfiets geen kenteken aan de voorzijde. Ze worden dus niet opgemerkt door het camerasysteem van de Binnenstad. Ook voor deze dingen zal gelden dat je parkeergeld moet betalen als ze in een parkeervak staan en dat ze helaas gratis op de stoep mogen.

Zo’n quad kan in diverse groepen vallen, afhankelijk van de uitvoering. Vaak vallen ze onder de gemotoriseerde 3-wielers, terwijl ze toch duidelijk een wiel meer hebben. Typische 3-wielers zijn de motorfietsen met zijspan:


Of zo’n bejaarde Isetta of Messerschmitt K200 uit 1962, die ik in Medemblik zag:

Volgens een parkeerwacht zitten die dingen in een grijs gebied. Niet zo erg, want zo vaak tref je die dingen niet.

En dan heb je nog de brommobiel, een 45km-voertuig tot 1,45 breed. Dus gewoon een ietsje kleinere auto of een veel grotere Max-Mobiel. Omdat er een bromfietskenteken op zit denk ik dat die ook niet verplicht in een parkeervak moeten. Punt is wel dat ze zo groot zijn, dat er geen ruimte voor op een stoep te vinden is.

En zeker niet als je een gewone auto om laat zetten naar een brommobiel:

Advertentie

Geplaatst op 2018-05-28, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. De binnenstad van Groningen is autovrij.

  De binnenstad van Amsterdam wordt wellicht autovrij.

  Zal Alkmaar hierin volgen?

  Zonnige groet,

 2. Wat laat je weer een prachtige reeks voertuigen zien.
  Wat ik mij afvraag hoe je als mens met een beperking zo kunt parkeren dat een lotgenoot moeizaam moet manoeuvreren.
  Maar misschien was de bestuurder verstandelijk beperkt.

 3. @Rob: Qua autovrijheid is er weinig verschil tussen de binnenstad van Grongingen en Alkmaar. Een groot deel is autovrij, maar ook daar zijn wegen door de binnenstad waar je met de auto mag komen. Die autovrijheid wordt hier geregeld met cameraewaking en die detecteerd alleen de nummerplaat voor. Dus motoren (die net als snorfietsen hier niet in de binnenstad mogen rijden) worden niet gedetecteerd. Het parkeren op de stoep is vooral in de schil om de binnenstad iets om over na te denken, daar is de parkeerdruk ook erg hoog.

 4. @Ferrara: Mogelijk was het een toevalstreffer. Ik zag dit autootje hier voor het eerst en het kan zijn dat ik hem daar de volgende keer niet meer tegenkom.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: