Jul-02: Hoogbeeld
Dit blogje begint bij een artikel dat Elja Daae een 2 weken geleden op haar blog zette. Dat gaat over IGTV, een Instagram-videodienst voor verticaal beeld. Als smartphoneloos iemand erger ik me aan dergelijke onzin. Dus merkte ik op dat m’n ogen niet boven elkaar staan.
Ik wilde het daarbij laten, tot ik vandaag een leuke en toepasselijke cartoon van DirkJan zag:
En DirkJan heeft gelijk, voor het tonen van giraffes of de torens in mijn vorige bericht kan verticaal beeld handig zijn. Maar meestal is het knap waardeloos en erger ik me aan de NOS, die dergelijke meuk in het Journaal stopt met aan beide kanten brede wazige balken:
Alsof je door een kier van de deur kijkt. Dan denk ik; hak wat van de boven en onderkant af, om het zo beter beeldvullend te krijgen:
Maar dat gebeurt helaas (nog) niet. Zelf denk ik ook dat de beelden wat minder schokkerig zijn als mensen hun smartphone horizontaal houden. Je hebt dan met 2 handen meer grip. Kortom de mensen die dergelijke beelden maken kunnen er ook iets aan doen.
Het probleem zit vooral in het extremisme van het breedbeeldformaat (rechts). Die is 16:9 ofwel 1,78x breder dan hoog. De keuze hiervoor komt via de bioscoop. Daar was meer ruimte in de breedte dan in de hoogte.
Soms denkt men dat het te maken heeft met de 2 ogen die een mens heeft. Maar na een halve meter kijkafstand heeft dat geen effect meer. Eerder is het de bewegingsvrijheid van de pupil. Je kunt verder naar links en rechts kijken dan naar boven en beneden. Die verhounding sluit meer aan op KleinBeeld of de GuldenSnede.
Dat brievenbusgleufkijken kwam als reactie op het oude TV-beeldformaat van 4:3 ofwel 1,33x breder dan hoog. Dat VGA-formaat (=>) vind je nog altijd terug in digitale fotocamera’s.
Dat terwijl juist bij de oude fotocamera’s de oplossing ligt. Men had destijds niet moeten kiezen voor breedbeeld, maar voor KleinBeeld (rechts) 1,5x breder dan hoog of de Gulden Snede (creditcard-verhouding rechtsonder) van 1,6x breder dan hoog. Dat komt goed overeen met onze ogen, maar ook met bijvoorbeeld het PC-gebruik.
TV- en PC-schermen zijn al een tijdje aan elkaar gekoppeld. VGA is 640×480 pixels en dat kwam overeen met de oude TV-verhouding. Nu hebben de meeste beeldschermen FWXGA 1366×768 pixels of FHD (Full HD) 1920×1080 pixels. Dat is de breedbeeld-verhouding van 1,78×1. Voor het kijken van een film of een tenniswedstrijd van opzij is dat prima, maar voor bijvoorbeeld textverwerken is het te breed. Zelf heb ik m’n PC-scherm dan ook zo ingedeeld dat de taakbalk en m’n favorietenbalk aan de zijkanten staan en ik daardoor meer hoogte overhou.
En dan komt opeens de smartphone, die lang is zodat de microfoon bij je mond komt en het luidsprekertje bij je oor. En mensen gebruiken hem vooral voor Facebook e.d., die prima verticaal te gebruiken zijn. Dus maakt men ook verticale video’s en dat gaat goed fout als je die op een beeldscherm van een TV of Laptop bekijkt.
Die Guldensnede-verhoudig 1,6:1 had mijn vorige laptop met 1280×800 pixels (WXGA). Van een KleinBeeld-scherm heb ik geen weet. Bij analoge foto’s was dit de norm (15×10 cm afdruk of 36×24 mm negatief), maar zoiets is zover ik weet nooit als beeldscherm gemaakt.
Geplaatst op 2018-07-02, in RTV-matig, Webmatig, Ximatig en getagd als Camera, DirkJan, FHD, GuldenSnede, Het Oog, IGTV, KleinBeeld, Laptop, Smartphone, Strip, TV, VGA, Video, WXGA. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.
Dat mensen bij een horizontaal beeld, de wereld is nu eenmaal horizontaal, links en rechts valt veel meer te fotograferen dan onder en boven, nog steeds met hun smartphone verticaal filmen vind ik ongelooflijk dom.
Geweldige cartoon!
Prachtige DirkJan.
Van camerawerk heb ik geen verstand, wel erger ik me al lang aan die versmalde beelden. Het lijkt op halfopen gordijnen.
Ik heb nog een klein stukje over het oog toegevoegd.
Ook ik erger mij al langere tijd aan die rare beelden, idd alsof de gordijnen nog niet helemaal open zijn. Nee, de tip van Münsterland heb ik 2 jaar geleden van een oud collega gekregen. Het is een prachtige omgeving. Vandaag naar Billerbeck geweest en we gaan zeker ook naar het door jou aanbevolen Nordkirchen
Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar je hebt een goed punt Ximaar.