Okt-12: GMC Panel Delivery

Bij deze weer eens een setje foto’s van bejaarde auto’s, die af en toe op m’n pad komen. GMC is in Nederland een minder bekend Amerikaans merk. Betekent gewoon General Motors Company, een dochterbedrijf van het veel beter bekende GM, dat zijn/haar naam ontleent aan GMC. GM (General Motors) bezat erg veel merken, waaronder Opel, Vauxhall en Saab. Die zijn een jaar of 8 geleden afgestoten, omdat het niet goed ging met GM. Andere merken als Pontiac, Hudson, Oldsmobile en Hummer zijn rond die tijd of wat later opgeheven. Deawoo heet nu Chevrolet, die met Buick en Cadillac over bleven met GMC.

GMC is meer een vrachtwagen en Pickup-merk en tegenwoordig hebben ze ook SUV’s. Die Pickups en SUV’s overlappen met Chevrolet en lijken daar veel op. Chevrolet heeft daarnaast gewone personenauto’s en GMC heeft die (zo ver ik op het internet kan vinden) niet. Dat zal de reden kunnen zijn dat GMC hier minder bekend is.

Toch moeten de ouderen GMC wel kennen van the A-team, die in een GMC-bestelbus rond karden. Zelf ken ik GMC van een Matchbox-vrachtwagen, die ik erg als kind (en nu nog) erg lijk vond. Matchbox vond ik te klein en ze sloten niet aan op de grotere Dinky Toys. Maar ook de neus van deze GMC B-Model 7000 vond ik meer dan lelijk. Toch zwierf na al die jaren nog in m’n speelgoedkist:

Dit blogbericht begon een dik jaar geleden, toen ik werd ingehaald door een vrachtwagen met daarop een GMC Panel Delivery. Een bestelauto (zonder achter zijramen) van rond 1951, die 100 meter verder werd afgeladen. Dus daar wat foto’s gemaakt. De auto had een kenteken uit Illinois (Chicago), maar op de auto zelf stond Ohio. Ik had verwacht dat ik die een keer opgeknapt buiten zou treffen, maar dat is nooit meer gebeurd. Of ie nog in die werkplaats staat of daar al een jaar weg is, weet ik dus niet.

Een kleine maand geleden kwam ik een GMC Pickup tegen aan de andere kant van de stad en toen vond ik het tijd worden om dat toch eens verzameld op dit blog te plaatsen. Twee Chevroletten heb ik daar bij gezet, omdat die vrijwel gelijk zijn aan de GMC-versies. Verder nog een kampeerwagen van GMC, die je hier vaker treft in de Chevrolet-uitvoering. Eerder had ik al een GMC leger truck van net na de oorlog op de foto gezet. Nog wat eerder een GMC vrachtwagentje in Schoorl en een Chevrolet Pickup, die ik in Limmen bij de Bloemendagen zag.

(Van Buick maak ik later een aparte fotopagina. Van dat merk heb ik inmiddels ook een flink setje foto’s.)

Advertentie

Geplaatst op 2018-10-12, in Alkmaar, Regiomatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Heerlijk die on-Nederlandse grote bakken… Een mooi setje foto’s.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: