Jul-27: Helaas

Gisteravond werd ik gebeld door een blinde nieuwsvolgende kennis, die bij Purmerend woont. Hij waarschuwde dat het bij mij in Alkmaar noodweer moest zijn. Rotterdamse toestanden. Dat had ie gelezen op RTV-NH. Ik moest hem teleurstellen, bij mij was het zo rond 22:45 nog altijd kurkdroog.

Dus zocht ik het bericht (‘Alkmaar krijgt volle laag‘) op en zag dat ze bij de provinciale omroep gebruik hadden gemaakt van de ‘voorspellende’ versie van Buienradar. Die heeft het hier vaak mis en zeker gisteravond. Dwz volgens dat ding had het hier behoorlijk moeten regenen. Driewerf jottum, want we kunnen wel een plons gebruiken.

Zelf gebruik ik de buienradar van het KNMI. Eigenlijk is dat dezelfde radar, maar zonder voorspelling. Daarop zag ik dat de bui, die uit het zuiden kwam, aan het leegregenen was en dat het restant naar het westen afboog. Zelf zit ik aan de zuidkant van Alkmaar en uit deze ‘vreselijke’ bui viel hier geen drup. De wind nam niet eens toe. Het bleef 30 graden en dus beroerd heet.

Ik besloot m’n uitgestelde avondrondje te maken rond de tijd dat hier de bomen niet omwaaiden en de wolken niet braken. Een paar uur later hadden we hier wel een paar druppels. Die kwamen uit een volgend buitje, dat helaas ook niets voorstelde. Meer dan code lichtgroen werd het dus niet.

Rond 4 uur ‘s-nachts gingen m’n voor- en achterdeur open. Toen was het buiten eindelijk onder de 26 graden, de temperatuur die het de afgelopen dag in m’n huis was. Daarna hadden dieven en vooral katten vrije inloop tot vanochtend 7:30. De temperatuur was daarmee maar 1 graad gezakt. Oondanks de goede isolatie zal daar in de dag wel weer anderhalve graad bij gaan komen. Nu maar hopen dat het vanmiddag wel gaat regenen en afkoelen.

Advertentie

Geplaatst op 2018-07-27, in Alkmaar, Klimatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Bij vergissing heb ik gisteravond zo’n 10 minuten daar een druppelbuitje gekeken.

  Het regentekort blijft maar aanhouden.

  Warme groet,

 2. In de achtertuin vielen ok een paar druppels gistermiddag. Ik was blij want het was 37 graden.
  Was de buurvrouw aan het sproeien…

  Buienradar vind ik meestal wel betrouwbaar voor de volgnde drie uur.

 3. @Bertie: Juist met dit weer gaat het vaak fout. Dit sort buien ontstaan boven land en kunnen 10km verder leegregenen. Buienradar voorspelt alleen redelijk als buien grotere afstanden afleggen en rechtdoor gaan. De meest buien gaan trouwens in spiralen. Dicht bij het middelpunt van zo’n spiraal gaat de voospelde richting vaak mis. Punt is dat ik het prima kan voorspellen en de berichtgever van RTV-NH had ook kunnen zien dat deze bui Alkmaar niet ging halen met de kracht die boven Velsen aanwezig was. Het bericht was daarbij simpel weg te stellig.

 4. Wij hadden gisteravond ei gelijk een bui van betekenis. Een echte plensbui. Dat kwam goed uit want anders hadden we op de fiets moeten stappen om de moestuin te bewateren. Daar hadden we niet echt veel zin in, gaar als we waren van de 36° die overdag heerste. Even was er een fris gevoel na de bui, maar inmiddels …..

 5. Hier is ook nog steeds niets gevallen, terwijl 10 kilometer verder een wolkbreuk was…

 6. Buienradar is met dit soort weer niet erg handig.Hier in Ede valt nu zo nu en dan een beetje regen. In mijn huis was het gisteravond 30 graden. Alles tegenover elkaar open gezet (kan bij mij veilig gezien hoe ik woon) en vanochtend was het 27 graden; nog steeds alles tegenover elkaar open, en nu is het binnen ongeveer 25 graden. Omdat de zon nauwelijks schijnt en het wel waait is open laten staan op dit moment beter dan afsluiten: zo kunnen de muren nog wat warmte afstaan, want die hebben best wat warmte opgenomen de laatste dagen.

 7. Wij hebben in de afgelopen week twee keer een bui gehad, maar ik geloof niet dat de bomen en het gras er echt blij van werden.

 8. Hier wel iets regen en enorme windhozen. Geen gigantische buien was ik vannacht blij mee die buien hadden alleen maar enorme schade aangericht. Er is hoop voor morgen.

 9. @VillaSappho: Dit ging om 26 juli toen er veel regen in Rotterdam en Velsen viel. RTV-NH bedacht dat dat ook wel zo’n ellende in Alkmaar zou geven. Maar toen viel er geen drup. Een paar dagen later hebben we wel een paar keer normale regen gehad en gisteren ook. Wat dat betreft was het hier in NH beter te doen. Toch is het hier ook droog en zal er nog veel regen moeten vallen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: