Okt-07: KLM Huisje 100

Onlangs las ik bij NHNieuws, de website van de provinciale omroep NH, dat KLM toe is aan een 100ste huisje. Het gaat dan om Delfts blauwe miniatuur huisjes, gevuld met Bols Jenever, die uitgedeeld worden aan mensen die business class vliegen. Voor m’n werk heb ik dat gedaan en ik bezit er maar 3. Komt omdat we lang niet altijd met KLM vlogen, maar ook omdat KLM eerder Delfts blauwe onderzetters (tegeltjes) gaf in 3 smaken. Zo ver ik weet eerst tegeltjes met Delfts blauwe gebouwen, toen met meerkleurige schepen en oudhollandse spelletjes. Hier m’n kleine verzameling:

De grote kruik met bekertjes horen er niet bij. Die komen van een project waar ik ooit aan meewerkte.


Hier zie je zo’n huisje van voor en achter. Ze hebben ook allemaal een gele schoorsteendop. Als je die er af haalt, dan kan je de jenever uit tappen. Dat gebeurt vrijwel nooit omdat ze verzameld worden. Op marktplaats schijnt er een levendige handel in die dingen te zijn.

Zelf vond ik de tegeltjes (die ze tot circa 1990 uitdeelden) ook mooi, maar over die verzameling hoor of lees je vrijwel niets.

Inmiddels vlieg ik al 20 jaar niet meer (mee). Dat neemt niet weg dat ik hier in Alkmaar (door het vele wandelen) belangstelling heb voor wat ramen met daarachter een flinke verzameling KLM-huisjes. Mogelijk vliegen deze mensen veel en/of verzamelen ze veel via familie, kennissen of idd marktplaats. Een opvallende is van het Alkmaarse Waaggebouw:

Te vinden in deze beperkte verzameling aan de oostkant van de binnenstad:

Dus ook de Waag heeft een schoorsteentje gekregen. ;-)

In de spoorbuurt is een veel grotere verzameling te vinden, verdeelt over 2 ramen:


Zo ver ik kan zien hebben die geen Waaggebouw in hun collectie. Dat geldt ook voor een 3de verzameling bij de oude V&D:

Niet vreemd, want hij is ook niet te vinden in de lijst met KLM-huisjes. Wel vind ik hem in een andere lijst van Royal Goedewaagen. Hoe deze aan de man/vrouw/anders wordt gebracht weet ik niet. Wel lees ik hier dat Goedewaagen deze huisjes aanvankelijk voor KLM (of beter voor Bols) maakte en dat Bols overgestapt is op een andere fabrikant. Goedewagen bleef wel doorgaan met hun productie.

Advertentie

Geplaatst op 2018-10-07, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Leuke dingen voor de mensen maar worden ze nooit gestolen? Ik zou ze niet zomaar voor het raam zetten.

 2. @Bertie: Nog nooit gehoord van diefstal. Een groot deel is niet echt waardevol, daarvoor zijn er teveel uitgedeeld.

 3. Ja, zo heeft iedereen een ander onderwerp om te sparen.

  Vliegen is niet aan mij weggegeld.
  Zakenreizen maak ik ook al niet.

  Vriendelijke groet,

 4. Die huisjes zijn geweldig!

 5. Mooi. Ik heb er vijf of zes. Ze staan tussen andere ‘Hollandse’ dingen – gemaakt van hetzelfde materiaal. Kleine klompen, tulpjes, de Oldehove, twee molentjes.

 6. Ik vind het een erg leuke verzameling. Ik heb er geen een. Nooit gevlogen.

 7. @John: Sinds ik gestopt ben met werken heb ik niet meer in een vliegtuig gezeten. Voor m’n werk wel erg veel, zoals wekelijks naar noord-engeland. Dat was met een dochtermaatschappij van KLM en die delen niets uit. Ik vind dat prima, want eigenlijk behoren deze huisjes m’n baas/klanten toe die de vluchten hebben betaald. Uiteindelijk zit deze omkoping in de vluchtprijs verwerkt. Privé heb ik in 1988 1 vakantieretourtje naar Turkye gedaan en in 1995 ben ik een keer vanuit Lissabon terug gevlogen naar NL, omdat dat toen met de trein niet te doen was. Terugfietsen zag ik destijds ook niet zo zitten. ;-)

 8. De laatste dagen kwamen veel googleaars af op dit 1 jaar oude bericht. Ze zochten naar iets dat hier nog niet kon staan. Hier een link voor ddeze zoekers:
  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/254334/huis-ten-bosch-100ste-klm-huisje-past-bij-nederland-en-klm
  Nr 100 is dus Huis ten Bosch geworden. Verder niet teveel vliegen, want dat is slecht voor het milieu.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: