Jun-21: Zuinige Koelkast en Samsom

Een paar maanden geleden heb ik een nieuwe vries/koelkast gekocht. De oude was 30 jaar oud en was verantwoordelijk voor bijna de helft van m’n elektriciteitsverbruik. Het gaat echter niet alleen om het verbruik, maar ook om de afschrijvingskosten en dat was voor die oude 0 euro, aangezien het een erfstuk was.

Destijds was het een energiezuinige, maar inmiddels zijn er op dat gebied veel betere. Punt is wel dat dat allemaal grote kasten zijn en zo groot is m’n keukentje niet. Ik wilde dus weer dezelfde maat (1,5h x 0,6b x 0,6d), waar ik m’n magnetron op kan zetten en gebuiken zonder op m’n tenen te staan.

Een dik jaar geleden vond ik er eindelijk 1, maar dan wel alleen bij webwinkels. Een alternatief van een ander merk trof ik nergens. Ik wilde hem dus ook zien en voelen voor ik ‘m aanschafte. Mediamarkt en andere witgoedzaken in Alkmaar hebben deze niet. Eigenlijk trof ik ‘m nergens in enige winkel. Ik stond dus op het punt om de gok te wagen via een webwinkel, aangezien de prijs van 329 euro best meeviel.

Drie maanden geleden trof ik een nieuwe winkel en die leverde ook dit merk. Hij had er een staan, maar die was niet energiezuinig en de uitvoering viel ook tegen. De eigenaar van de zaak vertelde ik van het type dat ik op het oog had. Toen hij de specificaties zag was meteen om. Hij bestelde er een paar en een week later zag ik dat dit aparaat er een stuk beter uitzag. Kortom ik kocht ‘m bij hem voor de internetprijs en hij wisselde hem netjes om voor dat geld.

In de folder stond ie voor 106 kWh/Jaar. Ik weet dat dat onder gunstige omstandigheden wordt bepaald. Met 120 kWh/Jaar zou ik al blij zijn. Maar nu ik hem een paar maanden heb, heb ik gemeten en berekend  dat het eerder 88 kWh/Jaar gaat worden. Een verbruik dat gelijk is aan een kleine koelkast zonder vriesdeel. En aan het zwaar geïsoleerde vriesdeel ligt het niet. Drie lades met dezelfde 60 liter inhoud, waar ik mee uit de voeten kan. Alleen is dat deel niet boven de -20 graden te krijgen.

Het bovenste koelkastgedeelte is duidelijk kleiner dan wat ik had. Maar ook dat is geen probleem. M’n oude kreeg ik nooit vol en met deze 100 liter gaat het me zeker lukken. De koeltemperatuur zou ook wat hoger mogen. Maar hij komt niet boven de 6 graden op de minstkoelende stand. Met de koel- en vriesprestaties ben ik zeker niet ontevreden.

Met dit ding ben ik per jaar 75 euro minder aan elekriciteit kwijt en m’n energierekening ziet er daarmee zo uit:

En nu blijkt dat een probleem te zijn. Diederik S heeft bedacht dat gas 75% duurder gaat worden, maar dat dat gekompenseerd wordt door een lager tarief voor stroom. Met de naaststaande getallen verwacht ik niet dat hem dat bij mij gaat lukken. Daar verbruik ik te weinig stroom voor.

En stroom wordt nog altijd voor ruim 80% met kolen en gas gemaakt. De CO2 gaat dus gewoon op een andere plek de atmosfeer in. 75% extra belasting op gas vind ik prima, maar dan ook 75% op kolen en dat dat ook geld voor de gas- en kolen-centrales die elektriciteit maken. Dan wordt automatisch ook de stroom 70% duurder en moet ik nog zien hoe Diederik dit kloppend gaat maken voor mensen met een laag verbruik.

Advertentie

Geplaatst op 2018-06-21, in Milieumatig, Woonmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Mijn verbruik is vergelijkbaar. In verhouding worden de transport- en aansluitingskosten alleen maar duurder bij dit lage verbruik.

  Maar een off grid oplossing zie ik ook nog niet te realiseren.

  Vriendelijke groet,

 2. @Rob: Om die reden heb ik de kosten van Greenchoice aangegeven. Die hebben de laagste vastrechtkosten. Met m’n benedenwoning kan ik alleen nog iets met het dak van m’n schuurtje. Voorlopig is dat niet kostenneutraal te krijgen.

 3. Ik zal maar zwijgen over mijn E-verbruik. Ik ben een heel zuinige gasman…

 4. @Sjoerd: Met mijn hoek-benedenwoning gaat m’n gasverbruik niet veel verder omlaag. Isolatie is behoorlijk goed. Plafond-isolatie kan me 100 m3 schelen, maar dan verstookt m’n bovenbuurman 100 m3 meer. Met een tussenwoning of meer mensen in m’n huis zou het gasverbruik flink omlaag kunnen. Daarbij ben ik vaak thuis. Met werk buitenshuis zou er ook nog aardig wat af kunnen. Elektrisch zit vooral in m’n laptop die ik als TV gebruik en geen wasdroger. Nu is m’n CV-ketel de grootste elektrisch verbruiker geworden.

 5. Ik word gewoon weer besodemieterd door den Haag.
  Meer betalen voor het gas en minder voor elektra.
  Daar ga je dan met je goede gedrag door zonnepanelen aan te schaffen zo het milieu te helpen. Ik ga dus meer betalen en de terugverdientijd van de zonnepanelen neemt toe.
  Eigenlijk zo ik veel meer elektra moeten gaan verbruiken.
  By the way, onze koelkast is ook aan vervanging toe, maar dan gelijk met de hele keuken.

 6. Tja, ik woon in een sociaal huurappartement. Verwarming via stadsverwarming gestookt met houtafval uit het Edese Bos. Gas voor koken en warm water. De rest dus op stroom. Die neem ik af bij Greenchoice; bij hen heb ik twee winddelen in een windmolen in Noord-Holland; dat dekt zo’n 80% van mijn stroom. Ook mijn gas neem ik bij hen af in de bij hen zo groen mogelijke vorm. Ik heb geen wasdroger of vaatwasser. Mijn flat is niet best geïsoleerd, maar daar heb ik geen invloed op. Gelukkig wel overal dubbel glas.
  Ik denk dat het zomaar kan dat over pakweg 10 jaar de woningbouwcorporatie besluit: die appartementen zijn niet voor een redelijke prijs energieneutraal te maken: slopen maar. Ze zijn uit 1967, portiekflats zoals die in die tijd in heel veel plaatsen gebouwd zijn.

 7. Ik zit nog te denken over die berekeningen van de energiemaatschappij.

 8. @Mack: Begrijpelijk. Zit in de vreemde berekening van de vermidering energiebelasting. Klik op het plaatje voor de complete berekening.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: