Jun-30: Klokkenhuis

Dit jaar was tijden de Kaeskoppenstad op het Waagplein een replica van het Klokkenhuis te zien (rechter foto). Deze schijnt schaal 1:2 te zijn, dus half zo hoog en half zo breed. De oorspronkelijke stond net ten zuiden van de Grote Kerk aan de Koorstraat en is in 1857 afgebroken.

In hartje Enkhuizen staat er nog een vlakbij de Hema (linker foto). Dat betreft een Rijksmonument uit 1877. Hier beide naast elkaar:

Inmiddels is de replica verplaatst naar de ingang van de Grote Kerk en staat ie weer bijna op z’n oude plek. De originele plaats kan als ze deze fraaie groene boom omhakken.

In West-Frankrijk ben ik dergelijke torens ook tegengekomen, zoals in Dinan de Tour d’Horloge of de Clocher (Klokkentoren) in Honfleur.

Advertentie

Geplaatst op 2018-06-30, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Bouw dan een echte, zou ik zeggen…

  2. @Sjoerd: Hij hoort bij een jaarlijks rollenspelfeest aan de andere kant van de binnenstad en wordt bijna het hele jaar opgeslagen naast nog wat van dat soort historische dingen. Dan is het makkelijk als ie op een vrachtwagen past. Met ware grootte zal de bodempaal 5 bij 5 meter zijn en dat is lastig te vervoeren. Nu staat ie tijdelijk bij de Grote Kerk omdat die zijn 500e verjaardag viert.

  3. Bijzonder ding waarom laten ze het niet staan.

  4. @Villasappho: Daar wordt over nagedacht. Dwz bij de Grote Kerk is ruimte. Op het Waagplein (de oorspronkelijke plek) is die ruimte er niet, dan blokkeert ie een belangrijke fietsroute.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: