Jun-05: Uitstapje Emmakwartier

Het zal halverwege maart geweest zijn. Op dat moment was ik bezig met de Kaaspuntjes’-route. Die vond ik leuk, maar erg binnenstedelijk en zelfs daar ontbraken opvallende gebouwen en mooie plekjes. Ik had al wat aanvullingen gemaakt, die ik uitstapjes noem. Op het kaartje kan je die aanvinken. Een daarvan gaat door het Emmakwartier.

Zoals gebruikelijk liep ik ook destijds redelijk veel en zo was ik rond een uur of 5 te vinden bij Het huis met de kogel, danwel dichtbij de Glazenier. Daar liep ook 2 mensen op van rond de 65. Ze dachten hardop na over wat ze wilden. Ik dacht dat ik ze kon helpen met de weg, maar dat was het probleem niet. Ze hadden eerder het museum bezocht en wilden nog een stuk door de oude stad lopen. Maar de VVV was al dicht.

Ik raadde ze aan om de metalen kaaspuntjes te volgen, die ook daar liggen. Toen bedacht ik om een stukje met ze mee te lopen als popup-gids. Dat vonden ze leuk. Het waren ook goede lopers, dus na een stuk Oude Gracht met het Wildemanshofje vroeg ik of ze ook nog wat verder wilden kijken naar 2 hofjes, die net buiten de binnenstad liggen. Daar hadden ze wel oren naar.

Ze hadden niet in de gaten dat ik zo m’n ‘Uitstapje’ door het Emmakwartier top hen testte. Allereerst liepen we langs Hofdyk. Dat is een van de grote herenhuizen aan de Nieuwlandersingel in Art Nouveau-stijl. Opvallend is echter dat dit huis geen voordeur heeft, maar een zeer aparte zijdeur aan de Hofdijkstraat.

Ik heb geen idee wat ‘Hofdijk’ of ‘Hofdyk’ doet binnen het koningshuis ten tijde van Emma. Ik kan er niets over vinden en ook de meelopers hadden geen idee. Staat ook niet in de omschrijving van dit Rijksmonment. Aanvulling: Het gaat om een Alkmaarse Schrijver, zie reacties onder dit bericht.

Iets verder is een paar jaar geleden het naastgelegen schoolplein prachtig opgeknapt met veel groen. Buurtkinderen zie ik hier ook vaak buiten schooltijd spelen. Iets verder staat een opvallende Villa. Het is geen monument. De bouwstijl kan ik dan ook niet vinden, maar het is zeker een mooi gebouw.

Via daar loop je zo op het totaal vernieuwde Ringershof af. Die bestaat uit 2 woonlagen en daar wonen ook jonge mensen. Het leuke windvaantje is weer teruggeplaatst. Als je door dit hofje loopt, dan gaat het over in een veel ouder hofje van Paling en van Foreest. In het poortgebouw staan allemaal stichtelijke texten in steen uitgehouwen.

M’n medelopers vonden het prachtig. Om het voor hen niet al te lang te maken ben ik met ze richting station gelopen. Dus nog een flink stuk langs de Kaaspuntjesroute. Ze stonden er op om me op iets te trakteren en dat werd cappuchino met flinke kwarkpunt. Zelf deden ze ook mee. Volgens mij kwamen ze uit Friesland, maar dat weet ik me niet meer goed te herinneren.

Dat Emma-ommetjes is op de kaart wat uitgebreider. Die gaat nog langs de achterzijde van het voormalige Sint Elisabeth Ziekenhuis (eveneens een Rijksmonument) en een klein stukje door de Rochdalebuurt. Die huurhuizen van rond 1930 vind ik erg fraai. Ik zal er eens een betere foto van maken. Hier 2 foto’s. Bij het nazoeken vond ik een prachtig Youtube-filmpje van de complete bouw. Helaas is het beeld 33% te breed, waardoor mensen en huizen wat uit model zijn. Met streetview kan je zien hoe het er 88 jaar later uitziet. In veel Nederlandse steden zijn sociale woningbouwprojecten gestart naar het voorbeeld van Rochdale (GB-Eng).

Aansluitend gaat het dan terug langs het Pertrus Carnisius Lyceum. Die is ook van Nies Molenaar, maar daar is weinig over te vinden. De overgang Rochdalebrug-Lyceumbrug is opgeleukt met een betonnen granieten tableau, dat me aan Oost-Europese kunst doet denken. Vanaf die brug heb je naar het noorden een prachtig uitzicht over de Bleekersloot. Je hebt dan echt niet het idee dat je in een stad bent.

Advertentie

Geplaatst op 2018-06-05, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Ximaar, wat goed dat je toeristen een minder bekend stuk van Alkmaar laat zien.

  Onlangs hield de HVA een wandeling over schrijvers in Alkmaar, de voorzitter schreef er een column over hierbij de link. https://www.hvalkmaar.nl/column/hofdijk-en-alkmaar-beetje-sneu/
  Overigens heet het huis wat jij beschrijft niet Hofdijk, het huis met die naam staat aan de overkant in het Kennemerpark.

 2. Ben ik nog even, dit vond ik over het relief op de brug.
  http://alkmaar.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/2220-relief-gehakt-in-graniet.
  Leuk filmpje!

 3. Dank voor de HVA-link. Die je bedoelt heet Hofdijk, deze heet Hofdyk: https://goo.gl/maps/pvvzKDEGqB12 Het heeft dus niets te maken met het Koningshuis.

  Ik heb beton maar snel verandert in graniet. ;-)

 4. Je hebt helemaal gelijk met die naam, missertje ….

 5. Zo heb je als gids ook een leuk uitstapje gehad, en met een mooie afsluiting.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: