Jun-10: School- of Bedrijfsdaken?

Een paar dagen terug las ik op twitter een berichtje dat er meer zonnepanelen op schooldaken moeten komen. Goed idee. Ik ben daar zeker niet op tegen. Vooral omdat het dak van ons appartementengebouw behoorlijk ongeschikt is. Feitelijk heb ik met mijn benedenwoning niet eens een dak, maar bovenburen.

Schooldaken vind ik ook beter dan zomaar een weiland volplempen. Toch hebben we hier in Alkmaar veel meer beschikbare oppervlakte op bedrijfsgebouwen. Vomar heeft anderhalf jaar geleden ter grootte van 2,5 voetbalvelden aan zonnepanelen op hun magazijn geïnstalleerd. Dat is te vergelijken met zo’n 1540 rijtjeswoningen.

We hebben in Alkmaar 2 grote scholen, InHolland waarop 0,9 voetbalveld beschikbaar is en het Horizoncollege dat met moeite op 0,7 voetbalveld aan dakruimte heeft. Dat komt overeen met 550 en 400 rijtjeshuizen. Andere schoolgebouwen zijn veel kleiner.

Deze 2 schooldaken stellen weinig voor ten opzichte van een setje bedrijven hier in de Boekelermeer:

Het groenomrande (rechtsonder) is van de Vomar. Dat dak wordt dus gebruikt. In de buurt daarvan zijn 4 panden met een vergelijkbaar oppervlak. Geen daarvan wordt benut. De roodomrande panden hebben bij elkaar een dakoppervlak van 8,8 voetbalveld en dat
is vergelijkbaar met 5400 rijtjeshuizen. In Alkmaar zijn meer panden op andere bedrijfstrerreinen. Maar op deze manier is al te zien dat op bedrijfsdaken veel meer ruimte is dan op schooldaken.

Maar natuurlijk mag het op beide. Waarbij bouwmarkten en tuincentra ook veel aan dakruimte te bieden hebben. Wat mij betreft is hier nog lang geen rede tot het opgeven van landbouwgrond voor stroomopwekking. Het meest opvallende is het bedrijf links, die met het grootste (witte) dak van 3,5 voetbalvelden. Dat is notabene een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt en er dus zelf geen op het dak heeft.

Advertentie

Geplaatst op 2018-06-10, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Alle beschikbare daken vol met zonnepanelen lijkt mij een mooi streven.

  Tja, de overheid kan dan mooi praten over scholen. Ik stel voor alle nieuwbouw verplicht bedaken met zonnepanelen.

  Rigoreuze groet,

 2. Een nobel streven om op ieder nieuw gebouw zonnepanelen te verplichten…

 3. Dat laatste vind ik bizar!
  Wij hebben sinds vorig jaar onze daken (3 niveaus) vol liggen met zonnepanelen.

 4. Dak met zonnepanelen, prima maar dan ook helemaal vol. Zodat het lijkt alsof ze de pannen vervangen.
  Veel mensen houden niet van de moderne molens maar hier en daar een paar paneeltjes op een dak, dat is pas ècht lelijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: