Jul-23: Kruithuis-ommetje

Anderhalve maand geleden berichtte ik voor het laatst over de Kaaspuntenroute. Op die route door de Binnenstad van Alkmaar heb ik enkele aanvullingen gemaakt. Deze keer een zeer kleine aanvulling, die toevallig de afgelopen week in het (lokale) nieuws was. De originele kaaspuntjesroute is 3,7 km lang. En in dit geval komt er aan het einde 0,4 km bij.

Op de Geest is het de bedoeling dat mensen langs het oudste huis rechtdoor lopen. Bij deze aanvulling dus niet. Bij het oudste huis sla je linksaf de Kanisstraat in. Die gaat naar de stadswal en dat is nog geen 100 meter. Op de stadswal linksaf en vervolgens rechtsaf. Je loopt dan 5 meter hoger over het Clarissenbolwerk, met daarop een klein huisje. In dat Kruithuis zijn regelmatig kleine exposities en je kan er prima buiten zitten met een kop koffie.


Het is een schattig huisje, maar wat mij betreft meer ook niet. Zelf vind ik het bolwerk leuker. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de Singel en het vele autoverkeer aan de overkant.

Als je 20 meter verder loopt, dan kom je langs de IJskelder:

Ook daar is vanaf de buitenkant niet veel aan te zien, maar wel dat er een flinke boom in het metselwerk gegroeid is. Met het wandelpad mee loop je op de Bergerbrug af en gaat daar rechts. Met als gevolg dat je weer op de oorspronkelijke route zit bij het Hofje van Foreest. Je hebt dan ook niets gemist van de oorspronkleijke route, maar wel een paar kleine dingen extra gezien.

Natuurlijk mag het via een paar eerdere berichten duidelijk zijn dat op dit deel van de Stadswal af en toe leuke exposities zijn.

In de krant (NHD-Alkmaar) was de uitbater/kunstenaar van het Kruithuisje niet blij, dat zijn mooie plekje niet in de kaaspuntenroute was opgenomen. Punt is natuurlijk dat er keuzes gemaakt moeten worden, maar mijn ommetje (dat ik al maanden eerder had bedacht) laat prima zien dat een opname zeer eenvoudig is.

Advertentie

Geplaatst op 2018-07-23, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. En heb je er al een punt van gemaakt bij de makers v/d kaaspuntenroute?

 2. Ik denk dat er wel meer ommetjes te bedenken zijn. Je moet nu eenmaal keuzes maken. Al geef ik toe dat deze er wel bij gemogen had.

 3. Het wordt tijd dat ik weer eens naar Alkmaar ga.

  Zonnige groet,

 4. En dat is idd nu juist zo’n leuk hoekje van Alkmaar!

 5. @Bytheway en anderen: Niet meer als bij deze ..
  Ik had dit uitstapje met nog een aantal andere opties al eerder bedacht. Hoe de uitbater er over denkt moet ie vooral zelf uiten. (Gebeurt via het videofragment van de krant.)

  Andere optie kan je op de kaart aanvinken. Eerder beschreef ik die van het Emmakwartier. Later kom in ook nog eens terug op een aanvullend rondje door De Hout. Iets dat buiten bijna alle touristische info van de gemeente valt.

  Die kaaspuntjesroute wordt overigens weinig gebruikt. Er is niet veel kenbaarheid aan gegegeven.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: