Jun-12: RegiOBA-2ling

Het mag bekend zijn dat ik iets met regionale blogs heb en dat ik vind dat die op de andere blogplatforms vrijwel niet aan bod komen. Vandaar dat ik enkele jaren terug zelf maar iets in elkaar had geflanst. Al snel kwam daar een lijst met bloggers en blogsters bij, die ik per blog voorzien heb van wat sleutelwoorden. Dat me handig en ik gebruik die site ook zelf.

Eigenlijk zou ik er wat meer mee moeten leuren, maar daar ben ik dan weer niet de persoon naar. Wel heb ik veel later een alternatief voor OBA bedacht, toen uit OBA de stekker werd getrokken. In dat geval gaat het niet om typisch regionale blogs. De truc zit hier in een lijst waarbij het nieuwste bericht boven staat. Moeilijk is dat niet, blogspot heeft daar een prima functie (widget) voor. Al snel bedacht ik die lijst te scheiden in dagelijkse bloggers en wekelijkse bloggers (die minder dan 4x per week bloggen).

Beide hebben een eigen url, ximaar.blogspot.com voor de regionale blogs en xiwel.blogspot.com voor m’n OBA-alternatief dat ik XBB (Ximaar’s Bijzondere Bloglijst) heb genoemd. Die 2 kunnen niet bij elkaar, omdat je bij blogspot niet per pagina de indeling kan veranderen. Hoeft ook niet, op deze manier werk het ook.

Wat ik de laatste dagen wel heb gedaan is die 2 overzichten op elkaar afstemmen. Zo gebruik ik inmiddels dezelfde kleuren en heb ik wat regiobloggers, die al op XBB stonden, ook op de blog-kaart gezet. De lijst met bloggers en blogsters heb ik voorzien van alle blogs die op deze 2 sites staan. (Daar ben ik nog een beetje mee bezig).

Als laatste heb ik een soort menu gemaakt, waardoor beide sites als een soort tandem aan elkaar gekoppeld zijn. Of mensen op deze siamese tweeling zitten te wachten weet ik niet. Maar ik vond het wel leuk om hier wat tijd in te steken. Ik kan ook moeiteloos stellen dat dit redelijk uniek is. Ben het nog niet op het internet tegen gekomen, ook niet in een andere taal. Nu deze ‘harmonisatie’ een beetje achter de rug is valt het weer mee met de tijd die zoiets vergt. Die tijd zit vooral in het zoeken van interessante blogs en het verwijderen van blogs die opgedroogd zijn. (Zoiets actueel houden valt me bij andere blogplatforms erg tegen. Maar al te vaak tref je nog blogs op het 7 jaar geleden afgeschaft web-log.nl-domein.)

Er is zeker nog een dingetje waar ik niet zo blij mee ben. XBB duurt vrij lang met laden. Niet zo lang als voorheen OBA, maar toch zeker een seconde of 8. Dat zit in de 330 blogs, waarvan het laatste bericht wordt opgehaald en naar tijd gerangschikt. Bij blogspot kan je ook kiezen voor het tonen van maar 2 x 25 blogs uit dezelfde 2 lijsten met 330 blogs. Het is maar de vraag of dit sneller gaat, maar ondanks dat vindt ik 25 per lijst net te weinig.

Ik kan ook de lijst met dagelijkse blogs op een derde website zetten, dat halveert de laadtijd. Maar dan heb je die 2 lijsten met dagelijkse en wekelijkse bloggers niet meer mooi naast elkaar. Ik laat het dus nog maar even zo.

Tips zijn altijd welkom. Er zijn vast nog andere blogs die aan de lijsten toegevoegd kunnen worden. Daarbij opgemerkt dat mamablogs, sportblog, autoblogs en bijvoorbeeld mode- en/of make-upblogs bij mij weinig kans maken. Voor zoiets is Bloglovin e.d. Kan me ook voorstellen dat de sleutelwoorden per blog wat beter kunnen. Gewoon hierover iets in de reacties hieronder zetten en dan komt het eerdaags wel goed.

Advertentie

Geplaatst op 2018-06-12, in Webmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Yessss, net de top 10 gehaald! 👍🏼😄

 2. Ik blog zelf nog nauwelijks en lees ook nog maar twee of drie blogs. Ik wist niet dat bij OBA de stekker eruit getrokken was. Was ook niet erg functioneel.

 3. @Hermanus: Je bent alweer gezakt baar plek 20. Kan je oplossen door een nieuw bericht en dan meteen te kijken. ;-) Punt is wel, als je dat te vaak doet dan verhuis je naar de rechterkolom en daar is de competitie flink groter.

 4. @Margo: De OBA-site kostte geld en tijd en beide raakte door omstandigheden op. Daarbij konden mensen zich autmatisch aanmelden en kwamen er blogs die er volgens mij niet op thuis hoorde. Dus van die make-up-rommel en/of wat commercieel materiaal. De actieve groep was onder de 50 bloggers, omdat zij hun verhuizingen niet doorgaven. Ik keek er dus nog wel, maar had er de laatste tijd zeker moeite mee. Toch vind ik het mooi om af en toe eens iets anders te lezen en dat kan mooi op m’n eigen manier. Daar staan ook berichten en bloggers bij die niet in m’n straatje bloggen. Tegengeluiden vind ik dan ook prima, maar aan rommel heb ik een hekel.

 5. Een mooi idee, een eigen RSS reader

 6. Sjoerd voor het die automatische rangschikking is dat zo. Ik vind het wat dat betreft jammer dat er goede blogs zijn zonder RSS of een RSS die niet goed werkt. Dergelijke blogs kan ik nog wel op de kaart zetten of in het alfabetisch overzicht.

 7. Op WordPress ontbreekt de mogelijkheid een bloglijst aan te maken waarvan telkens het laatste bericht van elke blog wordt vermeldt. Wel kon er een lijst aangemaakt met uitsluitend blogs die op WordPress staan. Die heb ik geplaatst. Maar die meldt alleen icoontjes met links, geen nieuwe inhoud, en maximaal 50 stuks. Elke nieuwe vermelding verdringt een eerdere.

  Een willekeurige lijst handmatig aanmaken op een extra pagina kan natuurlijk. Maar dan wordt de inhoud niet regelmatig automatisch ververst. Daarom heb ik besloten toch een blogspot account aan te maken, om daar een automatisch verversende pagina aan te maken en die in te linken op WordPress.

  Helaas kan ik nu ook op Blogspot die functie niet meer vinden.
  Is dat daar misschien alleen voor betalende bloggers beschikbaar?

 8. @Vlierbloesem: Helaas bestaat die optie niet voor de onbetaalde wordpress.com-versie. Bij blogspot moet je eerst naar Lay-Out gaan en daar op een grote + drukken om zo een gadget toe te voegen. In dit geval ‘Lijst met blogs-gadget’. In principe doet ioe dat voor een zijbalk of footer. Maar je kan zo’n ding ook uit de zijbalk naar het Algemeen-gedeelte slepen.

  Er is wel een verandering gekomen. Mijn lijsten laat ie nog compleet zien. Als ik ‘m bijwerk, dan krijg je niet meer dan 10 blogs per lijst te zien en de rest via een ‘Alle tonen’ knop onderaan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: