Jun-16: Voorkom Buurten

Dit bord zie ik de laatste jaren steeds vaker:

Ik begrijp borden of kreten als Brandpreventie, Inbraakpreventie, Diefstalpreventie, Criminalitietspreventie, Overlastpreventie en Gladheidspreventie. Dat is allemaal bedoeld om iets te voorkomen. Maar waarom zou je een buurt of buurtvorming willen voorkomen?

Het grappige diefje (in de kledinglijn van een eeuw geleden) zal aanduiden dat men eerder Inbraakpreventie bedoelt. Kortom een conflicterend bord. (Net zoiets als ‘CameraBewaking‘.)

Een bord dat ik van ruim 30 jaar geleden ken. Ik werkte toen een paar maanden in Canada en in de buitenwijken zag ik af en toe een bordje met ‘Neighborhood Watch‘. Inderdaad ‘Gluren bij de Buren’. Daar is weinig mis mee. Nederlanders in dorpen zijn er enorm goed in geweest.

Dwz vooral in slaapwijken zijn er minder gluurders. Beide parters zijn lang van huis voor werk en een eventueel kind zit in de opvang. Als ze al thuis zijn, dan kijken ze TV of Smartphone. Daardoor blijft er weinig tijd over om naar buiten te kijken.

Deze Whatsapp-bordjes komen vooral in dergelijke wijken voor of in bungalow-wijken, waar veel struiken en bomen het zicht ontnemen. Wijken waar je ook weinig mensen op straat ziet. Laat staan dat ze -zoals hier in de oude arbeiderswijken- met mooi weer de stoelen op straat zetten en gezellig contact hebben met de buren. Daar zie je deze bordjes vrijwel niet, ook al omdat er minder te halen is.

Het zou mij niets verwonderen als inbrekers deze bordjes wel handig en uitnodigend vinden. En dan klopt de toch weer een beetje de betekenis die ik er aanvankelijk aan toekende.

Advertentie

Geplaatst op 2018-06-16, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. We weten in ieder geval wat er bedoeld wordt.
  En een inbreker ook. Op zijn eigen manier. ☻

 2. Wat een toeval. Mij vallen deze bordjes ook op de laatste weken. Maar ik begrijp ze niet. Wat doet zo’n groep op WhatsApp? Elkaar vertellen dat de kat van mevrouw Bovensmilde over de achutting is gesprongen en het afval van meneer Outerwael verscheurt? Of dat de minnaar van de vrouw op het hoekje zijn auto heeft geparkeerd voor de garage van de tennisleraar?

 3. Ja, taal is niet meer zo het ding van de jongere generatie. Buurtpreventie slaat idd nergens op!
  Wat zitten er veel advertenties bij dit bericht! Zelfs tussen de reacties.

 4. @Margo: Ik gebruik al jaren uBlock Origin en zie dus op geen enekele website reclames. Op die manier voorkom je een berg malware. Werkt in Chrome en Firefox-achtigen. Die heb ik even uitgezet en nu zag ik het ook. Iets met sloten en fietsroutes. Mogelijk zie jij andere reclames, afhankelijk van je zoekgedrag bij Google. Dwz Google verzorgt de advertenties.

  uBlock (vrijwel hetzelfde) is er ook voor Safari.

 5. @Koen: Deze borden worden de laatste jaren per dozijn geplaatst en verliezen daardoor hun wegstuur-naar-een-ander-effect.

 6. Een toepasselijke van Gerrit de Jager.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: